Ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής, ολόδροση όαση ομορφιάς στην καρδιά της πόλης, φιλοξενεί σε συμπαραγωγή με το www.tospirto.netδύο μεγάλες συναυλίες. Την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, δύο από τους πιο επιτυχημένους ερμηνευτές της νέας γενιάς παρουσιάζουν το ρεπερτόριο δύο κλασσικών του ελληνικού τραγουδιού.

Την πρώτη βραδιά (21/9) η Ελεωνόρα Ζουγανέλη τραγουδά, μοναδικά, Σταύρο Ξαρχάκο ενώ τη δεύτερη (22/9) ο Vassilikos θα μας ‘επανασυστήσει’ με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο τον Βασίλη Τσιτσάνη.

 

Παρασκευή 21/9 - Η Ελεονώρα Ζουγανέλη διασκευάζει Σταύρο Ξαρχάκο

Τα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου που επέλεξε η Ελεονώρα Ζουγανέλη και θα παρουσιάσει σε μια μοναδική ‘πρώτη’ μέσα στον υπέροχο κήπο του Μεγάρου, την Παρασκευή 21Σεπτεμβρίου, είναι τραγούδια που συντρόφεψαν γενιές ελλήνων, τραγούδια που ξεπήδησαν, τα περισσότερα, μέσα από το μαγικό ‘πανί’ της χρυσής εποχής του κινηματογράφου, όλα, τραγούδια της καρδιάς.

‘Ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι μεγάλος συνθέτης γιατί μίλησε ουσιαστικά στους ανθρώπους. Αυτό που εγώ θα κάνω σ’ αυτή τη συναυλία, είναι να αφήσω τα τραγούδια να με οδηγήσουν. Υπάρχουν πολλά μεμονωμένα τραγούδια του Ξαρχάκου που αγαπώ πολύ. Θα ξεχωρίσω αυτά του σινεμά, λόγω του ότι μέσα από εκεί ξεκίνησε η επαφή μου μαζί του’λέει η Ελεονώρα Ζουγανέλη για την εμπειρία της πρώτης παρουσίασης τραγουδιών του Ξαρχάκου σε διασκευές που φέρουν τη δική της ‘υπογραφή’".

 

Σάββατο 22/9 – Ο Vassilikos διασκευάζει Βασίλη Τσιτσάνη

Συνάντηση άκρως γοητευτική και ενδιαφέρουσα είναι η πρόταση της δεύτερης συναυλίας. Από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του ο Vasssilikos συναντά τον ‘θρύλο’ του ελληνικού τραγουδιού Βασίλη Τσιτσάνη.

‘Είναι τεράστια πρόκληση η πρόσκληση να διασκευάσω Βασίλη Τσιτσάνη. Μου κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον να μπω σε μια τέτοια διαδικασία και να βουτήξω σε αυτά τα βαθειά νερά. Η ιδέα είναι να απογυμνώσω εντελώς τα κομμάτια από τον ήχο τους, την εποχή τους… Και πάνω εκεί να αρχίσω να φαντάζομαι πώς θα μπορούσε να ηχεί αυτή η μουσική από τη μια σήμερα, σαν να έχει γραφτεί τώρα, και από την άλλη μέσα από τον δικό μου προσωπικό, διαστρεβλωτικό, παραμορφωτικό, φακό’λέει για την πρόταση που δέχτηκε ο Vassilikos.

 

Οι δύο καλλιτέχνες, από τους σημαντικότερους εκφραστές του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση/πρόκληση να διασκευάσουν δύο κλασικούς συνθέτες με μεγάλη ιστορία και πλούσιο ρεπερτόριο. Το αποτέλεσμα του εγχειρήματος θα το παρακολουθήσουμε στις συναυλίες που παρουσιάζουν σε συμπαραγωγή το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το www.tospirto.net.

Τραγούδια γνωστά, τραγούδια εμβληματικά που οι δύο καλλιτέχνες αγαπούν ιδιαιτέρως θα ερμηνεύσουν για πρώτη φορά παρουσιάζοντας τη δική τους εκδοχή σε ένα υλικό δικαιωμένο απ’ το χρόνο. Ένα παιχνίδι με το παρελθόν. Μια καινούργια μουσική ματιά σε ένα ρεπερτόριο συνδεδεμένο με τις μνήμες μας.

Κάθε συναυλία θα έχει και τους δικούς της guest τραγουδιστές.