Οι μουσικές ταινίες αποτελούν μια μακροχρόνια σταθερά στο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Έχοντας αποκτήσει, με την πάροδο των χρόνων, φανατικό κοινό και καλύπτοντας σε κάθε διοργάνωση ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών, προσώπων, ρευμάτων και χρονικών περιόδων, τα μουσικά ντοκιμαντέρ αναδεικνύονται σε δημοφιλέστατες προβολές και συχνά εξελίσσονται σε μικρά (ή μεγαλύτερα) πάρτι.

 

Δύο μέρες πριν από την ανακοίνωση ολόκληρου του προγράμματος των φετινών Νυχτών Πρεμιέρας, κι ενώ η προπώληση των καρτών διαρκείας έχει ήδη ξεκινήσει, σας παρουσιάζουμε σε αποκλειστικότητα τα φετινά μουσικά ντοκιμαντέρ που αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των σινεφίλ που αγαπούν αυτό το είδος. 

 

Έχοντας αποκτήσει, με την πάροδο των χρόνων, φανατικό κοινό και καλύπτοντας σε κάθε διοργάνωση ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών, προσώπων, ρευμάτων και χρονικών περιόδων, τα μουσικά ντοκιμαντέρ αναδεικνύονται σε δημοφιλέστατες προβολές και συχνά εξελίσσονται σε μικρά (ή μεγαλύτερα) πάρτι.

 

1.

Matangi / Maya / M.I.A.

Σκηνοθεσία: Στίβεν Λόβριντζ

Από τον πόλεμο στη Σρι Λάνκα και τη μετανάστευση στο Λονδίνο μέχρι την απόλυτη καταξίωση και τη σφοδρή της σύγκρουση με τα media στην Αμερική, αυτή είναι η ιστορία της M.I.A., ειπωμένη μέσα από προσωπικό ανέκδοτο υλικό που καταγράφει ένα αξιοθαύμαστο ταξίδι 22 χρόνων. Ειδικό βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σάντανς για αυτό το συναρπαστικό πορτρέτο της πιο ριζοσπαστικής και συνάμα αμφιλεγόμενης φωνής στη σύγχρονη ποπ.

 

Matangi / Maya / M.I.A. (trailer) 

 

2.

Conny Plank: The Potential of Noise (Κόνι Πλανκ: Ο οραματιστής του θορύβου)

Σκηνοθεσία: Ρέτο Κάντουφ, Στέφαν Πλανκ

Στα '70s και στα '80s καλλιτέχνες όπως οι Kraftwerk, ο Ντέιβιντ Μπόουι, ο Μπράιαν Ίνο, οι Eurythmics, οι Depeche Mode, οι Neu, οι Ultravox, ακόμα και οι Scorpions, περίμεναν στη λίστα αναμονής για να ηχογραφήσουν μαζί του σε ένα αγρόκτημα της γερμανικής επαρχίας. Ένας συγκινητικός φόρος τιμής στην ιδιοφυΐα της κονσόλας που ονομαζόταν Κόνι Πλανκ, σε ένα μουσικό road movie με επιβάτες τον γιο του και μερικές από τις σημαντικότερες μορφές με τις οποίες συνεργάστηκε.

 

Conny Plank: The Potential of Noise (trailer) 

 

3.

Industrial Accident: The Story of Wax Trax! Records (Βιομηχανικό ατύχημα: Η ιστορία της Wax Trax! Records)

Σκηνοθεσία: Τζούλια Νας

Οι Bauhaus και οι Ramones έπαιξαν στο δισκάδικό τους, Ministry, Front 242 και πολλοί άλλοι τους χρωστούν τη δισκογραφική τους καριέρα. Ορδές μουσικόφιλων έγιναν η φυλή τους. Οι δυο μποέμ εγκέφαλοι της Wax Trax! δεν ζουν πια, αυτό το σεβαστικό ντοκιμαντέρ αναλαμβάνει ωστόσο να διηγηθεί τις κραιπάλες τους και ταυτόχρονα ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της σύγχρονης industrial μουσικής. Σιγοντάρουν οι αφηγήσεις των Αλ Γιούργκενσεν, Ντέιβ Γκρολ, Τρεντ Ρέζνορ, Τζέλο Μπιάφρα, Στιβ Αλμπίνι.

 

Industrial Accident: The Story of Wax Trax! Records (trailer) 

 

4.

Studio 54

Σκηνοθεσία: Ματ Τιρνάουερ

Τέσσερις δεκαετίες αφότου φιλοξένησε τις πιο ξέφρενες και αμαρτωλές νύχτες της Νέας Υόρκης του '70, το θρυλικότερο κλαμπ στα χρονικά της ποπ κουλτούρας ανοίγει τις πόρτες του για λογαριασμό ενός αποκαλυπτικού και άκρως απολαυστικού ντοκιμαντέρ. Σεξ, ναρκωτικά και ντίσκο, μια ιστορία αστραφτερής ανόδου και ιλιγγιώδους πτώσης, όλα όσα δεν είδαμε και δε μάθαμε ποτέ για τον περιβόητο ναό της seventies ηδονής, όπως τα διηγείται για πρώτη φορά ο ιδιοκτήτης του, χωρίς καμία υπεκφυγή!

 

Studio 54 (trailer)

 

5.

Manchester Keeps on Dancing (Το Μάντσεστερ χορεύει ακόμη)

Σκηνοθεσία: Χάβι Σενθ

Από την ηλεκτρονική σκηνή του Σικάγο στις αρχές των '80s μέχρι τις acid μέρες του θρυλικού κλαμπ Hacienda και την αναγωγή της house σε ποπ φαινόμενο, αυτό είναι το χρονικό ενός ολόκληρου μουσικού κινήματος, όπως ξεπήδησε από τις βιομηχανικές ανάσες μιας πόλης. 

 

Manchester Keeps on Dancing (trailer)

 

Info

Το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες στο aiff.gr

Οδηγός Μουσικής