Αυτή την περίοδο διαβάζω αργά -γιατί δεν θέλω να τελειώσουν- μερικά σπουδαία βιβλία. Μου έχει τύχει στο παρελθόν να ρουφήξω ένα βιβλίο και μετά το «ταξίδι» να μου λείπει… Γι’ αυτόν το λόγο διαβάζω με αυστηρή δοσολογία:

1 Μαργαρίτα Καραπάνου, Ναι
Eκδόσεις Ωκεανίδα

Το διάβασα μέσα σε μία πτήση και ενώ μου προκαλούσε απανωτές κρίσεις πανικού δεν μπορούσα να απομακρυνθώ από την αλήθεια του. Η επαναλαμβανόμενη φράση «γλυκειά κλινική» ποτίζει όλο το βιβλίο, τονίζοντας τη διπλή υπόσταση της μανιοκατάθλιψης. Η Καραπάνου πραγματικά φτάνει πιο βαθιά μέσα της από τους περισσότερους συγγραφείς που έχω διαβάσει. Εδώ τα συναισθήματα είναι αληθινά.

2 Μπρετ Ήστον, Σεληνιακό Τοπίο
Eκδόσεις Μέδουσα

Πίστευα ότι είχα ξεμπερδέψει με τη σκληρότητα του Έλλις και, όμως, από την πρώτη σελίδα του τελευταίου του βιβλίου ήταν σαν να με τραβούσε σε μια τελευταία περιπέτεια στον κόσμο του. Ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο-φάρσα, κάτι σαν λογοτεχνικό 8 ½. Ένας πραγματικά σπουδαίος συγγραφέας που κουβαλάει την αμεσότητα του Σάλιντζερ και την αυτοκριτική του Ντοστογιέφσκι στη σύγχρονη εποχή.

3 Βέρνερ Χέρτζογκ, Herzog on Herzog
Faber and Faber Limited

Σαν ένας οδηγός ζωής. Και να μην έχεις δει τις ταινίες του, ο Χέρτζογκ καταφέρνει να σε αιχμαλωτίσει με τις απίστευτες ιστορίες του μέσα από αυτό το βιβλίο-συνέντευξη. Ο σκηνοθέτης ξετυλίγει με απλότητα μια ζωή-άποψη πάνω στην ελευθερία, τονίζοντας ότι σκοπός της ζωής του δεν ήταν ποτέ η ευτυχία αλλά η γνώση.

4 Πήτερ Μπίσκιντ, Εasy riders,raging bulls: how the sex,drugs and rock 'n' roll generation saved hollywood
Touchstone editions

Η αγαπημένη μου περίοδος του σινεμά ήταν της Αμερικής του ‘70. Αυτό το σχεδόν κουτσομπολίστικο βιβλίο κατά βάθος είναι μια μελέτη πάνω στις επαναστάσεις. Κάτω από ποιες συνθήκες δημιουργούνται, από ποιους και πώς οι ίδιοι οι επαναστάτες καταστρέφουν αυτό που έχτισαν.

5 Φραντς Κάφκα, Ο αγνοούμενος (Αμερική)
Εκδόσεις Ροές

Όχι ίσως η καλύτερη στιγμή του Κάφκα, άλλα, παρ’ όλα αυτά, η ημιτελής ιστορία του Καρλ Ρόσμαν με άγγιξε περισσότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη. Πολύ έντονη αφήγηση, ατμόσφαιρα που δεν ξεκολλάει από πάνω σου, και η Αμερική μέσα από τα μάτια κάποιου που δεν την είδε ποτέ άλλα τη φαντάστηκε.