ADVERTORIAL

Το δεύτερο άλμπουμ της τραγουδοποιού με τίτλο «Μια Εδέμ με χαμηλό ενοίκιο» κυκλοφόρησε στις 20 Απριλίου και την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του το Spotify κατέταξε το ομώνυμο τραγούδι στην playlist «Equal Greece» που αναδεικνύει τις σημαντικότερες κυκλοφορίες από γυναίκες δημιουργούς.

 

Μια βουτιά στην Εδέμ της Σίλιας Κατραλή
Φωτογραφίες/ Μαρίζα Καψαμπέλη

 

«Δεν ξέρω πώς γίνεται ένα τραγούδι σαν την Εδέμ να βρεθεί μέσα σε μια τέτοια playlist. Θέλω να πω, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο κομμάτι σε όλες τις εκφάνσεις του για να μπορέσει να χωρέσει μέσα σε μια τόσο mainstream playlist. Υποθέτω πως τα παιδιά του Spotify κάτι παράξενο θα είχαν στον νου τους. Όμορφο μου φαίνεται».

 

Ένα άλμπουμ ώριμο και κατασταλαγμένο, με συναισθηματικές διακυμάνσεις, εσωστρεφές αλλά και λαμπερό. Οι ιδιαίτεροι στίχοι του, το ηλεκτρονικό στοιχείο που συμβιώνει με μια μπλουζ αρμονία και μια ραπ ροκ essence, οι μάγισσες, οι γοργόνες και τα τέρατα της ζούγκλας αποτελούν το σύμπαν της Σίλιας σε αυτό το δεύτερο προσωπικό της στοίχημα.

 

 

«Από το κάμπινγκ στην Εδέμ μεσολάβησαν διαφορά γεγονότα, μουσικά και προσωπικά. Η Εδέμ είναι ένα μεταβατικό, μα κατασταλαγμένο άλμπουμ. Η αφηγηματική προσέγγιση των στίχων νομίζω πως σχετίζεται άμεσα και με τις θεατρικές καταβολές μου. Μου αρέσει να διηγούμαι ιστορίες έξω από μένα, με τον ίδιο τρόπο γράφω και τους διαλόγους σε ένα θεατρικό κείμενο. Βλέπω τον ήρωα καλειδοσκοπικά και μια περισσότερο φανταστική παρά πραγματική υπόσταση του εαυτού. Το άλμπουμ αυτό δεν θα γινόταν πραγματικότητα χωρίς τους υπερ-ταλαντούχους συνοδοιπόρους Πάνο Τσεκούρα, Νικόλα Αδέσποτο, Βαγγέλη Καραπέτρο και Δημήτρη Σιάμπο.

 

«Πού πήγαν όλοι; Και οι μέλισσες βουίζουν σαν την πόλη»

 

«Οι μέλισσες είναι, θαρρώ, το δικό μου highlight του άλμπουμ. Είναι απόλυτα προσωπικό και βιωματικό κομμάτι. Το spoken word με ιντριγκάρει εδώ και χρόνια και είναι μια τεχνική που πρόκειται να την ακολουθήσω και να με ακολουθήσει στο μέλλον».

 

 

«Μια μέρα που ένα μήνυμα θα σπάσει το μπουκάλι

Θα δει το πρόσωπό της ξανά μες στο νερό

Θα το κοιτάξει και θα πει σε συγχωρώ

αυτό το αγκίστρι απ’ την καρδιά της θα το βγάλει»

 

Στα τραγούδια της Σίλιας επικρατεί μια εμμονή με παράξενες φιγούρες, μάγισσες, γοργόνες, ψαράδες και τέρατα, είτε σε οπτικό είτε σε στιχουργικό επίπεδο.

 

«Μου αρέσουν τα μυθικά πλάσματα. Πέρασαν χρόνια για να σταματήσω να ψάχνω κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μου διακοπών τη χαμένη Ατλαντίδα κάτω στον βυθό κάθε παραλίας που βρισκόμουν. Μεταξύ μας, ακόμα και σήμερα, που είμαι 28, δεν έχω πειστεί απόλυτα πως δεν υπάρχει. Βρίσκω άκρως ενδιαφέρουσα αυτήν τη θεματολογία. Παρ’ όλα αυτά, στην υπόθεση της γοργόνας αυτό είναι μόνο ένα γενικότερο πλαίσιο, ένα σχήμα. Το τραγούδι μιλάει για κάτι πολύ πιο ανθρώπινο και πιο γειωμένο».

 

Μια βουτιά στην Εδέμ της Σίλιας Κατραλή
Φωτογραφίες/ Μαρίζα Καψαμπέλη

 

Η Σίλια Κατραλή και οι 3.14 παρουσιάζουν την Εδέμ στο @sixdogs την Τετάρτη 24/5.

 

«Οι 3.14 είναι ένας μαγικός αριθμός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι η μπάντα μου που απαρτίζεται από εξαιρετικούς, μαγικούς μουσικούς και με στηρίζει από το πρώτο άλμπουμ έως σήμερα. Στις 24/5 θα δούμε μια κάπως ιδιαίτερη παρουσίαση δίσκου, με διάφορες εκπλήξεις και μια πιο θεατρική προσέγγιση μιας Εδέμ άλλης. Θα βρεθούμε στη σκηνή του six d.o.g.s στο Μοναστηράκι παρέα με διάφορους επισκέπτες-έκπληξη στις ακτές του παραδείσου».

 

 

«Ακούω εκείνη τη φωνή απ’ της γης το κέντρο, λέει πως η αγάπη γέρνει απόψε σα μηλιά. Μα όταν τα μήλα πέφτουν απ’ το δέντρο, χτυπάνε πάντα σαν ανθρώπινη καρδιά»

 

«Ένα ανοιξιάτικο απόγευμα είχα την ψευδαίσθηση πως αυτό είναι αλήθεια. Το τραγούδι βασίζεται αμιγώς σε μια πραγματική ιστορία. Ο ήχος από έναν καρπό που πέφτει απ’ το δέντρο και συναντά το έδαφος με μια ορμή που ακόμη και το ίδιο το έδαφος δεν είναι έτοιμο πολλές φορές να δεχτεί αντικατοπτρίζει με έναν τρόπο τη μεταπήδηση από τη μια πλάνη στην άλλη. Μιλάω για τις πλάνες που βιώνουμε όσο ζούμε, ακόμη και αν τις περισσότερες φορές δεν είμαστε έτοιμοι γι’ αυτές».

 

Οδηγός Μουσικής