• Δημήτρης Μαυροκεφαλίδης - ΔημοσιογράφοςΗ γειτονιά μου είναι ο Κεραμεικός, Γκάζι γι' αυτούς που έρχονται το Σάββατο και διπλοπαρκάρουν στα στενά. Το σπίτι μου είναι κοντά στις γραμμές της Κωνσταντινουπόλεως, μια ήσυχη γειτονιά πίσω από το Μουσείο Μπενάκη. Αυτή η πλευρά της περιοχής είναι ομολογουμένως κι εκείνη που έχει μέχρι σήμερα κρατήσει την παλιά της, παρθενική, industrial ταυτότητα.

 

  • Η αγαπημένη μου διαδρομή είναι ο πεζόδρομος της Ερμού, που ξεκινά από το Θησείο και καταλήγει στην Τεχνόπολη. Είναι ιδανικός για βόλτα με τον Τζόρνταν (τον σκύλο και συνοδοιπόρο μου), για να καθαρίζει το μυαλό αλλά και για ποδηλατάδα με mp3 στ' αυτιά – και για το παζάρι, όπου μπορείς να βρεις κάθε Κυριακή ό,τι ζητάς.

 

  • Για να φάω κεμπάπ πηγαίνω στον Νέζο, για second hand πηγαίνω στο Dezaar, αμφότερα επί της Κωνσταντινουπόλεως. Επειδή σε μία δεύτερη ή τρίτη ζωή μου θα ήθελα να είμαι ο Έλβις και επειδή εκεί έχει το καλύτερο καλαμάκι της πόλης, μαζί με τις πιο λεπτές, homemade πατάτες, πηγαίνω στο ομώνυμο μαγαζί. Αν θέλεις να πιεις καφέ σε ένα πραγματικό δυάρι διαμέρισμα, με τραπεζαρία σπιτιού, κάδρα και κανονικό πατάρι, πήγαινε στο Δυάρι στη Μεγάλου Αλεξάνδρου, αν θες να βρεις το πιο πρωτότυπο μπαλόνι για να το κάνεις δώρο στον σκύλο σου, πήγαινε στο Balloox, ενώ στο Momix μπορείς να βρεις μοριακά κοκτέιλ – προτίμησε το Smurfs in Βubble. Επίσης, αν θες χειροποίητη καραμέλα που θα σ' τη φτιάξουν εκείνη την ώρα δέκα νοματαίοι μπροστά σου, πήγαινε στο Soocre. Στο Οινομαγειρείον θα χαζέψεις κορνίζες από τον Ζαμπέτα μέχρι και την Μπουμπουλίνα. Προτίμησε να το επισκεφτείς την Κυριακή για να φας την παραδοσιακή κιμαδόπιτα. Στο Κεραμείο θα νομίζεις ότι είσαι σε μοναστήρι.

 

Κεραμεικός///Φωτό: Στάθης Καλλιγέρης
Κεραμεικός///Φωτό: Στάθης Καλλιγέρης

 

  • Οι τοίχοι στη γειτονιά μου είναι πολύ ζωντανοί, φορτωμένοι με συνθήματα και γκράφιτι. Θα ήταν παράλειψη να μην πω για το «5 μέρες τρως αγγούρι και το Σάββατο το παίζεις μούρη», που σαφώς αναφέρεται στους σαββατιάτικους επισκέπτες του Κεραμεικού, αλλά και για όλα τα γκράφιτι – περίεργα creatures του Sonke. Α, επίσης, η space woman του B πίσω απ' το Bios είναι καταπληκτική.

 

  • Ο νεαρός στο διπλανό διαμέρισμα τραγουδάει Βοσκόπουλο όταν κάνει ντους και ακούγεται από τον φωταγωγό. Κάθε μέρα και μία νέα ηχογράφηση. Σκέφτομαι να κάνω τις δεύτερες.

 

  • Η κυρία Ρίτα είναι μια καταπληκτική περίπτωση ανθρώπου. Μένει στο πρώτο σπίτι, όπως μπαίνεις στο στενό του σπιτιού μου δεξιά, σε ένα αρχοντικό νεοκλασικό στου οποίου την είσοδο έχει φτιάξει μια παιδική χαρά για ζώα. Γάτες, σκυλιά και διάφορα άλλα πτηνά τη βρίσκουν με το animal playground που έχει στηθεί. Η κυρία Ρίτα έχει φτιάξει, επίσης, ειδικά δωμάτια περίθαλψης για τα αδέσποτα και το κάθε δωμάτιο έχει ταμπελάκι με το όνομα του ζώου.

 

  • Στη γειτονιά μου θα πρόσθετα μαγαζιά που προσφέρουν bubble tea, θα έκανα τα γύρω στενά πεζόδρομους και living installations – κάτι σαν αυτό που έγινε στην Πιττακή με τα φωτιστικά.

 

  • Στο δικό μου μυαλό ο Κεραμεικός είναι ένα τεράστιο δέλτα. Λόγω αυτού και μόνο τον έχω συνδυάσει με το συγκρότημα Alt-J, που είναι και το keyboard shortcut του ελληνικού «Δ» στα Apple.