Κρέας και κρασί με γνώση και άποψη

Κρέας και κρασί με γνώση και άποψη Facebook Twitter
To Kreas
0


 

Το Kreas άνοιξε στην πλούσια σε νέους χώρους γειτονιά των Πετραλώνων, σε μια μονοκατοικία της δεκαετίας του '30. Η σάλα του δεν θυμίζει σε τίποτα την εποχή του – είναι ένας όμορφος χώρος με βιομηχανική αισθητική και μοντέρνες, διακοσμητικές πινελιές. Ακολουθείς τη σιδερένια σκάλα που σε βγάζει στην ταράτσα: ολάνθιστη, δροσερή, οικεία. Τραπεζάκια ντυμένα με λαδόκολλα, καρέκλες σε διάφορα παστέλ χρώματα και καναπεδάκια με πολύχρωμες μαξιλάρες. Μόλις πάρεις θέση στο τραπέζι σου, προσγειώνεται αμέσως μια γυάλινη κι εντυπωσιακή καράφα με νερό και μια φέτα λεμονιού – φιλόξενη, σπιτική λεπτομέρεια. Μικρό και ευέλικτο, το μενού φανερώνει άποψη, γνώση και καλό χέρι. Αρχή με φρέσκες πατάτες με ρίγανη και φέτα, όπου επιλέξαμε να προστεθούν και αυγά μάτια (€5). Ήρθε σε σαγανάκι, με τις πατάτες τραγανές, να ευωδιάζουν ρίγανη, και τους κατακόκκινους κρόκους να ρέουν πάνω στις χρυσαφένιες πατάτες – τα λόγια περιττεύουν, τον λόγο έχουν τα πιρούνια. Ακολούθησε μια καταπληκτική, δροσερή μαϊντανοσαλάτα που δεν ήθελες να τελειώσει, ύμνος στη γενναιόδωρη απλότητα της φύσης. Κινόα, αμύγδαλα, κύβοι από αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένος μαϊντανός και φρέσκο κρεμμυδάκι, ντομάτα ψιλοκομμένη στην κορφή και ολόγυρα καρφωμένες ψημένες αραβικές πίτες. Τα μπουρεκάκια με παστουρμά, κασέρι Σοχού και μαρμελάδα ντομάτας (€5,50), τυλιγμένα σε φύλλο τραγανό και περασμένα από καλό τηγάνι χωρίς ίχνος λαδιού, έκρυβαν πλούσια γεύση σε κάθε μπουκιά. Το φλερτ με τις γεύσεις συνεχίστηκε και με την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα (€5,50) που φτιάχνεται τη στιγμή της παραγγελίας. Αξίζει η υπομονή των 15 λεπτών. Σε μαύρο πλακάκι έρχεται η καρδιά της μελιτζάνας, «ντυμένη» με ντομάτα και τριμμένη φέτα, συνοδευόμενη από ψητή, καυτερή πιπεριά για θαρραλέους. Η μελιτζάνα καπνισμένη ιδανικά, με υφή απαλή, τιμά την παραδοσιακή, αληθινή συνταγή. Στα κυρίως, ο κατάλογος προτείνει εξαιρετικά κρέατα, όλα με διαβατήριο αμερικάνικο, που ψήνονται σε φούρνο josper. Προτάσεις για όλα τα εκλεπτυσμένα γούστα. Το αρνάκι Πυρηναίων (€13,50), μαριναρισμένο με σος λεβάντας, ήρθε ψημένο με ωραία κρούστα και μοσχοβολιστό κους κους. Η Ρicania (€21) είναι πληθωρική, ωραία ψημένη με τους χυμούς της και συνοδεύεται από τρία γυάλινα βαζάκια που φιλοξενούν μαύρο αλάτι Χαβάης, Τρικαλινού και Τσούτσουρο Κρήτης. Δεν τελειώσαμε – ακολουθούν τέσσερα μπολ που το καθένα φιλοξενεί διαφορετικά συνοδευτικά: ωραιότατα ψιλοκομμένα μανιτάρια Ρortobello με μυρωδικά, ατζέμ πιλάφι, άγρια χόρτα με ζουμάκι και πατάτες ντοφινουάζ – πιάτο για δυνατούς παίχτες. Ο σεφ Ανδρέας Χατζηθέμελης που έχει θητεύσει στο πλευρό του εξαιρετικού Άρη Τσανακλίδη χαρίζει αυτό το κάτι το διαφορετικό στα πιάτα, που σε κάνει να θέλεις να επιστρέφεις. Και θέλω να επιστρέψω σύντομα για να δοκιμάσω το χάμπουργκερ του Γαργαντούα, το μοσχαρίσιο φιλέτο Ιberico αλλά και τα μπιφτεκάκια με τη ρεβιθοσαλάτα. Η οινική λίστα, ένα ακόμη στοιχείο που σε ελκύει, είναι στημένη με άποψη και καλή τιμολόγηση από τον κ. Αγγελίδη, βαθύ γνώστη του κρασιού. Μολονότι όταν το επισκέφθηκα, το Kreas ήταν μόλις στην τρίτη μέρα λειτουργίας του, όλα κύλησαν σαν καλοκουρντισμένο ρολόι. Εύγε!
☛ Το Kreas, Δημοφώντος 96, Πετράλωνα, 210 3247028


Για τους εραστές της φρέσκιας πάστας. Αν συναντούσες τα πιάτα του σε ένα «συμβατικό», ιταλικό εστιατόριο, θα ήσουν πρόθυμος να πληρώσεις ακόμα και τη διπλάσια τιμή για την ποιότητα που παίρνεις. Το Pasta House δεν είναι συνηθισμένο, είναι όμως αυτό που κάθε σοβαρός εραστής των ζυμαρικών, και μάλιστα της φρέσκιας πάστας, οφείλει να προσθέσει στη γευστική συλλογή του. Ένα μικρό εστιατόριο στην Ηλιούπολη, με καλοφτιαγμένο σχεδιασμό στις αποχρώσεις του μαύρου, ελάχιστη χωρητικότητα, αφού δηλώνει στην ταυτότητα τις συγγένειες με το street food, και ειδίκευση στην ποιοτική, φρέσκια πάστα. Στην πράξη, σου δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσεις μια καλή συλλογή φρέσκων ζυμαρικών με μία σειρά από καλοφτιαγμένες σάλτσες. Ο συνδυασμός είναι δική σου ευθύνη. Παραγγέλνεις μπροστά στην ανοιχτή κουζίνα, έχοντας να επιλέξεις από σπαγγέτι, πένες και πένες ολικής, παπαρδέλες, ριγκατόνι, βίδες, νιόκι, ταλιατέλες και ταλιατέλες ολικής, ραβιόλι γεμιστό με σπανάκι, ραβιόλι γεμιστό με μανιτάρια και τορτελίνι κοτόπουλου. Από τον κατάλογο με τις δέκα σάλτσες ζητάς εκείνη που σου πάει και οι σεφ φτιάχνουν μπροστά σου το πιάτο που θέλεις. Σ' το σερβίρουν σε ειδικά, χάρτινα κουτιά που το κρατούν ζεστό πολλή ώρα. Η ποιότητα της πάστας είναι εξαιρετική και οι σάλτσες ευωδιάζουν φρεσκάδα. Αξίζει να τις δοκιμάσεις όλες. Ως πρώτες επιλογές, όμως, πάρε γεύση από μια μπoλονέζ –όσο πιο κοντά στην αυθεντική γίνεται–, μία καρμπονάρα με καλό ιταλικό διαβατήριο, μία πέστο με φρέσκο βασιλικό και μία μανιταριών με βασιλομανίταρα, σαμπινιόν, μπράντι και μυρωδικά. Οι απλές πάστες κοστίζουν 3,90 ευρώ και οι γεμιστές 4,90 ευρώ. Οι σάλτες κυμαίνονται από 1,50 ευρώ (η ναπολιτέν) έως 2,80 (με σολομό). Στο μενού υπάρχουν τρεις φρέσκες σαλάτες, τρία σνακς (τώρα πρόσφατα προστέθηκε και χειροποίητο πεϊνιρλί) και σούπα ημέρας. Τυχεροί οι κάτοικοι της περιοχής που μπορούν να έχουν καθημερινό delivery.
☛ Pasta House, Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Ηλιούπολη, 210 9940777


Ταξίδι street food στις γειτονιές του κόσμου. Όταν ταξιδεύεις, συλλέγεις εικόνες, αρώματα, γεύσεις. Αν θέλεις να ταξιδέψεις μέσα από τις γεύσεις του street food σε Ιαπωνία, Αμερική, Λίβανο και Μεσόγειο, τότε θα έρθεις καρφί στο Souk στη Γλυφάδα. Μεγάλος χώρος με βιομηχανικές, διακοσμητικές πινελιές και αίσθηση κλειστής αγοράς, με διαφορετικά πόστα που ετοιμάζουν τις κουζίνες του κόσμου. Μαυροπίνακες αναγράφουν τις προτάσεις του μενού. Στην πράξη, κατευθύνεσαι σε ό,τι τραβάει η όρεξή σου, παραγγέλνεις, πληρώνεις στο ταμείο, παραλαμβάνεις το φαγητό σου στον δίσκο και παίρνεις θέση σε κάποιο από τα χαμηλά τραπέζια ή τα ψηλά, όπου όλοι γίνονται μια παρέα, απλά, όπως ταιριάζει στο self service. Υπάρχουν νέα παιδιά που με αληθινή ευγένεια θα σε εξυπηρετήσουν, πάντα με χαμόγελο. Άλλωστε, και η πλειονότητα είναι νέοι που τρώνε το φαγητό τους, πίνουν μπίρα και παίζουν και χαρτιά, χαλαρά! Πρώτη στάση της γευστικής περιπλάνησης η Ιαπωνία και το σούσι, με έξι ωραία maki cucumber (€6), ρολό με σολομό και καυτερή σος (€10), ρολό με καβούρι, αβοκάντο και αγγούρι (€9 τα 6 τεμάχια) και nigiri τόνο (€9). Ακολούθησε η πάντα αγαπημένη λιβανέζικη κουζίνα με σαουάρμα. Πρόκειται για την παραδοσιακή πίτα του Λιβάνου με χειροποίητο φύλλο που ανοίγουν τη στιγμή που θα την παραγγείλεις και ψήνεται στον φούρνο. Η γέμιση είναι με κιμά από αρνί και μοσχάρι και γιαούρτι που δίνει δροσιά στη γεύση – λιμπιστική. Αφράτη η ζύμη, λεπτή, τρώγεται με τα δάχτυλα. Συνέχεια με New York steak (€14,90), με κρέας αμερικάνικο, μαριναρισμένο με ντομάτα, κύμινο, κρεμμύδι και πάπρικα. Γευστικό και ζουμερό. Εδώ υπάρχει εμμονή στην ποιότητα. Από την μπάρα σερβίρονται δροσιστικά κοκτέιλ με φρούτα καλοκαιρινά. Κλείνεις με κανταΐφι κνέφε με ροδόνερο ή επιλέγεις τον παιχνιδιάρικο ναργιλέ με πάγο με γεύση τριαντάφυλλο ή καρπούζι. Το Souk σε υποδέχεται όλο το 24ωρο.
☛ Souk, Γρηγορίου Λαμπράκη 3 & Ποσειδώνος, Γλυφάδα, 210 8981000

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ