(+ το καθημερινό STARFAX)

 

 

Κριός

Η ισορροπία και η ηρεμία που επιζητούσατε στον τομέα των ερωτικών δεν είναι πια ακατόρθωτος στόχος. Φέτος, σας δίνεται η ευκαιρία να βάλετε κάτω κάθε προβληματικό ζήτημα και να το συζητήσετε εξαντλητικά με τον άμεσα ενδιαφερόμενο (ή τους άμεσα ενδιαφερόμενους – τα πρόσωπα, άλλωστε, έρχονται και παρέρχονται) μέχρι να βρείτε κάποια βιώσιμη λύση που να βολεύει εξίσου κάθε πλευρά. Όσοι βρίσκεστε ήδη σε σχέση, πρέπει να θυμάστε πως υπάρχει λόγος που επιλέξατε τον σύντροφό σας, μην αποκηρύξετε, λοιπόν, όσα περάσατε μέχρι στιγμής μαζί του για χάρη ενός καπρίτσιου ή μιας τυχαίας δυσκολίας. Τα επαγγελματικά σας υφίστανται κάποιους κλυδωνισμούς πέρα από τον προσωπικό σας έλεγχο, που οφείλονται κυρίως στο ασταθές κλίμα που επικρατεί γενικά στην αγορά. Μη σπεύσετε να καταλογίσετε ευθύνες στον εαυτό σας ή σε άλλους. Μερικές φορές, οι συνθήκες δεν ευνοούν κανέναν και δεν υπάρχει κάτι πέρα από την υπομονή που μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό. Η άνοδος στα οικονομικά και τα οικογενειακά σας είναι σχεδόν δεδομένη, αν και θα χρειαστεί να προβείτε σε θυσίες που κατά το παρελθόν σας φαίνονταν αδιανόητες. Ξεκολλήστε οριστικά απ’ τα ταμπού σας και εκμεταλλευτείτε συνετά τις ευκαιρίες που προκύπτουν.

 

Ταύρος

Αντιμετωπίστε με επιφύλαξη τους αυτόκλητους σωτήρες σας γιατί το πιθανότερο είναι πως φέτος δεν τους χρειάζεστε. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, τους μήνες που έρχονται θα είστε σε θέση να δώσετε μόνοι σας λύση στα προβλήματά σας, ιδίως σ’ εκείνα που αφορούν τα ερωτικά σας ζητήματα. Αρκετά βασιστήκατε στη συνδρομή φίλων και γνωστών που, παράλληλα με τους δικούς σας σκοπούς, εξυπηρετούσαν και τις προσωπικές σας φιλοδοξίες (συχνά εις βάρος σας). Μην περιπλέκετε χωρίς λόγο μια απλή κατάσταση, ειδικά όταν έχετε από μόνοι σας τα φόντα να την εξομαλύνετε πλήρως. Τα επικοινωνιακά παιχνίδια δεν έχουν ιδιαίτερη αξία τώρα, οπότε καλό θα ήταν να τα αποφύγετε. Εκφράστε ελεύθερα τα συναισθήματα και τις προθέσεις σας, χωρίς φόβο μήπως παρεξηγηθείτε. Η ευθύτητα θα λειτουργήσει υπέρ σας – ο Δίας, άλλωστε, φροντίζει να ανταμειφθείτε για τους λογαριασμούς που κρατάτε καθαρούς. Σε ό,τι αφορά το σκέλος των επαγγελματικών, καλύτερα για σας να κρατήσετε ουδέτερη στάση απέναντι σε μια απρόσμενη εξέλιξη, ακόμα κι αν κατά βάθος θέλετε να αντιδράσετε δυναμικά. Αφήστε τους άλλους να σφαχτούν και περιμένετε να ηρεμήσουν τα πνεύματα, πριν κάνετε τη δική σας κίνηση.

 

Δίδυμος

Τα συναισθήματά σας απειλούν να θολώσουν την κρίση σας και, ειδικά τους πρώτους μήνες του νέου έτους, δεν πρέπει να επιτρέψετε κάτι τέτοιο. Κάτι καινούργιο αρχίζει να διαμορφώνεται στη ζωή σας και μέχρι να λάβει ορισμένη μορφή δεν πρέπει να το υπονομεύσετε με υπερβολικούς συναισθηματισμούς και εκρήξεις του θυμικού σας. Στο πεδίο των επαγγελματικών σας θα διανύσετε σύντομα περίοδο σημαντικών αλλαγών, στις οποίες θα παίξει σημαντικό ρόλο η προσωπική σας βούληση και πρωτοβουλία. Ό,τι κι αν γίνει, προτάξτε τη λογική και την εμπειρία σας και μην αφήσετε την προκατάληψή σας για άτομα και καταστάσεις να υποσκάψει μια σοβαρή προσπάθεια (από την οποία εξαρτώνται πολλά συμφέροντα, όχι μόνο δικά σας). Οι Ζυγοί σας συμπαρίστανται σε κάθε δύσκολη περίσταση, ενώ δεν αποκλείεται η φιλική σας σχέση να αποκτήσει χαρακτηριστικά ερωτικής, πιο σύντομα απ’ ό,τι νομίζετε. Μην εναντιώνεστε στον ρομαντισμό που κατακλύζει τώρα την καθημερινότητά σας, αλλά, από την άλλη, καλό θα ήταν να τον τιθασεύσετε όσο μπορείτε ώστε να μη σας οδηγήσει σε παρορμητικές κινήσεις και επιπολαιότητες που θα μετανιώσετε αμέσως μετά. Η τήρηση του μέτρου (λέξη άγνωστη για εσάς μέχρι πρότινος) είναι το βασικό σας μέλημα για το 2014.

 

Καρκίνος

Η εμπιστοσύνη σας δεν είναι κάτι που μπορείτε να χαρίζετε από δω κι από κει, ειδικά αν περιστοιχίζεστε από άτομα που δεν γνωρίζετε καλά. Προσπαθήσατε για πολύ καιρό να το παίξετε χαλαροί και άνετοι με όποιον σας πλησίαζε, αλλά δεν σας βγήκε σε καλό, ούτε πρακτικά ούτε ψυχολογικά. Ο Δίας, όμως, σηματοδοτεί για εσάς τώρα την έναρξη μιας περιόδου ενδοσκόπησης η οποία θα σας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσετε τις απαιτήσεις σας από τους ανθρώπους του στενού σας κύκλου, με απώτερο σκοπό να θέσετε σαφή όρια και προϋποθέσεις. Η αποστολή που καλείστε να φέρετε εις πέρας δεν θα είναι εύκολη – οι μάχες, άλλωστε, που θα δώσετε μες στους επόμενους μήνες δεν θα είναι όλες κερδισμένες. Μην ανησυχείτε, πάντως, οι αντοχές των άλλων δεν είναι όσο μικρές θέλουν να πιστεύετε. Έχετε κι εσείς το δικαίωμα να τις τεστάρετε, όπως άλλωστε τεστάρουν και οι άλλοι τις δικές σας. Σε ό,τι αφορά τα ερωτικά σας, αρκετή υπομονή κάνατε για να στρώσει μια κατάσταση που κανείς δεν σας εγγυάται ότι θα εξομαλυνθεί. Πάρτε τα πράγματα στα χέρια σας και κυνηγήστε αυτό που θέλετε με πυγμή, χωρίς να περιμένετε κάποιον άλλο να παρέμβει και να κάνει θαύματα.

 

Λέων

Με τη νέα χρονιά καταφέρνετε επιτέλους να διαχωρίσετε τον εαυτό σας απ’ ό,τι δεν σας αντιπροσωπεύει και να τον πάρετε πιο σοβαρά, όσον αφορά τα επαγγελματικά, αλλά και τα ερωτικά σας. Οι σχέσεις δεν γίνονται για να γίνουν, Λέοντες, κι αυτό το μάθημα το έχετε πάρει αρκετές φορές κατά το παρελθόν. Τώρα ήρθε η ώρα να το εμπεδώσετε και να εφαρμόσετε στην πράξη όλα όσα διδαχτήκατε. Η Αφροδίτη σας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην αυτογνωσία και την αυτοπραγμάτωση, γεγονός που σημαίνει ότι τίποτα περιττό δεν έχει πια θέση στην καθημερινότητά σας. Οι νέες σας γνωριμίες θα βοηθήσουν στην περαιτέρω καλλιέργεια της προσωπικότητάς σας, αλλά όχι στον βασικό σχηματισμό της. Μη δώσετε περισσότερη αξία απ’ όση πρέπει στα άτομα που θα μπουν φέτος στη ζωή σας, γιατί δεν έχετε τρόπο να γνωρίζετε αν θα μείνουν ή αν θα είναι περαστικά. Η ανυπομονησία των προηγούμενων μηνών παύει πλέον να αποτελεί σήμα κατατεθέν σας και η εμπειρία σας σάς κρατάει μακριά από την παιδική επιπολαιότητα που κάποτε σας στέρησε τη σταθερότητα στον έρωτα.

 

Παρθένος

Στην πρόκληση δεν απαντάμε με πρόκληση αλλά με αδιαφορία. Πολλοί θα προσπαθήσουν να σας ρίξουν απ’ τον θρόνο σας με δόλια μέσα, όμως εσείς έχετε τα απαραίτητα εφόδια για να κρατηθείτε στη θέση σας, χωρίς να εκτεθείτε. Φέτος δεν υπάρχει λόγος να ενδώσετε στους συναισθηματικούς εκβιασμούς στους οποίους παραδοθήκατε πέρσι, σχεδόν αμαχητί. Η πλανητική συγκυρία διαμορφώνει τις καταστάσεις έτσι ώστε η ερωτική πολιορκία (είτε προς εσάς είτε από εσάς) να γίνεται επί ίσοις όροις. Αρκετά με τα ύπουλα παιχνίδια και την κατάχρηση εξουσίας, ο έλεγχος βρίσκεται πλέον στα χέρια σας κι εσείς επιλέγετε ποιος θα σας δει ευάλωτους στο τέλος της ημέρας. Τα επαγγελματικά σας παίρνουν απρόβλεπτη τροπή, χωρίς αυτό να σημαίνει, όμως, πως το πρόγραμμα και τα σχέδιά σας βγαίνουν εκτός τροχιάς. Δεχτείτε την έκπληξη με περισσότερη προθυμία απ’ ό,τι παλιότερα και μην κολλάτε με τόση επιμονή στους τύπους και στις ασφαλείς επιλογές. Το ζώδιό σας θα αποδίδει καλύτερα μέσα στο ρίσκο από τη νέα χρονιά και ίσως έχει έρθει η ώρα να σπρώξετε τον εαυτό σας σε κατευθύνσεις που δεν εγγυώνται την αυτόματη επιτυχία και τη σίγουρη αποκατάσταση.

 

Ζυγός

Η αλλαγή προς το καλύτερο ποτέ δεν έρχεται μόνη της και, επιτέλους, το βάζετε καλά στο μυαλό σας. Η νέα χρονιά σας βρίσκει πιο συνειδητοποιημένους και έτοιμους να κουραστείτε για να πετύχετε (ή έστω να πλησιάσετε) τον στόχο που ονειρεύεστε. Στο σκέλος των ερωτικών, σας δίνεται τώρα η ευκαιρία να πλησιάσετε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που αποφεύγατε για πολύ καιρό, αποφασισμένοι αυτήν τη φορά να επιβάλετε τους δικούς σας όρους. Οι συγκυρίες των επόμενων μηνών δεν σας κρατούν δέσμιους των ταμπού και των προκαταλήψεών σας, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος, γεγονός που θα σας βοηθήσει να απελευθερωθείτε και να δείτε τα πράγματα με άλλο μάτι. Δεν έχει σημασία αν τελικά θα πετύχετε κάτι περισπούδαστο και μεγαλειώδες. Η ουσία βρίσκεται στην προσπάθεια και στον τρόπο ζωής. Οι δυνατότητές σας, άλλωστε, είναι απεριόριστες. Ο Δίας θα σας παιδέψει αρκετά στο θέμα της επαγγελματικής επιτυχίας, αλλά, ευτυχώς, ο κόσμος που σας περιβάλλει έχει τη διάθεση (και την απαραίτητη ικανότητα) να σας ωθήσει στην πιο πρόσφορη εργασιακή κατεύθυνση που θα σας αποφέρει τα προσδοκώμενα οικονομικά και ηθικά κέρδη. Μην υποτιμήσετε τις συμβουλές των στενών σας ανθρώπων.

 

 

 

Σκορπιός

Η υπερβολική ησυχία μπορεί να σας παρέχει μια κάποια ασφάλεια, αλλά στο τέλος της ημέρας είναι βαρετή και ανούσια. Η λύση στα προβλήματά σας δεν είναι η παραίτηση και η απομόνωση αλλά η μάχη και η κατά πρόσωπο αντιμετώπιση. Το 2014 σας επιφυλάσσει αρκετές αλλαγές, κυρίως στον τρόπο που βλέπετε την πραγματικότητα. Η εμπειρία σας συσσωρεύεται και ενεργοποιεί όλους εκείνους τους μηχανισμούς σας που κατά το παρελθόν παρέμεναν αδρανείς. Η ψυχοσύνθεσή σας παραμένει ίδια, αλλά η πλανητική συγκυρία σας βοηθάει να ανακαλύψετε δυνάμεις που μέχρι τώρα δεν έτυχε να αναγνωρίσετε στο μυαλό και στην ψυχή σας. Προσοχή στα ερωτικά, τα φαινόμενα απατούν και τα πρώτα σημάδια που υποπίπτουν στην αντίληψή σας είναι σχεδόν πάντα παραπλανητικά. Δεν χρειάζεται να προβείτε σε πρόωρες δεσμεύσεις, ακόμα κι αν αισθάνεστε ότι έχει έρθει η ώρα να κατασταλάξετε. Αφήστε τον χρόνο να δράσει υπέρ σας. Χωρίς φασαρίες η εξέλιξη των επαγγελματικών σας, καθώς, ακόμα και κατά τις κρίσιμες περιόδους, θα βρείτε τον τρόπο να φέρετε τις καταστάσεις στα νερά σας (χάρη στη βοήθεια του Άρη). Η διπλωματία και η καπατσοσύνη είναι τα πιο δυνατά σας όπλα για όλη τη χρονιά.

 

Τοξότης

Είτε σας πονάει είτε όχι, τη χρονιά που έρχεται πρέπει να αφήσετε πίσω σας πολλούς ανθρώπους που σας έβλαψαν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε ποιος και γιατί παρασιτεί εις βάρος μας, μέχρι να τον ξεφορτωθούμε οριστικά. Τότε, όλα μοιάζουν, ξαφνικά, καλύτερα. Έτσι κι εσείς πρέπει να ζυγίσετε τώρα προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά των σχέσεών σας, με απώτερο σκοπό να κάνετε έναν ρεαλιστικό και ειλικρινή απολογισμό των πεπραγμένων σας. Στους άλλους μπορεί να λέτε ψέματα, αλλά από τον εαυτό σας είναι αδύνατον να κρυφτείτε. Ευτυχώς, ο Δίας σας φέρεται γενναιόδωρα τους επόμενους μήνες, χαρίζοντάς σας τα πρακτικά, αλλά κυρίως τα ψυχικά εφόδια για να παίξετε ηγετικό ρόλο σε όλους τους σημαντικούς τομείς της ζωής σας. Επειδή, όμως, ακόμα και οι αρχηγοί έχουν αδύνατα σημεία, καλά θα κάνετε να οριοθετήσετε τον χώρο σας (μεταφορικά και κυριολεκτικά), γιατί θα ’ναι πολλοί εκείνοι που θα προσπαθήσουν να τον παραβιάσουν. Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο έλεγχος των ερωτικών και των επαγγελματικών σας ανήκει σε σας και οι ευάλωτες στιγμές σας θα είναι εκείνες που θα επιλέξετε εσείς (για τους δικούς σας, περίεργους λόγους).

 

Αιγόκερως

Οι εθισμοί και οι κακές συνήθειες του παρελθόντος φεύγουν από πάνω σας σαν παλιό ρούχο, χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, πως τη θέση τους δεν θα πάρουν άλλες, καινούργιες. Δεν έχει σημασία, όμως. Το ουσιώδες είναι ότι επιτέλους εξελίσσεστε και ανοίγετε τους ορίζοντές σας, αγκαλιάζοντας νέες καταστάσεις, καινούργια συναισθήματα και διαφορετικούς ανθρώπους. Σε αντίθεση με τη χρονιά που φεύγει, ο νέος χρόνος σας επιφυλάσσει μεγάλη κινητικότητα στον τομέα των ερωτικών σας, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν βυθισμένος στη στασιμότητα και την αδράνεια. Οι συνταρακτικές γνωριμίες που θα κάνετε θα είναι πολλές και καθοριστικές, αλλά μόνο μία θα έχει τα φόντα να γεννήσει προοπτικές για κάτι σοβαρό. Παίξτε ελεύθερα και διασκεδάστε άφοβα, αλλά έχετε υπόψη ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στο άτομο εκείνο που ξεχωρίζει. Προσέξτε να μην μπλέξετε τα επαγγελματικά με τα ερωτικά σας, γιατί κάθε τομέας χρειάζεται ξεχωριστή και διαφορετική αντιμετώπιση, ειδικά τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου, κατά τους οποίους τα εργασιακά σας θα μεταβληθούν σε σημαντικό βαθμό. Αντισταθείτε σε ό,τι σας τραβάει στον πάτο, όσο έντονο και ακαταμάχητο κι αν είναι το φλερτ με τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού σας.

 

Υδροχόος

Για να αλλάξετε, πρέπει πρώτα να το πάρετε απόφαση εσείς οι ίδιοι, Υδροχόοι. Οι αποτυχημένες προσπάθειες του παρελθόντος σας κράτησαν πίσω σε πολλά θέματα, αλλά σας δίδαξαν ότι τίποτα δεν γίνεται, αν δεν πιάσουμε πρώτα πάτο. Φαίνεται, όμως, πως τη νέα χρονιά οι εμπειρίες σας πιάνουν τόπο και τα μαθήματα που λάβατε εμπεδώνονται μια και καλή. Η πλανητική συγκυρία σας δίνει το ερέθισμα να ενεργήσετε σαν οδοστρωτήρες και να ξηλώσετε ό,τι αποδείχτηκε μέτριο ή ανεπαρκές. Δεν μπορείτε να είστε αρεστοί σε όλους τους ανθρώπους και γύρω στα μέσα του χρόνου θα πάψετε να αισθάνεστε την ανάγκη της εκτίμησης των πάντων. Η Αφροδίτη σας βοηθάει να εστιάσετε στα άτομα που πρέπει και ειδικά όσον αφορά τα ερωτικά σας σάς προτρέπει να λογαριάσετε προσεκτικά τις θυσίες που πάτε να κάνετε. Ο κόπος και ο πόνος είναι αναπόφευκτοι, αλλά τουλάχιστον φέτος κινήστε τα νήματα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην πάνε χαμένοι. Τα επαγγελματικά σας θα υποστούν αρκετά σκαμπανεβάσματα, αλλά σημασία έχει ότι εσείς κατασταλάζετε επιτέλους στο τι ακριβώς θέλετε να ακολουθήσετε. Μην αγχώνεστε με τον χρόνο – θα έχετε όσο χρειάζεστε για να φέρετε τα πράγματα στα δικά σας νερά.

 

Ιχθύες

Οι προτεραιότητές σας αλλάζουν με το νέο έτος κι εσείς σταδιακά μεταβάλλεστε τόσο, που σίγουρα σε λίγο καιρό από τώρα θα δυσκολευτείτε να αναγνωρίσετε τον εαυτό σας. Ήδη από τους πρώτους μήνες της καινούργιας χρονιάς θα εγκλιματιστείτε καλύτερα από ποτέ στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στα ερωτικά σας και δεν θα προτάξετε (όπως συνηθίζατε) την αντιδραστικότητά σας για να ξεφύγετε από την εκάστοτε άβολη θέση. Μαθαίνετε να συνεργάζεστε και να υποχωρείτε όταν χρειάζεται, πράγμα ανεκτίμητο και απαραίτητο σε μια επιτυχημένη συμβίωση. Οι πειρασμοί θα σας φέρουν αρκετές φορές στα όριά σας (ο Άρης δεν αστειεύεται μαζί σας – θα δοκιμάσει μέχρις εσχάτων τις αντοχές σας), αλλά όλα δείχνουν πως έχετε τα φόντα να σταθείτε στα πόδια σας γερά και να φανείτε πιστοί. Προσοχή στις επαγγελματικές επιλογές σας, αυτό που μοιάζει ενδιαφέρον δεν είναι απαραίτητα και προσοδοφόρο. Ζυγίστε με σοβαρότητα και περίσκεψη τους ορίζοντες που σας ανοίγονται και μη βιαστείτε να πείτε «ναι» από ενθουσιασμό κι ευγνωμοσύνη. Οι οικογενειακές σας σχέσεις θα παίξουν κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της ψυχολογίας σας, ίσως πιο ισχυρό απ’ ό,τι υποψιάζεστε. Κάντε πολλά βήματα πίσω, όταν τα πράγματα φτάσουν σε ακραίο συναισθηματικό και επικοινωνιακό σημείο.

 

 

(+ το καθημερινό STARFAX)