ΠΑΝΩ ΚΟΣΜΟΣ

ΟΡΦΕΟ ΝΕΓΚΡΟ

Μόλις βγήκε σε blu ray η ταινία που το 1959 γύρισε τον κόσμο ανάποδα, δημιουργώντας τη μόδα της μπόσα νόβα, και γνωρίζοντας στον κόσμο το θαύμα που λέγεται βραζιλιάνικη φυλή, κουλτούρα του σώματος και Ρίο ντε Τζανέιρο. Όσες φορές κι αν δω αυτό το φιλμ του Μαρσέλ Καρνέ, δεν το χορταίνω. Έχει μια ενέργεια ηφαιστειώδη, είναι σαν έκρηξη και είναι μια από τις πιο πετυχημένες μεταφορές ενός αρχαίου ελληνικού μύθου (του Ορφέα και της Ευρυδίκης) στον μοντέρνο κόσμο. Ποιο μοντέρνο δηλαδή!... Εγώ που λατρεύω αυτή την πόλη και αν ήμουν αληθινά ελεύθερος θα γέρναγα σε ένα διαμέρισμα της Κόπα (με βραστό καλαμπόκι και μπίρα και ένα κρεβάτι - μου αρκούν!) σχεδόν δεν την αναγνωρίζω σε αυτό το τεχνικολόρ όνειρο, που εκτυλίσσεται τις μέρες του καρναβαλιού. Τον ίδιο μύθο, του Ορφέα στον Άδη, μεταφέρει στον σύγχρονο κόσμο και μια άδοξη ταινία του Σίντνεϊ Λιούμετ με τη Μανιάνι και τον Μπράντο, που συμπτωματικά βγήκε αυτές τις μέρες σε DVD: είναι το The fugitive kind (του 1963), ένα πικρό, εντελώς ιδιοσυγκρασιακό ασπρόμαυρο φιλμ στον Νότο, με καλαμιές, υγρασία το καλοκαίρι, σπασμένα νεύρα και ένα πάθος κυνηγημένο από τις μισαλλοδοξίες - σε σενάριο του Τένεσι Ουίλιαμς, πριν πάρει τη μεγάλη κατηφόρα. Αλλά λέγαμε για το Ορφέο Νέγκρο...

VANITY FAIR

Aν και το πήρε λίγο ρηχά το θέμα, είδε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου με τη διαύγεια της απόστασης. Η δε φωτογραφία του Αρσένιου (με χολιγουντιανό βλέμμα και γερμένο τσαχπίνικα το κεφάλι) όλα τα λεφτά.

 


 

ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΣ

ΠΕΤΡΟΥΛΑ

Μόλις τέλειωσε. Εκείνος ο Μαλέλης γιατί αργεί τόσο;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ

Απαίτησε να μην πληρώσει 15,5 ευρώ εισιτήριο στα Blue Star Ferries, με αποτέλεσμα να τον γελοιοποιήσει ο πρόεδρος της εταιρείας Πέτρος Βέττας με δυο επιστολές στον Τύπο. Τελικά, τα πλήρωσε, αφού και ο ίδιος και η Βουλή προσπάθησαν να συγκαλύψουν το συμβάν, το οποίο, μέσα από την ευτέλειά του ζωγραφίζει τον παρασιτικό και νταήδικο χαρακτήρα που έχει αποκτήσει ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας. Αν κάνουν έτσι για 15,5 ευρώ, σκέψου τι γίνεται για τα υπόλοιπα! Αν όλες οι εταιρείες εφέροντο έτσι, πράγμα όμως που προϋποθέτει τη νομική και φορολογική τους καθαρότητα, αυτή η χώρα ίσως ήταν ελάχιστα καλύτερη.

ΞΕΡΕΙ  ΠΟΙΑ

Άσε, βαριέμαι!