Τρεις μονόλογοι που αξίζει να δούμε τον Μάρτιο

Εξαιρετικές ερμηνείες από ηθοποιούς που δοκιμάζονται σε ένα από τα πιο δύσκολα θεατρικά είδη

Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού η Διάφανη

Ο Πολυχώρος Vault παρουσιάζει τον μονόλογο «Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού η Διάφανη», σε κείμενο και σκηνοθεσία του Περικλή Μοσχολιδάκη, με τη Μάγδα Κατσιπάνου να εντυπωσιάζει στο ρόλο της Αγγέλικας Νίκλης Σολωμού, της μητέρας του εθνικού μας ποιητή, σε μια παράσταση-διάλογο ανάμεσα σε μητέρα και γιο.


Η Αγγέλικα Νίκλη πουλήθηκε σε ηλικία 13 ετών στον Κόντε Νικόλαο Σαλαμών για να γίνει παλλακίδα του – μαντενούτα του και έκανε μαζί του δύο νόθα αγόρια, τον Διονύσιο που αναδείχτηκε Εθνικός ποιητής των Ελλήνων και τον Δημήτριο που έγινε Γερουσιαστής των Ιονίων Νήσων.


Λίγο πριν πεθάνει ο γέρο Κόντες Σαλαμών παντρεύεται τη μαντενούτα του και νομιμοποιεί τα νόθα παιδιά του που γίνονται και βασικοί κληρονόμοι της τεράστιας περιουσίας του.


Η σχέση λατρείας του Διονύσιου με τη μητέρα του Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού γκρεμίζεται οριστικά όταν ο ετεροθαλής αδελφός του Διονύσιου, Ιωάννης Λεονταράκης, γιος της μητέρας του από επόμενο γάμο, διεκδικεί μέρος της περιουσίας του Κόντε Σαλαμών και η μητέρα του παίρνει το μέρος του.


Την ώρα που η Ελλάδα καίγεται απ' άκρη σ' άκρη με την Επανάσταση του 1821, η Δίκη Σαλαμών συγκλονίζει την Ελλάδα και η Αγγέλικα, θύμα τελικά της αντιδικίας, διασύρεται σε ολόκληρο τον Ελληνισμό καθώς η προσωπική της ζωή συζητιέται παντού και η ίδια, Διάφανη από παντού βιώνει τον φοβερό εξευτελισμό, τη φτώχεια και την εγκατάλειψη.


Πολυχώρος Vault, Σκηνή Β'

Μελενίκου 26, Βοτανικός. Τηλέφωνα: 213 0356472, 6945 993870

Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00

Εισιτήρια: 10 ευρώ

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

Μαράν Αθά

Τρεις μονόλογοι που αξίζει να δούμε τον Μάρτιο
Γιασεμί Κηλαηδόνη

 

Η παράσταση «Μαράν Αθά», που χαρακτηρίστηκε από την κριτική ως πνευματικό γεγονός, παρουσιάζεται για πέμπτη χρονιά στο θέατρο «Μεταξουργείο». Ο Δήμος Αβδελιώδης διασκευάζει και σκηνοθετεί το ομώνυμο μυθιστόρημα του Θωμά Ψύρρα, σε μια παράσταση που έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα.


Η Γιασεμί Κηλαηδόνη σ' έναν υποκριτικό άθλο δυόμιση ωρών υποστασιοποιεί όλα τα πρόσωπα - πρωταγωνιστές που αναδύονται στη μνήμη ενός 90χρονου μοναχού, όταν ύστερα από 65 χρόνια ηθελημένης σιωπής εξομολογείται, λίγο προτού πεθάνει, τα πεπραγμένα της ζωής του, τη φρικτή τιμωρία και τον ευνουχισμό του από τον προστάτη δεσπότη που τον ανέθρεψε και τον προόριζε για τη διαδοχή του, όταν σταλμένος απ' αυτόν σ' ένα απόμακρο χωριό της Θεσσαλίας να παρακολουθήσει τις μυστικές τελετουργικές συναντήσεις εννέα γυναικών, των Ταρσών, μυείται άθελά του στην γυναικεία απόκρυφη γνώση και του αποκαλύπτεται ένα άγνωστο γοητευτικό σύμπαν που τον οδηγεί στον αληθινό έρωτα και την αγάπη του για μια Ταρσή.


«Μεταξουργείο»

Ακαδήμου 14, Μεταξουργείο. Τηλέφωνο: 210 5234382

Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη στις 20:00

Εισιτήρια: 10 ευρώ

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

Το συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη

Τρεις μονόλογοι που αξίζει να δούμε τον Μάρτιο
Αντώνης Αντωνίου

 

Ο Αντώνης Αντωνίου διασκευάζει και σκηνοθετεί στη Θεατρική Σκηνή την πολυδιαβασμένη νουβέλα του Θανάση Βαλτινού, κρατώντας για τον εαυτό του το ρόλο του εμβληματικού ήρωα και χαρίζοντάς μας μια εξαιρετική ερμηνεία. Τη μουσική της παράστασης υπογράφει η Ευανθία Ρεμπούτσικα.


Σε μια ταραγμένη Ελλάδα -πόλεμος του 1897- που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ο ξενιτεμός στη «γη της επαγγελίας», την Αμερική, ήταν ένα όνειρο που κυνηγούσαν όλοι με κάθε θυσία.


Στο έργο του Θανάση Βαλτινού ξετυλίγεται η αληθινή ιστορία του Ανδρέα Κορδοπάτη, ο οποίος το 1903 ξεκίνησε από το χωριό Δάρα Μαντινείας για να καταλήξει παράνομος και κυνηγημένος μετανάστης στην Αμερική, ακολουθώντας τους χιλιάδες μετανάστες από όλη την Ελλάδα και κυρίως από την Πελοπόννησο.


Θεατρική Σκηνή

Νάξου 84, Πλατεία Κολιάτσου. Τηλέφωνο: 210 2236 890

Παραστάσεις: Τετάρτη: 19.00, Πέμπτη, Παρασκευή: 21.00

Εισιτήρια: 10 και 15 ευρώ

 
 
 
 
Κορίνα Φαρμακόρη
Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Σαλαμίνα. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εργάζεται ως εκπαιδευτικός.