Έγκλημα και Τιμωρία

Μας έχει συνηθίσει το Θέατρο Πορεία σε αναπάντεχες διασκευές γνωστών μυθιστορημάτων και η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά τις περιμένουμε. Φέτος μας προτείνει το κορυφαίο ψυχογράφημα της ανθρώπινης ύπαρξης και ηθικής, το Έγκλημα και Τιμωρία του Ντοστογιέφσκι. Είναι, επίσης, γνωστό, ότι ο Δημήτρης Τάρλοου, καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Πορεία, βουτάει σε βαθιά υπαρξιακά ζητήματα, τα φέρνει στη δική μας διάσταση και μας θέτει ενώπιόν τους. Με το έργο του μεγάλου Ρώσου θα εμβαθύνει την έρευνα πάνω στα δίπολα «αγαθά κίνητρα - ηθική βλάβη» και «άνθρωπος - νόμος» που ξεκίνησε την περασμένη σεζόν με το Κουκλόσπιτο του Χ. Ίψεν, παράσταση που θα εναλλάσσεται με το Έγκλημα και Τιμωρία.

 

Η διασκευή του Θανάση Τριαρίδη συμπυκνώνει με αξιοθαύμαστη λιτότητα την υπόθεση του έργου, δίνει φροϊδική χροιά στο έγκλημα του Ρασκόλνικοφ και το συνδέει ευφυώς με τη συλλογική μας ενοχή που κορυφώθηκε στα όσα συνέβησαν στο Άουσβιτς. Η δραματουργία, που υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης μαζί με την Έρι Κύργια, εστιάζει στην εφιαλτική διαδρομή που διαγράφει ο ήρωας, στη σύνθεση της οποίας συμβάλλουν όλα τα στοιχεία και τα πρόσωπα που περιβάλλουν τον Ρασκόλνικοφ, όπως συμβαίνει συχνά και στη ζωή.

 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Έγκλημα και Τιμωρία» εδώ

 

Περλιμπλίν και Μπελίσα

Θέατρο Πορεία
Φωτ.: Μαρίζα Καψαμπέλη

 

Είναι η πρώτη φορά που ο Δημήτρης Τάρλοου καταπιάνεται με έργο του αγαπημένου στο ελληνικό κοινό Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και η περιέργειά μας είναι μεγάλη. Ο Έρωτας του δον Περλιμπλίν και της Μπελίσα στον κήπο του, όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, είναι ένα έργο που μιλάει ακριβώς γι’ αυτό: για έναν έρωτα που ανθίζει μέσα σε έναν θεριεμένο, παραμυθένιο κήπο. Κι όμως, ο έρωτας αυτός είναι καταδικασμένος από την αρχή του, αφού το ένα του πόδι πατάει σε ένα ανυπέρβλητο ηλικιακό χάσμα και το άλλο σε ένα ψέμα – ονειρεμένο, αλλά ψέμα.

 

Παρόλο που το έργο δεν ανεβαίνει συχνά στη χώρα μας, έχει μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη μας χάρη στην εμβληματική μουσική που ο Μάνος Χατζιδάκις είχε γράψει γι’ αυτό, ενώ τώρα τη μουσική αναλαμβάνει ο Φοίβος Δεληβοριάς. Ο Περλιμπλίν και η Μπελίσα, παρά τα χρόνια που τους χωρίζουν, παντρεύονται για να εξυπηρετήσουν προσωπικές ανάγκες και να απολαύσουν ίδια οφέλη. Όμως η Μπελίσα, λαχταρώντας έναν έρωτα της ηλικίας της, γοητεύεται από τον μυστηριώδη ξένο που κρύβεται τις νύχτες στον κήπο της και της γράφει φλογερές επιστολές. Ο Περλιμπλίν σκοτώνει τον ανώνυμο εραστή και η πικρή αλήθεια αποκαλύπτεται. Και όλα αυτά, γραμμένα στη μοναδική, τη γεμάτη ονειρικές εικόνες και λυρισμό γλώσσα του Λόρκα.
 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Περλιμπλίν και Μπελίσα» εδώ

Οδηγός Θεάτρου