Τα παιδιά μπορούν να μάθουν για την ισότητα των φύλων από πολύ μικρή ηλικία

Tο Genderhood, ένα βιωματικό workshop σχετικά με τα ζητήματα φύλου για παιδιά από 4 ετών, έρχεται στη Fluffy Library στην Atopos cvc

Στο γιγαντιαίο λούτρινο που έχει καταλάβει εδώ και μήνες την Atopos cvc, το Genderhood έρχεται από τη Θεσσαλονίκη και διοργανώνει ένα βιωματικό workshop το οποίο απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών. Οι δημιουργοί του πρότζεκτ, Σοφία Κωνσταντοπούλου και Νίκη Παντελιού θα συνεργαστούν, ειδικά για την ημέρα, με την καλλιτέχνιδα Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, που μέσω της τέχνης της αγγίζει και εκείνη κρίσιμα ζητήματα φύλου.

 

— Tι είναι το Genderhood;

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ισότητα των φύλων, τους ρόλους εξουσίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πρόληψη της έμφυλης βίας. Δημιουργήθηκε από μια επικοινωνιολόγο (εμένα) και τη Νίκη Παντελιού, που είναι εκπαιδευτικός. Απευθύνεται σε παιδιά 4+ ετών, εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και ενήλικες.

 

Επειδή μέσα από το βίωμα σωματοποιείται η μάθηση, χρησιμοποιούμε εργαλεία δανεισμένα από τις εικαστικές τέχνες και το θέατρο, κυρίως μέσω παιχνιδιών ρόλων. Η βάση μας για την ώρα είναι στη Θεσσαλονίκη, αλλά συχνά-πυκνά στο Genderhood αρέσει να παίρνει λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα και να ταξιδεύει ανά την Ελλάδα.

 

— Δώσε μου μερικά παραδείγματα δράσεών σας.

Αυτόν το καιρό πραγματοποιούμε κυρίως βιωματικά εργαστήρια για παιδιά 4-8 ετών. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που καλεί τα παιδιά να «Παίξουν με την Ισότητα» και, ουσιαστικά, μέσα από παιχνίδια ρόλων και εικαστικές τέχνες, προσεγγίζει το θέμα των έμφυλων στερεοτύπων.

 

Είναι αποκαλυπτικό πώς τα παιδιά έρχονται να αναγνωρίσουν τα στερεότυπα κι έπειτα πώς τα βλέπουμε να προσπαθούν να τα αποδομήσουν. Κι όλα αυτά μέσα σε 90 λεπτά που κρατάει τα workshop.

 

Τα παιδιά μπορούν να μάθουν για την ισότητα των φύλων από πολύ μικρή ηλικία
Επειδή μέσα από το βίωμα σωματοποιείται η μάθηση, χρησιμοποιούμε εργαλεία δανεισμένα από τις εικαστικές τέχνες και το θέατρο, κυρίως μέσω παιχνιδιών ρόλων.

 

— Δεν ανησυχείς μήπως οι περισσότεροι συμμετέχοντες είναι άνθρωποι (και τα παιδιά αυτών των ανθρώπων) ήδη ευαισθητοποιημένοι σε τέτοια ζητήματα;

Πράγματι, κι εγώ προβληματίζομαι για το background των παιδιών που έρχονται στα εργαστήριά μας. Τα φέρνουν γονείς που ούτως ή άλλως επιδιώκουν τα παιδιά τους να έχουν μια πιο ανοιχτή ματιά στα πράγματα.

 

Γι' αυτό έχουμε ανοίξει ήδη έναν δίαυλο επικοινωνίας με το υπουργείο Παιδείας, ώστε να μπορεί να μας καλέσει κάθε εκπαιδευτικός που βλέπει ότι το Genderhood μπορεί να βρει χώρο στο σχολείο όπου εργάζεται.

 

— Ποιος είναι ο Ηρακλής Πουα-Ρόζ που έρχεται στην Atopos;

Είναι ο κατάσκοπος της καρδιάς μας. Είναι πολύ πουά και πολύ ροζ ‒ και όποιο άλλο χρώμα θέλει δηλαδή. Ντύνεται και μεταμορφώνεται σε ένα βιωματικό εργαστήριο για παιδιά 4-8 ετών.

 

Εκεί που νομίζαμε ότι η παλέτα των χρωμάτων είναι σωστά στημένη και ότι το γαλάζιο είναι το χρώμα που θέλουν τα αγόρια και το ροζ το χρώμα των κουφετί κοριτσιών, έρχεται ο Ηρακλής Πουα-Ρόζ και μας ιντριγκάρει.

 

Βάζει γρίφους στα παιδιά προκειμένου να εξιχνιάσουν το μυστήριο του διαχωρισμού των χρωμάτων βάσει του φύλου. Έπειτα τους δίνει tips για να κατασκευάσουν τα δικά τους παιχνίδια.

 

Κι επειδή καμιά φορά νιώθει μοναξιά, το Σάββατο 2 Μαρτίου θα τον συντροφεύσει στις κατασκοπικές του δράσεις ο Φλάφι του Fluffy Library στην Atopos cvc.


Info

Σάββατο 2/3

11:00-13:00

Fluffy Library - Atopos cvc (Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο)

Κόστος συμμετοχής: 12 ευρώ

 

 

 

Οδηγός Παιδιού