Messier 51 & Beraber

Περφόρμανς και συναυλία στο 6 d.o.g.s.

LIFOTEAM 24.2.2020 | 00:00

Η περφόρμανς Messier 51 δανείζεται τον τίτλο της από τον σπειροειδή γαλαξία (ή αλλιώς γνωστό και ως γαλαξία της δίνης, Messier 51).


Ένα σώμα που περιστρέφεται, στροβιλίζεται μέσα σ' ένα τοπίο από ήχους διαφορετικών οργάνων, και καλεί τον θεατή στο δικό του παράλληλο εσωτερικό ταξίδι προς τον ίδιο προορισμό. Η μουσική στην συγκεκριμένη περφόρμανς δημιουργείται αυτοσχεδιαστικά, χωρίς να μιμείται τις μουσικές των δερβίσηδων.


Η εναλλαγή των μουσικών οργάνων δίνει την αίσθηση ότι ανοίγει πόρτες σε διαφορετικά δωμάτια ενός ενιαίου χώρου, ενώ η χρήση looper και ηχητικών εφέ βοηθούν στο να επιτευχθεί σύνδεση και ομοιογένεια ως την εκστατική κορύφωση. Οι δύο συντελεστές ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, χωρίς να μιμούνται την σούφικη παράδοση, και συνδιαλέγονται.


Beraber σημαίνει μαζί στα Τούρκικα. Χρησιμοποιείται επίσης και σαν ορολογία για το ομαδικό ταξίμι, όπου ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Τον συμπληρώνει, τον εμπλουτίζει. Η Σοφία Ευκλείδου (τσέλο) και ο Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι,yayli tanbur), παρουσιάζουν συνθέσεις τουρκικής και αραβικής μουσικής, κρητικά συρτά, καθώς και συνθέσεις από Αρμένιους, Αζέρους και Έλληνες συνθέτες από τον 11ο αιώνα μέχρι σήμερα. Δεν λείπουν επίσης και οι συνθέσεις των ίδιων.

ΠΟΤΕ24/02/2020 - 24/02/2020
ΠΟΥ6 D.O.G.S.
Οδηγός Μουσικής