Η Αθήνα γίνεται jazz κι αυτό είναι το καλύτερο νέο του καλοκαιριού. Και πολύ περισσότερο αυτού του καλοκαιριού που έρχεται, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, να κουβαλήσει στις πλάτες του την ευθύνη της επιστροφής σε μια ανάλαφρη καθημερινότητα, γεμάτη μουσικές και αφορμές για συναντήσεις. 

 

Το Athens Jazz επιστρέφει και υπόσχεται να μας χαρίσει το χαμόγελο του αυτοσχεδιασμού, της ελευθερίας, της αυθόρμητης έκφρασης, της ποικιλομορφίας, της διαφορετικότητας της jazz μουσικής. Από τις 23 έως τις 29 Μαΐου ο μακροβιότερος μουσικός θεσμός της πόλης έρχεται στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων αλλά και σε ολόκληρη την πόλη. Μάλιστα φέτος εξελίσσεται και μιλά στις καρδιές όλων μας, αφού αναδεικνύει το ζήτημα της γυναικείας εκπροσώπησης στη μουσική και στην jazz ειδικότερα.

 

«Women in Jazz» είναι το θέμα του φεστιβάλ που εγκαινιάζει φέτος το συναυλιακό καλοκαίρι και τα ονόματα που καλεί σε αυτήν τη γιορτή της μουσικής και της ισότητας είναι κάποια από τα πιο σημαντικά της παγκόσμιας σκηνής.

 

«Women in Jazz» είναι το θέμα του φεστιβάλ που εγκαινιάζει φέτος το συναυλιακό καλοκαίρι και τα ονόματα που καλεί σε αυτήν τη γιορτή της μουσικής και της ισότητας είναι κάποια από τα πιο σημαντικά της παγκόσμιας σκηνής. Όπως λέει ο Αντώνης Ζουγανέλης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Athens Jazz: «To αφιέρωμα στις γυναίκες της jazz είναι κάτι που θέλαμε να κάνουμε από το 2020, αλλά ο Covid-19 και η ακύρωση του φεστιβάλ δεν μας το επέτρεψε. Οι αφορμές ήταν πολλές. Συζητώντας με πολλούς ξένους συναδέλφους στις συναντήσεις του Eυρωπαϊκού Δικτύου της Jazz, ανακαλύψαμε πως παρότι οι γυναίκες έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση και στην εξέλιξη της ιστορίας της jazz, η αναγνώριση και η εκπροσώπησή τους ως συνθετριών, band leaders και ερμηνευτριών είναι πολύ χαμηλή διεθνώς. Αποφασίσαμε, ο καθένας από τη θέση που διατηρεί, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανατρέψουμε το ποσοστό αυτό και να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε την ισορροπία των φύλων στη μουσική. Εμείς ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας, αφιερώνοντας τη φετινή διοργάνωση στις γυναίκες της jazz».

 

Yazz Ahmed
Yazz Ahmed. Φωτ.: John Jarrett

 

Το Athens Jazz ξεκινά με την ελληνική εκπροσώπηση και τις τρεις νικήτριες του φετινού διαγωνισμού Τάνια Γιαννούλη, Lia Hide και Χριστίνα Ψύχα. Ακόμη θα εμφανιστούν η αγγλικής καταγωγής Claire Parsons από το Λουξεμβούργο, γνωστή από το πολυεθνικό πρότζεκτ της «In Geometry»· η πολυπράγμων σαξοφωνίστρια και συνθέτρια Maria Faust από την Εσθονία, μαζί με το free jazz σχήμα της Jazz Catastrophe· η Βρετανή με καταγωγή από το Μπαχρέιν Yazz Ahmed, εξαιρετική τρομπετίστρια, συνθέτρια και παραγωγός, μία από τις σημαντικότερες μουσικούς της σύγχρονης τζαζ σκηνής διεθνώς· η διάσημη Ιταλίδα τραγουδίστρια Simona Molinari, με πλούσια προϊστορία καλλιτεχνικών πρότζεκτ και συνεργασίες με θρυλικά ονόματα· η αγαπημένη μας Αλέξια Βασιλείου από την Κύπρο, η οποία έχει αφιερωθεί στην πραγματική της αγάπη, την jazz, και την αυτοσχεδιαστική μουσική, με πολλές και πολύ μεγάλες συνεργασίες, όπως αυτή με τον Chick Corea· οι 3:rma από τη Σλοβενία, ένα ιδιαίτερο ντουέτο που συνδυάζει την ποιητική folk τραγουδοποιία με τη σύγχρονη κοινωνική ενσυναίσθηση· οι Ida Nielsen & The Funkbots από τη Δανία –η Nielsen υπήρξε η δεξιοτέχνις μπασίστρια του Prince– με το εκρηκτικό funk και τα cool vibes μαζί με τα σόουλ συναισθήματα της μουσικής τους. Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις πολύ σημαντικές συμμετοχές που θα απολαύσουμε στο φετινό μοναδικό Athens Jazz.

 

Το φεστιβάλ θα ανοίξει με ένα τριήμερο open-air προβολών στο Πάρκο Ελευθερίας, σε συνεργασία με το IN-EDIT International Music Documentary Film Festival. Τρία μουσικά ντοκιμαντέρ που διηγούνται τις συγκλονιστικές ιστορίες τριών γυναικών που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην ιστορία της μουσικής, της Billie Holiday, της Patti Smith αλλά και της Λίλας, μέλους των Slave to Sirens, της πρώτης all-female thrash metal μπάντας στη Μέση Ανατολή(!). 

 

Ida Neilsen
Ida Neilsen and the Funkbots

 

Φυσικά, δεν θα λείπουν ούτε φέτος οι βασικοί «συνοδοιπόροι» του Athens Jazz που θα δώσουν το δικό τους δημιουργικό «παρών» στην Τεχνόπολη, η έκθεση φωτογραφίας της ομάδας METApolis με τίτλο «#13 m.e.t.a.p.o.l.i.s» και η νομαδική αγορά του Meet Market. Ταυτόχρονα, στην αίθουσα των Νέων Φούρνων τρεις παθιασμένοι με τη μουσική και τις παραστατικές τέχνες φωτογράφοι, ο Θράσος Ειρήνης, ο Σπύρος Βαγγελάκης και ο Κώστας Μπρουμάς, παρουσιάζουν το σχετικό με τις γυναίκες μέρος της δουλειάς τους στην έκθεση φωτογραφίας «Women in Jazz». 

 

Με στόχο να αναδείξει το ζήτημα της γυναικείας εκπροσώπησης στη μουσική και στην jazz ειδικότερα, το Athens Jazz διοργανώνει την Παρασκευή 27 Μαΐου στο INNOVATHENS, ημερίδα με θέμα Women in Jazz, όπου σπουδαίοι μουσικοί από όλο τον κόσμο θα μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες. Την ίδια μέρα, η μία και μοναδική Lucy Woodward (US), με συνεργασίες από Pink Martini έως Rod Stewart και Barbra Streisand, παραδίδει ένα διασκεδαστικό και γεμάτο έμπνευση vocal masterclass!
Και επειδή μουσική γιορτή χωρίς πάρτι δεν γίνεται, το Gazarte υποδέχεται το Club Program του φεστιβάλ που περιλαμβάνει μοναδικά live shows και DJ sets! Ανάμεσα στις εξαιρετικές μουσικές στιγμές η εμφάνιση της ταλαντούχας καλλιτέχνιδας (ιαπωνικής καταγωγής με έδρα την Κοπεγχάγη) Makiko Hirabayashi μαζί με το τρίο της, στο οποίο μάλιστα παίζει και η δεξιοτέχνις στα κρουστά Marilyn Mazur, γνωστή από τη συμμετοχή της στο Miles Davis Group. 

 

Maria Faust
Maria Faust's Jazz Catastrophe. Φωτ.: Kroot Tarkmeel

 

Το Athens Jazz της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων γίνεται και φέτος το φεστιβάλ όλης της Αθήνας. Μια μουσική γιορτή που θα μας θυμίσει την αξία της έκφρασης μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και την αυθεντική ελευθερία που τόσο έχουμε ανάγκη. Όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο Κωνσταντίνος Δέδες, πρόεδρος Τεχνόπολης: «Ήρθε η ώρα για το Athens Jazz μας, το πρώτο open-air μουσικό φεστιβάλ του φετινού καλοκαιριού. Η 21η διοργάνωσή του είναι ιδιαίτερα συμβολική και συναισθηματικά φορτισμένη για εμάς καθώς σηματοδοτεί το νέο ξεκίνημα, την εξέλιξη και το «άνοιγμά» του στην πόλη! Καλούμε όλες και όλους να απολαύσουν 10 μέρες γεμάτες μουσική και δωρεάν παράλληλες δράσεις εντός και εκτός Τεχνόπολης, να ζήσουν μια γεμάτη φεστιβαλική εμπειρία που τόσο μας έχει λείψει!».

 

Athens Jazz | 23-29/5
Παράλληλες δράσεις | 20-29/5

athensjazz.gr, Facebook: @athensjazz, Instagram: @athensjazz
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι, 213 0109300 

athens-technopolis.gr, Facebook: @technopoliscityofathens, Instagram: @technopolis_athens

Οδηγός Μουσικής