Ο Ramiro Lopez τα έκανε όλα σωστά, χωρίς πίεση και «φυσικά», μια λέξη που αγαπάει να λέει και που περιγράφει την κοσμοθεωρία του σε έναν χώρο όπου η ταχύτητα και τα αντανακλαστικά είναι πολύ σημαντικά. Ξεκίνησε να παίζει μουσική ως DJ το 1996 και αναδείχτηκε στη χώρα του, αλλά και εκτός, ως ένας από τους καλύτερους, με ένα δυνατό residency στο Family Club του Τολέδο για πολλά χρόνια. Στην παραγωγή προχώρησε το 2006, όταν ένιωσε πως ήταν απόλυτα έτοιμος για το επόμενο βήμα. Ή μάλλον άλμα, αφού κομμάτια του κυκλοφόρησαν στις καλύτερες εταιρείες, για να καταρρίψει φέτος και το πιο δύσκολο προπύργιο, την Drumcode Records του Adam Beyer. Μπορεί τα μπάσα του να είναι δυνατά και ενίοτε σκληρά, όμως ο Ramiro είναι ακριβώς το αντίθετο στη ζωή. Γλυκός, ήρεμος, ώριμος, ταπεινός και με τη φήμη ενός από τα καλύτερα παιδιά στον χώρο, σύμφωνα με τους συναδέλφους και τους συνεργάτες του.


— Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες μουσικές σου επιρροές;

Οι Guns N' Roses, Queen, Prodigy, Faithless και ο Michael Jackson ήταν κάποιοι που παρακολουθούσα στενά. Οι Jeff Mills, Mark Broom, Oliver Ho, Oscar Mulero, Richie Hawtin και Cristian Varela ήταν οι DJs που άκουγα στο ξεκίνημά μου. Άκουγα, επίσης, πάρα πολλές techno ραδιοφωνικές εκπομπές που μου άρεσαν πολύ, όμως ερωτεύτηκα αυτήν τη δουλειά όταν είδα DJs να παίζουν live σε κλαμπ. Αυτή η απίστευτη ενέργεια και η σύνδεση με το κοινό με παρακίνησαν να το κάνω κι εγώ. Σήμερα έχω την τύχη να ζω απ' αυτό το επάγγελμα και νιώθω πραγματικά ευγνώμων που κάνω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο.


— Ενώ ξεκίνησες την καριέρα σου ως DJ το 1996, ασχολήθηκες με την παραγωγή το 2006. Γιατί σου πήρε τόσο χρόνο και πώς το αποφάσισες, από τη στιγμή που είχες ήδη μια επιτυχημένη καριέρα ως DJ;

Όταν ξεκίνησα δεν ήταν όλοι οι DJs παραγωγοί. Μετά από αρκετά χρόνια δραστηριοποίησης μόνο σ' αυτόν το χώρο όμως ένιωσα την ανάγκη να κάνω ένα βήμα παραπέρα και να εκφραστώ σε ένα πιο υψηλό επίπεδο. Έτσι, το έκανα. Σήμερα λατρεύω το DJing και δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό. Το ίδιο νιώθω και για την παραγωγή. Αυτά τα δύο αποτελούν τον απόλυτο συνδυασμό για μένα.

 

Η μουσική είναι εξέλιξη και απαιτείται να είσαι ανοιχτόμυαλος. Νιώθω πως ο ήχος μου αλλάζει σιγά-σιγά τα τελευταία χρόνια και θέλω να συνεχίσω σ' αυτόν το δρόμο.


— Έντεκα χρόνια μετά είσαι ένας από τους πιο περιζήτητους καλλιτέχνες, έχοντας κυκλοφορήσει δουλειά σου στις καλύτερες δισκογραφικές εταιρείες. Πώς το κατάφερες;

Μέσω της πολύ σκληρής δουλειάς − δεν είναι κλισέ αλλά πραγματικότητα. Ξόδεψα αμέτρητες ώρες στο στούντιο, όλο τον ελεύθερο χρόνο μου, ακόμα και ώρες από τον ύπνο μου, την εποχή που έκανα και μια άλλη δουλειά. Έκανα πάρα πολλά λάθη κι έμαθα από αυτά με τεράστια υπομονή. Πιστεύω πως η εξέλιξη έρχεται φυσικά και σταδιακά. Κυριολεκτικά, ξεκινάς κάνοντας μικρά, δειλά βήματα, για να κάνεις στην πορεία μεγαλύτερα.


— Έχεις καταφέρει το απόλυτο όνειρο (σχεδόν) όλων των παραγωγών που ασχολούνται με την techno, να κυκλοφορήσεις μουσική σου στην Drumcode Records του Adam Beyer. Τι συμβουλή θα έδινες σε αυτούς που ελπίζουν μια μέρα να βρεθούν στη θέση σου;

Η Drumcode ήταν ο απόλυτος στόχος μου για πολλά χρόνια. Έστελνα μουσική στον Adam τα τελευταία 4 χρόνια και φέτος καταφέραμε να διαλέξουμε τα σωστά κομμάτια. Προσωπικά, πιστεύω πως σήμερα σωστά είναι η πιο αναγνωρισμένη εταιρεία σε αυτό τον ήχο. Αγαπώ πολύ τη μουσική που κυκλοφορούν, τους καλλιτέχνες της και ειδικά τον Adam Beyer, ο οποίος είναι το πρότυπό μου. Πολύ σωστά το λες, κυριολεκτικά όλοι οι καλλιτέχνες θέλουν να κυκλοφορήσουν κάτι με τη σφραγίδα της εταιρείας κι αυτό το κάνει ακόμα πιο δύσκολο. Εγώ, για παράδειγμα, έχω εστιάσει πλέον απόλυτα την DC, άρα έχετε να περιμένετε κι άλλες δουλειές μου από κει στο μέλλον. Οι συμβουλές μου είναι οι εξής: πρέπει να το θέλεις πάρα πολύ και να έχεις υπομονή. Ξεκίνα με ευκολότερους στόχους, κυκλοφορώντας μουσική σε πιο προσιτές, προσβάσιμες εταιρείες. Αν φτιάχνεις ποιοτικά κομμάτια που «κάνουν» στον Adam, αργά ή γρήγορα θα παίξει κάποια από αυτά. Αφού τραβήξεις την προσοχή του, τότε μπορείς να προσπαθήσεις να στείλεις δουλειά σου στην DC. Πάντα να έχεις στο μυαλό σου ότι όλα πρέπει να γίνουν φυσικά και ότι χρειάζεται χρόνος.

 

 

Ramiro Lopez - Loving You - Drumcode


— Νιώθεις πως έχεις φτάσει σε κάποιο σημείο που μπορείς να προκαλέσεις τα μουσικά σου όρια ή έχεις πάντα την πίεση για επιτυχία στο πίσω μέρος του μυαλού σου;

Προσπαθώ συνεχώς να γίνομαι καλύτερος, να εξελίσσομαι, να φτιάχνω καινούργια πράγματα. Η μουσική είναι εξέλιξη και απαιτείται να είσαι ανοιχτόμυαλος. Νιώθω πως ο ήχος μου αλλάζει σιγά-σιγά τα τελευταία χρόνια και θέλω να συνεχίσω σ' αυτόν το δρόμο. Δε μου αρέσουν τα όρια και αντικατοπτρίζω τα συναισθήματά μου στη μουσική μου.

 

— Η δική σου δισκογραφική, η Odd Recordings, έχει αρχίσει ήδη να θεωρείται μια γερή σφραγίδα στον χώρο.

Είναι το νέο μου πρότζεκτ, παρέα με τον Arjun Vagale. Η ιδέα προϋπήρχε στο μυαλό μας, όμως αποφασίσαμε να το τολμήσουμε φέτος και είμαστε πολύ χαρούμενοι με τα αποτελέσματα! Δεν έχουμε κλείσει ούτε έναν χρόνο λειτουργίας και έχουμε ήδη την υποστήριξη πολλών μεγάλων ονομάτων της σκηνής μας. Το πλάνο είναι να συνεχίσουμε να κυκλοφορούμε μουσική που αγαπάμε και ταιριάζει στην Odd, δηλαδή ωμό, industrial techno που «δουλεύει» εξαιρετικά στο dancefloor, και να μαζέψουμε μια ομάδα από καλλιτέχνες που θα πλαισιώσουν αυτή την ιδέα. Ετοιμάζουμε ήδη τις παρουσιάσεις μας για τη χρονιά που έρχεται κι έχουμε και κάποιες σημαντικές κυκλοφορίες στο πρόγραμμα για τους επόμενους μήνες.


— Η Ισπανία είναι τεράστια δύναμη στη χορευτική μουσική. Συγχρόνως, πολλοί καλλιτέχνες παραπονιούνται για την έλλειψη αλληλεγγύης στους κύκλους των παραγωγών. Ποια είναι η δική σου εμπειρία;

Η Ισπανία έχει να επιδείξει πάρα πολλά ταλέντα, αγάπη και εμπειρία στην ηλεκτρονική μουσική. Κάθε μέρα μπορεί να ανακαλύπτεις κι έναν καινούργιο ανερχόμενο καλλιτέχνη και προσωπικά χαίρομαι αφάνταστα γι' αυτό. Σε ό,τι έχει να κάνει με την έλλειψη ενότητας, η δική μου εμπειρία ήταν μόνο καλή, είμαι πολύ τυχερός και έχω πολύ καλούς φίλους από τη σκηνή μας. Άνθρωποι όπως ο Coyu και ο AFFKT έδειξαν απίστευτη εμπιστοσύνη σε μένα και τη μουσική μου και με βοήθησαν πολύ στο ξεκίνημά μου. Ποτέ δεν ένιωσα ευθέως τον φθόνο ή την έλλειψη αλληλεγγύης, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει. Φυσικά, αυτό δεν είναι ένα φαινόμενο που συναντάς μόνο στην Ισπανία.

 

Ο Ramiro Lopez έρχεται το άλλο Σάββατο στην Αθήνα
Έχω παίξει στην Ελλάδα μόνο μία φορά μέχρι τώρα και πρέπει να πω πως ήταν μια θαυμάσια εμπειρία! Φωτο: Vincent Vandries


— Δυστυχώς, πρόσφατα η Ισπανία βίωσε μια ολέθρια τρομοκρατική επίθεση. Πώς σε επηρέασε προσωπικά, θύμωσες, εξοργίστηκες, φοβήθηκες;

Ήταν πάρα πολύ τρομακτικό. Κάθε φορά που βλέπω κάτι ανάλογο στις ειδήσεις θλίβομαι. Δυσκολεύομαι πάρα πολύ να το καταλάβω! Όλοι εμείς ταξιδεύουμε συνεχώς λόγω δουλειάς, κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί παντού και γι' αυτό προσπαθώ να μην το σκέφτομαι και να συνεχίζω να ζω φυσιολογικά. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, να μην επιτρέπουμε στον φόβο να αλλάξει τη ζωή μας. Προσπαθώ να μη βλέπω ειδήσεις και να ενημερώνομαι μόνο για τα βασικά, αφού έχω παρατηρήσει πως οι ειδήσεις ρουφούν την ενέργειά μου. Οι άνθρωποι είμαστε ικανοί για τα χειρότερα, εμένα μου αρέσει να σκέφτομαι πως συγχρόνως είμαστε ικανοί και για τα καλύτερα. Έχω την ελπίδα, λοιπόν, πως στο μέλλον όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο.


— Οι «φίλοι» σου οι Έλληνες σε αγαπούν πολύ, το ξέρεις φαντάζομαι.

Έχω παίξει στην Ελλάδα μόνο μία φορά μέχρι τώρα και πρέπει να πω πως ήταν μια θαυμάσια εμπειρία! Συνάντησα ενθουσιώδεις ανθρώπους, με πολλή αγάπη για τον χορό και τη μουσική. Τους αρέσει να παρτάρουν μέχρι τελικής πτώσης και το γουστάρουν και πολύ. Πιστεύω πως όλοι οι κάτοικοι της Μεσογείου μοιράζονται αυτό το χαρακτηριστικό. Ανυπομονώ να ξανάρθω.


— Ποια είναι τα σχέδια για το 2018;

Να συνεχίσω να ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο, να κάνω τους ανθρώπους να χορεύουν και να περνούν καλά, να κυκλοφορήσω κάποιους καλούς δίσκους, να συνεχίσω να εξελίσσομαι, να μαθαίνω και να ζω μοναδικές εμπειρίες. Και, φυσικά, να δω όλους εσάς από κοντά!

 

Ο Ramiro Lopez έρχεται το άλλο Σάββατο στην Αθήνα
Οι άνθρωποι είμαστε ικανοί για τα χειρότερα, εμένα μου αρέσει να σκέφτομαι πως συγχρόνως είμαστε ικανοί και για τα καλύτερα. Φωτο: Vincent Vandries

 
Ο Ramiro Lopez θα βρίσκεται στο Steam Athens το Σάββατο 14 Οκτωβρίου.

 

Οδηγός Διασκέδαση