Η Ειρήνη Αποστολάτου είναι χορεύτρια, χορογράφος, δασκάλα χορού και καλλιτεχνική διευθύντρια του Art Evolution Studio στην Πάτρα.

 

Από το 2021 διοργανώνει το Patras Art Festival (PAF), ένα φεστιβάλ που με επίκεντρο τον χορό στοχεύει στη σύνδεση του κοινού με την τέχνη εν γένει. Η Ειρήνη μας μιλά γι’ αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία και μας καλεί να βρεθούμε στην Πάτρα 1-8 Ιουλίου.

 

— Ειρήνη, τι είναι το Patras Art Festival;

To Patras Art Festival, αλλιώς PAF, είναι ένα πολυθεματικό φεστιβάλ με κεντρικό πυρήνα τον σύγχρονο χορό, γύρω από τον οποίο διαρθρώνονται παράλληλες δράσεις. Συνδέει και εξοικειώνει το κοινό με την τέχνη του χορού, φέρνοντάς το σε επαφή με την καλλιτεχνική δημιουργία, ποικίλες μορφές τέχνης και σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Αποτελεί το μέρος όπου διαφορετικά έθνη, κοινωνικές ομάδες και ηλικίες συναντιούνται και προωθεί την καθολική προσβασιμότητα όλων στον πολιτισμό.

 

— Πώς αποφάσισες να πάρεις αυτή την πρωτοβουλία;

Το PAF ήταν όνειρο χρόνων, το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε νωρίτερα λόγω της παραμονής μου στο εξωτερικό. Το 2021 επέστρεψα στην Πάτρα, εν μέσω Covid-19, και γεννήθηκε η ανάγκη γι’ αυτό το φεστιβάλ, καθώς οι παραστατικές τέχνες δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα, η ψηφιοποίηση της τέχνης εκτοξεύτηκε και οι κοινωνικές αποστάσεις πήραν διαστάσεις παθογένειας. Ταυτόχρονα, η Πάτρα, παρότι ανεπτυγμένη πολιτιστικά, ήταν μια πόλη που δεν παρουσίαζε ιδιαίτερη εξέλιξη στο κομμάτι του χορού. Ξεκίνησα να πραγματοποιώ ένα όνειρο, το οποίο αφορά ανθρώπους που όλο και περισσότερο θα θέλουν να εκφραστούν μέσα από το σώμα τους.  

 

— Τι θα δούμε φέτος 1-8 Ιουλίου;

To Patras Art Festival επιστρέφει για 3η συνεχή χρονιά, 1-8 Ιουλίου, με τη νέα ενότητα prePAF να προηγείται, στις 24 και 25 Ιουνίου! Με τίτλο «Exist Loudly», το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ζήσει την πολυμορφικότητα αυτού του φεστιβάλ και να γνωρίσει διάφορες πτυχές της τέχνης με παραγωγές και δράσεις που θα αφυπνίσουν νέα πρωτόγνωρα συναισθήματα. Τριάντα τρεις διεθνείς και εγχώριοι καλλιτέχνες, 10 ημέρες, 3 διαφορετικά σημεία της πόλης! Θα απολαύσουμε 12 παραγωγές χορού και τσίρκου, 8 από την Ελλάδα και 4 από το εξωτερικό, από Καναδά, Βέλγιο, Γερμανία και διάφορα μέρη της Ελλάδας, συνδυάζοντας ετερόκλητα στοιχεία. Θα πλαισιωθούν από videodance προβολές, συναυλίες, DJ sets, street food, χειροτέχνες, silent disco και εκπαιδευτικά σεμινάρια. Αυτήν τη χρονιά προτάσσονται διεθνείς συνεργασίες και ενσωματώνονται επιπλέον ενότητες για μικρές ηλικίες, ηλικίες 50+ και ΑμεΑ, ενισχύοντας την εξοικείωση αυτών των ομάδων με τις δράσεις του φεστιβάλ.

 

1-8 Ιουλίου, Πάτρα

www.patrasartfestival.com 

Facebook: Patras Art Festival - PAF

Instagram: patrasartfestival

Οδηγός Θεάτρου