Ο Σωτήρης Χατζάκης μεταμορφώνεται σε Ντμίτρι Σοστακόβιτς στη σκηνή του Μεγάρου

Ένας δραματοποιημένος μονόλογος - φόρος τιμής στον μεγάλο Ρώσο συνθέτη

Ένα θεατρικό έργο αφιερωμένο στον σπουδαίο Ρώσο μουσουργό Ντμίτρι Σοστακόβιτς ανεβάζει στο Μέγαρο Μουσικής ο Σωτήρης Χατζάκης, σε διπλό ρόλο σκηνοθέτη και ερμηνευτή.


Ο γνωστός ηθοποιός από τις 19 Απριλίου και για έξι παραστάσεις επιστρέφει στο σανίδι και παρουσιάζει τη παράσταση «Ντμίτρι Σοστακόβιτς - Το τελευταίο μάθημα», με σκηνικά και κουστούμια του Γιάννη Μετζικώφ.


Πρόκειται για έναν δραματοποιημένο μονόλογο, που βασίζεται στο κείμενο του Ζοέλ Ζουαννώ «Allegria, opus 147, έργο για βιόλα, πιάνο και έναν άνδρα» και σε αυτοβιογραφικά στοιχεία του διάσημου συνθέτη, που αποκηρύχθηκε δύο φορές από το σοβιετικό καθεστώς, όντας ταυτόχρονα ο δημοφιλέστερος Σοβιετικός συνθέτης της γενιάς του.


Μαζί με τον Σωτήρη Χατζάκη, ανεβαίνουν στη σκηνή, αποτίοντας έναν συγκινητικό φόρο τιμής στον μεγάλο συνθέτη, η Αθηνά Γιατρά (Βιργινία) στη βιόλα και ο Μάνος Κιτσικόπουλος (Θωμάς) στο πιάνο.


Για πρώτη φορά, μέσα σε 15 χρόνια, ο Ντμίτρι, ο καθηγητής μουσικής της Βιργινίας, έχει αργοπορήσει. Σήμερα παραδίδει το τελευταίο του μάθημα. Σε αυτό το έργο του, που έχει θέμα την τέχνη και τα μυστήρια της δημιουργίας, το μάθημα της μουσικής εξελίσσεται γρήγορα σε μάθημα ζωής.


Γύρω από μια πρόβα που παρακολουθούμε σε χρόνο πραγματικό, ο συγγραφέας Ζοέλ Ζουαννώ δημιουργεί σε κοντραπούντο τη συμφωνία του κόσμου. Κάτω από το τέμπο, νιώθουμε τα αγκομαχητά της ζωής, του θανάτου, της απόγνωσης: το πέρασμα του χρόνου. Η αλήθεια της τέχνης σε μία μόνο νότα: ένα θεόγυμνο σι, πικρό, στυφό και τραχύ.


Τη στιγμή που η παγκόσμια κατάσταση εισάγει την αμφιβολία στη θέση που θα έπρεπε να κατέχει η τέχνη, το μάθημα μουσικής πάνω στο έργο «Allegria» είναι η απάντηση. Ο δάσκαλος μας υπενθυμίζει ότι η τέχνη δεν συνιστά μόνο τον συνεκτικό δεσμό της κοινότητας, αλλά την ίδια την επιβίωση του είδους.


Ο καλλιτέχνης πρέπει να διασχίζει τον κύκλο της φωτιάς και, στο τέλος, να πετάει μόνος του, να εγκαταλείπει τον εαυτό του στην ανοιχτή θάλασσα. Ούτε δάκρυα, ούτε κραυγές. Ούτε συναισθήματα.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας

Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη. Τηλέφωνο: 210 7282333

Παραστάσεις: 19,20,21,22,29,30 Απριλίου 2018, 21:00

Εισιτήρια: 7, 10, 15 ευρώ

Οδηγός Μουσικής