To 1992 μια νέα μπάντα με το όνομα Radiohead, κυκλοφορεί το πρώτο τραγούδι της με τίτλο «Creep». Την επόμενη χρονιά γίνεται τεράστια επιτυχία και όλοι συζητούν για τον τραγουδιστή Thom Yorke. Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους.

 

O Yorke θεωρείται δίκαια ως μια από τις καλύτερες και πιο επιδραστικές φωνές των τελευταίων 30 χρόνων. Σίγουρα η σπουδαιότερη.

 

Ο Thom Yorke είναι η σπουδαιότερη φωνή της γενιάς του

 

Το απέδειξε με δίσκους-ορόσημα των Radiohead, τρεις σόλο δίσκους, το side project, Atoms for Peace (μαζί με τον Flea των Red Hot Chili Peppers) και βέβαια με δύο ήδη album με τους εξαιρετικούς The Smile.

 

Επιλέξαμε μερικές χαρακτηριστικές ζωντανές ερμηνείες του, εκεί δηλαδή που κρίνεται κάθε φωνή!

 

Everything in Its Right Place

Mια ερμηνεία που την ακούς και σε στοιχειώνει. Το αγαπημένο τραγούδι από το «Kid A» των Radiohead, με μόνο αυτόν στο πιάνο για το BBC Radio 1 Piano Sessions.

 

 

Suspirium

Το τραγούδι που έγραψε για το «Suspiria» την ταινία τρόμου του Luca Guadagnino το 2018, εννοείται άξιζε όλα τα Όσκαρ τραγουδιού του κόσμου, αλλά δεν έλαβε ούτε (!) υποψηφιότητα.

 

 

The Numbers

Μαζί με το άλλο μέλος των Smile -και των Radiohead βέβαια- Jonny Greenwood αλλά και το drum machine CR78, σε μια ονειρική και αψεγάδιαστη εκτέλεση του τραγουδιού από το «A Moon Shaped Pool». Το video είναι σκηνοθετημένο από τον σπουδαίο Paul Thomas Anderson.

 

 

Karma Police

Πολλοί θεωρούν την εμφάνισή τους στο περίφημο φεστιβάλ του Glastonbury το 1997, ως αυτή που τους ανέβασε στην στρατόσφαιρα. Ωστόσο, η επόμενη εμφάνισή τους, το 2003, εδραίωσε το status τους ως μια από τις κορυφαίες μπάντες όλων των εποχών. Πενήντα χιλιάδες θεατές κρέμονται από κάθε στίχο του Yorke με αποκορύφωμα το απίστευτο singalong στο 2:37. 

 

 

You Will Never Work In Television Again

«Aγριεμένος» Thom σε ένα από τα καλύτερα τραγούδια του πρώτου δίσκου των Smile που ανυπομονούμε να ακούσουμε και εμείς το καλοκαίρι.

 

 

Rabbit In Your Headlights

Ίσως το καλύτερο guest στο εξαιρετικό «Psyence Fiction» των Unkle το 1998, μιας από τις πρώτες εμφανίσεις του Yorke, σε δουλειές άλλων. Εδώ παιγμένο ιδανικά από τους Atoms For Peace.

 

 

The Smoke

Ακόμα ένα με τους Smile, με το χαρακτηριστικό φαλτσέτο της φωνής να μην αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

 

 

To Release Athens υποδέχεται τους The Smile την Πέμπτη 20 Ιουνίου, στην Πλατεία Νερού.

 

Η μπάντα που δημιούργησαν ο Thom Yorke και ο Jonny Greenwood, δηλαδή ο δημιουργικός πυρήνας των περίφημων Radiohead, μαζί με τον Tom Skinner των Sons of Kemet, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ως co-headliners μαζί με τους Pulp, σε μια μοναδική φεστιβαλική βραδιά.

 

Πληροφορίες και εισιτήρια www.releaseathens.gr

Οδηγός Μουσικής