ADVERTORIAL

 

Αναπνέω, κινούμαι, ρέω. Ροή. Ρέοντα ύδατα. Ρέουσα μνήμη. Ρέων λόγος. Ρέουσα πραγματικότητα. Ρέων κόσμος: η ομάδα Ρέοντα Πρόσωπα επιχειρεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση που αγγίζει τα όρια του πειραματισμού. Ο Κοραής Δαμάτης σκηνοθετεί το έργο Αντιγόνη 441 + με σκηνικά-κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ και μουσική της Δήμητρας Γαλάνη και του Γιώργου Μπουσούνη. Η ομάδα παρουσιάζει το έργο του Σοφοκλή με έξι γυναίκες να ερμηνεύουν όλους τους ρόλους της τραγωδίας –αντρικούς, γυναικείους και τον Χορό– σε μια τολμηρή, διττή ανάγνωση, συνδέοντας το δράμα με τις θρησκευτικές του καταβολές αλλά και με το έντονο πολιτικό του στοιχείο.

 

Σοφοκλή Αντιγόνη 441+

 

Όπως αναφέρουν οι συντελεστές της παράστασης: «Η πρώτη μας επιλογή και ανάγκη αποφασίσαμε πως είναι να γνωρίσουμε και να δουλέψουμε πάνω στο παλαιότερο οργανωμένο λαϊκό είδος θεάτρου, την αρχαία τραγωδία. Να μελετήσουμε τη γλώσσα του μύθου και του πεπρωμένου, τις διαφορές μεταξύ αρχαίου και χριστιανικού κόσμου, να αποκωδικοποιήσουμε τις ψυχολογικές διαδρομές των ηρώων, να ανακαλύψουμε, ίσως, κάποιους τρόπους έκφρασης που δεν γνωρίζουμε. Εν ολίγοις, να περπατήσουμε πάνω σε άγνωστους δρόμους, παραδόξως όμως πολύ οικείους. Ο λόγος γίνεται για τη δεύτερη αρχαιότερη σωζόμενη τραγωδία του Σοφοκλή, Αντιγόνη, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 441π.Χ. 

 

Σε αυτό το πρώτο μας ξεκίνημα στέκεται στο πλάι μας ο δάσκαλος, και πια σκηνοθέτης μας, Κοραής Δαμάτης, για να εξερευνήσουμε μαζί, αλλά κυρίως για να μας μεταδώσει την πίστη στη γνώση, την αυθεντικότητα, τη σκληρή δουλειά και την ευαισθησία. Ένας άνθρωπος που επιλέγει να δώσει τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά».

 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ.

Οδηγός Θεάτρου