Στέλλα κοιμήσου

To πολυσυζητημένο θεατρικό ντεμπούτο του κινηματογραφιστή Γιάννη Οικονομίδη επιστρέφει για τρίτη σεζόν. Η παράσταση που χάρισε στον Γιάννη Νιάρρο και την Ιωάννα Κολλιοπούλου τα βραβεία Χορν και Μελίνα Μερκούρη εντάσσεται από τον Οκτώβριο στο πρόγραμμα του Θεάτρου Τζένη Καρέζη διατηρώντας την αρχική του διανομή και το αυτοσχεδιαστικό της στοιχείο.

 

Σε μια οικογένεια όπου ο νόμος του πατέρα-αφέντη εφαρμόζεται με «μαφιόζικες» μεθόδους, η Στέλλα αρνείται να παντρευτεί αυτόν που της επιβάλλεται από το περιβάλλον της και επιμένει για το αυτονόητο δικαίωμα της προσωπικής επιλογής. Ο έρωτας όμως, ή οποιαδήποτε άλλη έκφραση ατομικής ελευθερίας, ακυρώνεται μπροστά στο συμφέρον, που υποχρεώνει σε υποταγή στις ειλημμένες αποφάσεις.

 

1/10 – 13/11, Θέατρο Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3, Δευτέρα-Παρασκευή: 21:00, Εισιτήριο: 12-18 ευρώ

 

 

Φάρεναϊτ 451

11 θεατρικές επαναλήψεις που αξίζει να δεις
Η παράσταση του Ραίη Μπράντμπερυ θα παρουσιαστεί στο Πόρτα από τις 9 Νοεμβρίου σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Φωτο: Πάτροκλος Σκαφιδας

Με τρία διαδοχικά sold out στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, η παράσταση του Ραίη Μπράντμπερυ θα παρουσιαστεί στο Πόρτα από τις 9 Νοεμβρίου σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.

 

Σ' ένα μελλοντικό, ολοκληρωτικό καθεστώς όπου τα βιβλία καταστρέφονται, ο πρωταγωνιστής του έργου, διώκτης αρχικά των αντιφρονούντων, μεταστρέφεται, όταν έρχεται σ' επαφή με τον μυστικό κόσμο των βιβλίων.

 

9/11 – 21/4, Θέατρο Πόρτα, Μεσογείων 59, Παρασκευή, Σάββατο: 21:15, Κυριακή: 19:30, Εισιτήριο: 8-15 ευρώ

 

 

Η αγάπη άργησε μια μέρα

11 θεατρικές επαναλήψεις που αξίζει να δεις
Σε μια αγροτική περιοχή της Κρήτης τέσσερις γενιές γυναικών της οικογένειας Φτενούδου, ζουν κάτω από την σκιά της πατριαρχικής καταπίεσης.

Ένα από τα πιο γνωστά κι αγαπημένα έργα της ελληνικής λογοτεχνίας, το «Η αγάπη άργησε μια μέρα» της Λιλής Ζωγράφου, επιστέφει για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Αργώ σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι.

 

Σε μια αγροτική περιοχή της Κρήτης τέσσερις γενιές γυναικών της οικογένειας Φτενούδου, ζουν κάτω από την σκιά της πατριαρχικής καταπίεσης. Ξεχνούν τα όνειρά τους, καταπνίγουν τα συναισθήματά τους, υποτάσσονται στην επιταγή του πατέρα, αλλά και υποτάσσουν.

 

11/10 – 25/11, Θέατρο Αργώ, Ελευσινίων 15 (μετρό Μεταξουργείο), Τετάρτη: 18:30, Πέμπτη, Σάββατο: 21:00, Παρασκευή: 20:00, Κυριακή: 19:00, Εισιτήριο: από 10 ευρώ

 

 

Το ευχαριστημένο

11 θεατρικές επαναλήψεις που αξίζει να δεις
Φωτο: Βάσια Αναγνωστοπούλου

Το θεατρικό ανέβασμα του μυθιστορήματος της Μαρίνας Καραγάτση, που απέσπασε το Βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω» το 2009, επαναλαμβάνεται στο Θέατρο Πορεία για 13 μόνο παραστάσεις.

 

Την διασκευή του μυθιστορήματος που μετατρέπει τους απολογητικούς, απολογιστικούς και συγχωρητικούς μονολόγους σε πλήρες θεατρικό έργο και που υπογράφει η Έρι Κύργια, μας μεταφέρει στο σπίτι της οικογένειας του συγγραφέα Μ. Καραγάτση.

 

Μέσα σε τρεις ημέρες αγρύπνιας του λογοτέχνη και μέσα από το βλέμμα της μικρής Μαρίνας, αποκαλύπτονται όλα όσα στοίχειωσαν και πλήγωσαν μία από τις πιο γνωστές οικογένειες της Ελλάδας, ή απλώς μία οικογένεια. Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει και πάλι ο Δημήτρης Τάρλοου.

 

21/9 – 7/10, Θέατρο Πορεία, Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, Πλ. Βικτωρίας, Τετάρτη, Κυριακή: 20:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο: 21:00, Εισιτήριο: από 12 ευρώ

 

 

Άμλετ

11 θεατρικές επαναλήψεις που αξίζει να δεις
Ιωάννα Παππά & Τάσος Ιορδανίδης

Το κορυφαίο έργο της παγκόσμιας δραματουργίας ανεβάζει ο Λεβάν Τσουλάτζε, καλλιτεχνικός διευθυντής του Kote Marjanishvili Theatre της Γεωργίας, μεταφέροντάς μας στο σαιξπηρικό βασίλειο της Δανίας.

 

Οι βραβευμένοι Τάσος Ιορδανίδης, Άρης Λεμπεσόπουλος, Πέμη Ζούνη, Ιωάννα Παππά και Θοδωρής Κατσαφάδος συνθέτουν τον βασικό κορμό των πρωταγωνιστών.

 

15/9 – 15/12, Altera Pars, Μεγ. Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός, Τετάρτη, Κυριακή: 20:00, Πέμπτη: 20:30, Παρασκευή, Σάββατο: 21:00, Εισιτήριο: από 10 ευρώ

 

 

Ο Καραφλομπέκατσος & Η Σπυριδούλα 

11 θεατρικές επαναλήψεις που αξίζει να δεις
Ελένη Στεργίου & Θύμιος Κούκιος

«Ο Καραφλομπέκατσος και η Σπυριδούλα» της Λένας Κιτσοπούλου είναι δυο ιστορίες σύγχρονων ανθρώπων που αναπνέουν, τραγουδούν, κραυγάζουν εγκλωβισμένοι μέσα στα όρια του αστικού κενού τους.

 

Ανεβαίνει για 2η σεζόν στο Θέατρο Σταθμός με τον Θύμιο Κούκιο και την Ελένη Στεργίου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

 

8/10 – 6/11, Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Mεταξουργείο, Δευτέρα- Τρίτη: 21:15, Εισιτήριο: από 8 ευρώ

 

 

Το κατεστραμμένο δωμάτιο

11 θεατρικές επαναλήψεις που αξίζει να δεις
Το έργο του Matthew Lenton που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διερευνά με ποιητικό τρόπο τη σχέση του σημερινού ανθρώπου με τις καταιγιστικές εξελίξεις στον κόσμο.

Το έργο του Matthew Lenton που ανέβηκε πέρυσι τον χειμώνα με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Κυδωνία των Χανίων σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, για πέντε μόνο παραστάσεις στο θέατρο της Οδού Κυκλάδων.

 

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό, κείμενο-παράσταση που ο Lenton έγραψε και σκηνοθέτησε με τη συνεργασία της γνωστής ομάδας του, Vanishing Point.

 

Το έργο, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διερευνά με ποιητικό τρόπο τη σχέση του σημερινού ανθρώπου με τις καταιγιστικές εξελίξεις στον κόσμο, καθώς, σήμερα, οι εικόνες όλων των επί μέρους συμβάντων ξεπηδούν σχεδόν αυτοστιγμεί μπροστά στα μάτια του μέσω της οθόνης του τηλεφώνου, του λάπτοπ ή της τηλεόρασής του.

 

10 – 14/10, Θέατρο Οδού Κυκλάδων, Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη, Τετάρτη- Κυριακή: 21:00, Εισιτήριο: 10-15 ευρώ

 

 

Φεγγίτης

11 θεατρικές επαναλήψεις που αξίζει να δεις
Φωτο: Σταύρος Χαμπάκης

Το πολυβραβευμένο έργο «Φεγγίτης» (Skylight) του Βρετανού θεατρικού συγγραφέα, σεναριογράφου και σκηνοθέτη, Sir David Hare, σκηνοθετεί και αυτή τη σεζόν ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

 

Ο Δημήτρης Καταλειφός και η Λουκία Μιχαλοπούλου είναι ο Τομ και η Κίρα, ένα πρώην ζευγάρι με πολλές ιδεολογικές διαφορές που συναντιέται μετά από χρόνια.

 

«Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο η πολιτική και το πάθος είναι τόσο στενά συνυφασμένα έτσι ώστε να μη μπορούν να διαχωριστούν», όπως έγραψε ο Guardian.

 

Οκτώβριος 2018, Θέατρο Εμπορικόν, Σαρρή 11, Ψυρρή

 

 

Ήρωες

11 θεατρικές επαναλήψεις που αξίζει να δεις
Ο Γιάννης Φέρτης, ο Δημήτρης Πιατάς και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης συναντώνται ξανά για να επαναλάβουν για 2η χρονιά το έργο του Gerald Sibleyras.

Τρεις γκρινιάρηδες βετεράνοι στρατιωτικοί ζουν έγκλειστοι σε ένα νοσοκομείο αναπολώντας τις παλιές τους δόξες. Ζουν με το όνειρο πως μια μέρα θα καταφέρουν να δραπετεύσουν και να ξαναβρεθούν στον έξω κόσμο. Καταστρώνουν φιλόδοξα και ανέφικτα σχέδια για την αποχώρησή τους, διασκεδάζοντας έτσι με την φαντασία τους την ανημποριά τους να κουνήσουν έστω και ένα μέτρο.

 

Ο Γιάννης Φέρτης, ο Δημήτρης Πιατάς και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης συναντώνται ξανά για να επαναλάβουν για 2η χρονιά το έργο του Gerald Sibleyras, σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς και μετάφραση Μαριάννας Τόλη.

 

Από 7/11, κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 18:00 και κάθε Σάββατο στις 21:00, στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου, Προφήτη Δανιήλ 3-5 και Πλαταιών, Κεραμεικός

 

 

Μαθήματα πολέμου

11 θεατρικές επαναλήψεις που αξίζει να δεις
Φωτο: Σταύρος Χαμπάκης

Την πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη φιλοξενεί ξανά το Μέγαρο Μουσικής, για 10 μόνο ημέρες.

 

Το θεατρικό κείμενο του Γιάννη Λιγνάδη, που αποτελεί συρραφή ιστορικών γεγονότων, ανθολογημένων από τα πέντε πρώτα βιβλία της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου, επιχειρεί να αναδείξει τη διαχρονική και οικουμενική ουσία της «τραγωδίας του πολέμου», τους σκοτεινούς και πολύπλοκους μηχανισμούς πίσω από το πολεμικό φαινόμενο.

 

21 – 30/9, Μέγαρο Μουσικής, Υποσκήνιο Β' Αίθουσας Α. Τριάντη, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Χίλτον, Ώρα: 21:00, Εισιτήριο: 10-15 ευρώ

 

 

Χαρτοπόλεμος

11 θεατρικές επαναλήψεις που αξίζει να δεις
To κωμικοτραγικό θρίλερ για τα αδιέξοδα της νεοελληνικής οικογένειας του Βαγγέλη Ρωμνιού σκηνοθετεί ο Γιώργος Παλούμπης.

To κωμικοτραγικό θρίλερ για τα αδιέξοδα της νεοελληνικής οικογένειας του Βαγγέλη Ρωμνιού σκηνοθετεί ο Γιώργος Παλούμπης.

 

Σε ένα υποθηκευμένο σπίτι, έναν σύγχρονο «Βυσσινόκηπο», πέντε ήρωες, τρία αδέλφια, μία κοπέλα και ένας πωλητής, όλοι εκπρόσωποι της αντιηρωικής γενιάς των τριαντάρηδων στην Αθήνα της κρίσης, κρίνονται, συγκρούονται, αλληλοαγαπιούνται και αλληλοκατασπαράζονται.

 

Σε μια μόνο μέρα παιδικά και ενήλικα τραύματα χρόνων βγαίνουν στην επιφάνεια. Η προσπάθεια για επιβίωση -οικονομική αλλά και συναισθηματική- οδηγεί στα άκρα με αναπάντεχη κατάληξη.

 

21/9- 28/10, Θέατρο Γκλόρια, Ιπποκράτους 7, Παρασκευή, Σάββατο: 21:30, Κυριακή: 19:00, Εισιτήριο: από 10 ευρώ

 

Οδηγός Θεάτρου