«Έξι νύχτες στην Επίδαυρο»: Θεατρικό σεμινάριο με την κριτικό θεάτρου Λουίζα Αρκουμανέα και τη συγγραφέα Νίκη Γιάνναρη

Στο σεμινάριο οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν τις έξι τραγωδίες που θα παρουσιαστούν στα φετινά Επιδαύρια.

The LiFO team, 27.5.2023 | 19:12

Γιατί μας αγγίζουν τόσο βαθιά η Μήδεια, ο Οιδίποδας, ο Ιππόλυτος, η Εκάβη ή οι Τρωάδες; Πώς μπορούμε να μιλήσουμε για το σήμερα μέσα από τραγικές ιστορίες και ηρωίδες που γεννήθηκαν πριν από 2.500 χρόνια; 

 

Στο σεμινάριο «Έξι νύχτες στην Επίδαυρο» οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν τις έξι τραγωδίες που θα παρουσιαστούν στα φετινά Επιδαύρια, με στόχο την βαθύτερη κατανόηση της φόρμας, του περιεχομένου καθώς και των δυνατοτήτων σκηνικής αναπαράστασης αυτού του μοναδικού θεατρικού είδους που άφησε ανεξίτηλο και διαχρονικό αποτύπωμα στον παγκόσμιο πολιτισμό.

 

Εστιάζοντας στον κυρίαρχο ρόλο των γυναικείων μορφών στις αρχαίες τραγωδίες, θα διευρύνουν την οπτική τους όσον αφορά κρίσιμες παραμέτρους της πολιτικής και πολιτειακής ταυτότητας διερευνώντας τον λόγο που υφαίνεται γύρω από τη σεξουαλικότητα, το σώμα, τα φύλα, τους τρόπους ενηλικίωσης του άρρενος και του θήλεως, τις στρατηγικές εκπαίδευσης και ένταξης στην κοινωνία της πόλεως. Οι ανυπέρβλητες μυθοποιητικές δυνάμεις του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού δημιουργούν πανίσχυρα παραδείγματα και δραματικά κείμενα που υπερβαίνουν κατά πολύ τις απλές αντιλήψεις αντιπαράθεσης αρσενικού και θηλυκού ή την προβλέψιμη επιβολή των κοινωνικών κανόνων. 

 

Στο σεμινάριο, αφού πρώτα καλυφθούν βασικά θεωρητικά ζητήματα (γένεση του είδους, πολιτικό πλαίσιο, το φύλο και το σώμα, η αποκωδικοποίηση του μύθου) στη συνέχεια θα διεξαχθεί μελέτη των έξι συγκεκριμένων τραγωδιών καθώς και άλλων κειμένων που προσεγγίζουν και φωτίζουν την κάθε μία από αυτές μέσα από την ψυχανάλυση, τη φιλοσοφία, την ανθρωπολογία, κοκ.  

 

Η Αρχαία Ελληνική Τραγωδία δεν είναι μια νεκρή υπόθεση, η οποία μας έλκει μόνον λόγω του θαυμασμού μας για το παρελθόν. Είναι ένα ζωντανό κύτταρο που ακόμη γεννάει, επειδή η αναγκαιότητα που οργάνωσε τη φόρμα της και δημιούργησε την οπτική της συνιστά ένα πεδίο που παραμένει ανοιχτό, ενώνοντας καλλιτέχνες, θεατές, ιδέες και πολιτισμούς από όλα τα μέρη του κόσμου. 

 

Πληροφορίες: 

Κάθε Τρίτη, 19:00-21:00, μέσω zoom
Διάρκεια: 30 Μαΐου έως 4 Ιουλίου

Κόστος: 90 ευρώ

Για πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με το 6972 274689, ή γράψτε στο email: [email protected]