Το κτίριο όπου στεγαζόταν το εμβληματικό εστιατόριο Όλυμπος Νάουσα έχει περάσει από διάφορες μεταμορφώσεις με καθεμία να αφήνει το αποτύπωμά της στον χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης αλλά και την πολιτιστική της ατμόσφαιρα. Σήμερα, μετά από μια προσεκτικά σχεδιασμένη ανακαίνιση, το εστιατόριο πρωταγωνιστεί στη γαστρονομική σκηνή της πόλης κι αποτελεί αγαπημένη επιλογή γευσιγνωσίας για επισκέπτες και Θεσσαλονικείς.

 

Το ακίνητο, βασισμένο σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ζακ Μοσσέ, χτίστηκε το 1926 και στην αρχή λειτούργησε ως χώρος γευσιγνωσίας της τοπικής και ιστορικής ζυθοποιίας «Όλυμπος Νάουσα» αλλά και παγοποιείο. Λίγο αργότερα εξαγοράστηκε από τον Κάρολο Φιξ και ο ισόγειος χώρος της μπιραρίας διατέθηκε προς πώληση με τους νέους ιδιοκτήτες να διατηρούν το όνομα «Όλυμπος Νάουσα», μετατρέποντάς τον σε εστιατόριο το 1927.

 

Κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν πέρασε από πολλά χέρια και στα χρυσά έτη του, το Όλυμπος Νάουσα έγινε ο πυρήνας της jet-set κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, αποτελώντας αγαπημένο στέκι για επιφανείς προσωπικότητες και πολιτικούς όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν και πολλοί ακόμη.

Κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν πέρασε από πολλά χέρια και στα χρυσά έτη του, το Όλυμπος Νάουσα έγινε ο πυρήνας της jet-set κοινωνίας της Θεσσαλονίκης

Ασημένια μαχαιροπήρουνα, άψογα ντυμένοι σερβιτόροι και σερβίτσια με μονόγραμμα - κατασκευασμένα στη Βαυαρία - συνόδευαν ένα τολμηρό μενού που τραβούσε την προσοχή της διεθνούς γαστρονομίας. Το 1961, ο διάσημος Αμερικανός γαστρονόμος Maurice C. Dreicer, συμπεριέλαβε μάλιστα το εστιατόριο Olympos Naoussa στο De Luxe Dining League, ενώ το 1968, η Daily Telegraph στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει το εστιατόριο σε ένα άρθρο με τίτλο «Το καλύτερο φαγητό στην Ελλάδα».

 

Μετά από έναν σεισμό που κατέστρεψε την πόλη της Θεσσαλονίκης το 1978, το Όλυμπος Νάουσα άρχισε ωστόσο να χάνει την μητροπολιτική του μεγαλοπρέπεια. Παρότι οι συνθήκες δεν το βοήθησαν να διατηρήσει την πρότερη λάμψη του, το εστιατόριο συνέχισε βέβαια να αποτελεί σταθερή αξία για τους Θεσσαλονικείς που έψαχναν ποιοτική αστική κουζίνα μέχρι το κλείσιμό του το 1994, ενώ έναν χρόνο πριν, το κτίριο χαρακτηρίστηκε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

Η αναβίωση ενός θρυλικού εστιατορίου της Θεσσαλονίκης

Δεν ήταν μέχρι το 2022 που το Όλυμπος Νάουσα ξεκίνησε το ταξίδι του από την αρχή. Το όραμα πίσω από την αναγέννηση του εστιατορίου επικεντρώθηκε στην ανάγκη σεβασμού της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του κτιρίου και τη σύνδεσή του με το σήμερα. 

 

Οι αρχιτέκτονες, με απόλυτο σεβασμό στα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κτιρίου από το ένδοξο παρελθόν του, φρόντισαν να φέρουν ξανά στην επιφάνεια όλα τα χαρακτηριστικά που έκαναν το κτίριο τόσο μοναδικό, αλλά και να τα συνδυάσουν προσεκτικά με στοιχεία του σήμερα, πάντα με γνώμονα την επίτευξη μιας αρμονικής συνύπαρξης. Κάπως έτσι, το νέο Όλυμπος Νάουσα γεννήθηκε.

 

Όλυμπος Νάουσα:

 

Η γαστρονομία σε πρώτο πλάνο

Παρόλο που στέγασε και ξενοδοχείο στους δύο του ορόφους, οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες της πόλης το συνέδεσαν κυρίως με το εστιατόριο το οποίο αποτελούσε σημείο συνάντησης της αστικής τάξης της πόλης. Τα πιάτα του ήταν ξακουστά και οι παλιοί Θεσσαλονικείς ακόμα τα θυμούνται, όπως και την ατμόσφαιρά της παλιάς αστικής σάλας. 

 

Οπότε, η γαστρονομική κληρονομιά του Όλυμπος Νάουσα και η απόλυτη ταύτισή του με την εστίαση της Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούσαν να μην αποτελούν βασικά στοιχεία και της νέας γευστικής ταυτότητας του. 

 

Όλυμπος Νάουσα:

 

Έτσι, το κεντρικό εστιατόριο του ξενοδοχείου διατήρησε το θρυλικό όνομα Όλυμπος Νάουσα, με τον κομψό εσωτερικό χώρο να μπλέκει με τον πιο όμορφο τρόπο διακοσμητικά στοιχεία από το παρελθόν, αντιπαραβάλλοντάς τα με μια μοντέρνα, αστική αισθητική.

 

Πέρα από την εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα εσωτερικά του εστιατορίου, ο επισκέπτης καλείται να ανακαλύψει επίσης μια μοναδική, «κρυμμένη» καταπράσινη αυλή. Αναβιώνοντας το «στο βάθος κήπος», ένας κρυφός κήπος περιμένει τους επισκέπτες με έναν εντυπωσιακό καταρράκτη να δεσπόζει, σημείο αναφοράς στο μυθικό κινηματογράφο Ολύμπια που λειτουργούσε κάποτε εκεί. 

 

Όλυμπος Νάουσα:

 

Ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Τασιούλας, Chef Ambassador της Θεσσαλονίκης, φημισμένος για τις βαθιές του ρίζες στην πολυπολιτισμική κουζίνα της πόλης και το γαστρονομικό παρελθόν και παρόν επιμελείται πλέον την κουζίνα και ως Executive Chef του Ολύμπου Νάουσα σήμερα, έχει καταφέρει να επαναφέρει την επιτυχία του μυθικού εστιατορίου, συνεχίζοντας την κληρονομιά του με νέες εμβληματικές γεύσεις και γαστρονομικές φόρμες. Το μενού του εστιατορίου συνδυάζει την ελληνική και διεθνή γαστρονομία, επαναπροσδιορίζοντας τοπικές γεύσεις, αρώματα και παραδοσιακές συνταγές με συναρπαστικό τρόπο.

 

Όλυμπος Νάουσα:

 

Όλυμπος Νάουσα:

 

Αποτέλεσμα η φιλοσοφία και η ιστορία του Όλυμπος Νάουσα να αναβιώνουν σήμερα ανάμεσα στους τοίχους του σημερινού ON Residence μέσα από αγαπημένα πιάτα του παλιού μενού του εστιατορίου, όπως το σνίτσελ Hoffman και Χουνκιάρ Μπεγεντί αλλά και τη μπύρα Όλυμπος Νάουσα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το πώς παρουσιάζεται η τοπική κουζίνα της Θεσσαλονίκης  και το κοσμοπολίτικο μωσαϊκό γεύσεων της μέσα από πιάτα με τα ελληνικά προϊόντα  στο επίκεντρο. Χαρακτηριστική πρόταση για όσους επιλέγουν ψάρι ο Αγιορείτικος Μπακαλιάρος με κρέμα από καρδιές αγκινάρας αλλά και το Μακεδονίτικο χοιρινό πρασοσέλινο, πιάτο συνδεδεμένο με την σπιτική κουζίνα και τα οικογενειακά τραπέζια.

 

Με τη Θεσσαλονίκη να είναι βρίσκεται και το χειμώνα μεταξύ των δημοφιλέστερων city break προορισμών και να υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά, το «Όλυμπος Νάουσα» δεν γίνεται να λείπει από τη λίστα όσων αναζητούν έναν κόσμο μοναδικής γαστρονομίας και ένα γεύμα-εμπειρία σε έναν πραγματικά εκλεπτυσμένο χώρο.

 
 

 

Οδηγός Γεύσης