Το ΚΘΒΕ ανακοινώνει τις συνεργασίες του για την επόμενη χρονιά με κορυφαίους δημιουργούς από τον χώρο του θεάτρου, όπως ο Δημήτρης Πιατάς, ο Δημήτρης Καραντζάς, o Guy Cassiers, ο Ακύλλας Καραζήσης και ο Σύλλας Τζουμέρκας, που θα ανεβάσουν έργα κλασικού και συγχρόνου ρεπερτορίου αλλά και νέα κείμενα σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων όπως ο Χριστόφορος Χριστοφής και ο Γιώργος Βέλτσος που θα παρουσιαστούν σε πανελλήνια πρώτη. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Αστέριος Πελτέκης, θα σκηνοθετήσει το έργο «Βίρα τις άγκυρες» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα που θα παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. 

 

Ο ίδιος αναφέρει: «Με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για όλους, με επιλογές ρεπερτορίου και συνεργατών που συνάδουν με την αποστολή, τις αξίες και το όραμα ενός ιστορικού και ταυτόχρονα σύγχρονου, τολμηρού και υπερβατικού θεάτρου, το ΚΘΒΕ συνεχίζει δυναμικά με παραστάσεις από το ελληνικό και το ξένο ρεπερτόριο, με πολυαναμενόμενες νέες παραγωγές, έργα που θα παρουσιαστούν σε πανελλήνια πρώτη αλλά και με παραστάσεις που αγαπήθηκαν και επανέρχονται, ύστερα από απαίτηση του κοινού.

 

ΜΑΖΙ συνυπάρχουμε, δημιουργούμε, αλληλοεπιδρούμε, εξελισσόμαστε σε ένα θέατρο ανοιχτό, με εξωστρέφεια, με επίκαιρους προβληματισμούς, σε ένα θέατρο ανοιχτό σε όλους, γιατί μέσα σε αυτό υπάρχουμε όλοι, και γιατί το μέλλον είναι για όλους όσους έχουν την προοπτική να το δημιουργήσουν».

 

Οι κωμικοί

των Δημήτρη Πιατά και Σάκη Σερέφα

 

Μια μυθοπλασία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα της καριέρας του Έλληνα «Σαρλό», Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ. Μέσα από την ιστορία του ελληνικού βωβού κινηματογράφου ο Δημήτρης Πιατάς και ο Σάκης Σερέφας δημιουργούν μια ευφάνταστη κωμωδία με στοιχεία μπουρλέσκ, ζωντανή μουσική και ιστορικά ντοκουμέντα που έχει ως ήρωες πραγματικούς ηθοποιούς της εποχής από τα ταραγμένα χρόνια της ελληνικής ιστορίας μεταξύ 1920-1939. Ηθοποιούς που, αν και ξεχάστηκαν μέσα στον χρόνο, άφησαν το στίγμα τους και έδειξαν τον δρόμο στους μεταγενέστερους Έλληνες κωμικούς. 

 

Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός)
Πρεμιέρα: 1/24

 

Βίρα τις άγκυρες

των Μιχάλη Ρέππα & Θανάση Παπαθανασίου

Οι παραστάσεις που ετοιμάζει το ΚΘΒΕ για την ερχόμενη θεατρική σεζόν
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Αστέριος Πελτέκης, θα σκηνοθετήσει το έργο «Βίρα τις άγκυρες» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα. Φωτ.: Mike Rafail

 

Με αφορμή τα 130 χρόνια επιθεώρησης, το Βίρα τις άγκυρες είναι μια αναδρομή στο θεατρικό αυτό είδος. Εκκινώντας από το 1894 και την πρώτη καταγεγραμμένη ελληνική επιθεώρηση Λίγο απ’ όλα, οι δύο συγγραφείς μάς ταξιδεύουν στον χρόνο, μας μεταφέρουν στον λαμπερό κόσμο της επιθεώρησης, παρουσιάζοντας τη μάχη επιβίωσης που έδιναν οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της με φόντο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής.

 

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Πρεμιέρα: 15/12

 

Mister Linh and his child

του Philippe Claudel 

Οι παραστάσεις που ετοιμάζει το ΚΘΒΕ για την ερχόμενη θεατρική σεζόν
Guy Cassiers. Φωτ.: Vincent Delbrouck

 

H νουβέλα του του Philippe Claudel είναι η βαθιά συγκινητική ιστορία ενός άντρα που αναγκάζεται να αυτοεξοριστεί  με τη μικρή του εγγονή σε μια χώρα της οποίας τη γλώσσα δεν καταλαβαίνει. Τραυματισμένος και σαστισμένος, παλεύει με τη νέα του ζωή μέχρι που συναντά τον Monsieur Bark. Αν και ο ένας δεν μιλά τη γλώσσα του άλλου, μια δυνατή φιλία αναπτύσσεται μέσα από την αμοιβαία μοναξιά. Ο Claudel εξετάζει τη δύναμη της φιλίας, την απανθρωπιά της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας και τις εκδηλώσεις τραύματος με οξεία διορατικότητα και οικονομία έκφρασης.

 

Σκηνοθεσία: Guy Cassiers
Σε συμπαραγωγή με την εταιρεία Λυκόφως και τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στον πρωταγωνιστικό ρόλο

 

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Πρεμιέρα: 3/24

 

Λυσσασμένη Γάτα

του Τενεσί Ουίλιαμς

Οι παραστάσεις που ετοιμάζει το ΚΘΒΕ για την ερχόμενη θεατρική σεζόν
Σύλλας Τζουμέρκας. Φωτ.: Ηλίας Χατζάκης

 

Η απόκρυψη της αλήθειας, η υποκρισία, η απληστία, η πατριαρχία, η ανάγκη για έλεγχο και εξουσία, η ομοφοβία, είναι ορισμένα από τα θέματα που θίγει το κείμενο του Τενεσί Ουίλιαμς. Στο έργο συναντούμε τα πρόσωπα εκείνα που επιθυμούν, που διεκδικούν, που κυριαρχούν αλλά και εκείνα που αφήνονται έρμαια, να τα παρασύρει η ζωή. 

 

Μετάφραση - σκηνοθεσία: Σύλλας Τζουμέρκας

 

Βασιλικό Θέατρο
Πρεμιέρα: 1/12

Οδηγός Θεάτρου