Νωρίτερα σήμερα, στην προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, το Θέατρο του Νέου Κόσμου ανακοίνωσε όλο το ρεπερτόριο της σεζόν 2018-2019 που περιλαμβάνει παραστάσεις που θα παρουσιαστούν από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2019 στους τρεις χώρους του (Κεντρική Σκηνή, Κάτω Χώρος, Δώμα), παιδικές παραστάσεις, καθώς και τις παραγωγές του οργανισμού που θα ανέβουν στο Θέατρο Τζένη Καρέζη, αλλά και συμπαραγωγές με το Θέατρο Τέχνης.

 

Ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, στις φετινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο οργανισμός: «Η οικονομική κατάσταση της τελευταίας οκταετίας στην Ελλάδα έχει επηρεάσει πολύ τα θεατρικά πράγματα. Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, που πληρώνει πάντα καλλιτέχνες και συνεργάτες, αναγκαστήκαμε, και πρώτος εγώ, να επιλέγουμε για παραστάσεις έργα ολιγοπρόσωπα. Πάντα έργα που μας αρέσουν, πλην ολιγοπρόσωπα. Κάποια στιγμή όμως μια καλλιτεχνική ανάγκη υπερισχύει, και τότε πρέπει να βρούμε τρόπους πώς θα την υλοποιήσουμε.

 

»Τα τελευταία χρόνια, που είμαι στο φεστιβάλ, τη διεύθυνση του θεάτρου την έχει αναλάβει ο γιος μου, ο Μίλτος Σωτηριάδης, κι εγώ μόνο σκηνοθετώ. Φέτος θέλησα να ανεβάσω το Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτατου Σάιμον Στήβενς, και ο Μίλτος μου πρότεινε να το ανεβάσουμε σε μια μεγαλύτερη σκηνή, για να έχουμε την πιθανότητα, αν όλα πάνε καλά, να τα βγάλουμε πέρα με μια πολυέξοδη παραγωγή. Αυτός είναι ο λόγος που θα παίξουμε στο θέατρο Τζένη Καρέζη.

 

»Το ελεύθερο θέατρο και οι άνθρωποί του δεν μπορούν να πάνε μακριά χωρίς επιχορηγήσεις. Αν το κράτος ενδιαφέρεται για τον σύγχρονο πολιτισμό, πρέπει να στηρίξει και τις παραστατικές τέχνες με ουσιαστικό τρόπο. Οι επιχορηγήσεις επανήλθαν την τελευταία χρονιά, με πολύ μικρά ποσά. Ο θεσμός όμως χρειάζεται αναμόρφωση. Αλλιώς θα ανακυκλώνουμε τη μιζέρια».

 

Το ελεύθερο θέατρο και οι άνθρωποί του δεν μπορούν να πάνε μακριά χωρίς επιχορηγήσεις. Αν το κράτος ενδιαφέρεται για τον σύγχρονο πολιτισμό, πρέπει να στηρίξει και τις παραστατικές τέχνες με ουσιαστικό τρόπο. Οι επιχορηγήσεις επανήλθαν την τελευταία χρονιά, με πολύ μικρά ποσά. Ο θεσμός όμως χρειάζεται αναμόρφωση. Αλλιώς θα ανακυκλώνουμε τη μιζέρια.

 

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Γρανάδα

Μια σημαντική στιγμή στο χώρο της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, από τις επιτυχίες της περσινής χρονιάς, μεταφέρεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Με αφορμή την ιστορία μιας ξαφνικής απώλειας, η Γρανάδα μιλά για τη διαχείριση της ζωής. Για τις συμπτώσεις που μας δένουν για πάντα, τις τροχιές των άστρων, τα γεγονότα που κανονικά δεν θα έπρεπε να συμβούν και τους ανθρώπους που θέλουν να προχωρήσουν, επουλώνοντας τις πληγές τους. Για τη ζωή που ορίζεται δυστυχώς από το χρόνο και ευτυχώς από την αγάπη.

Κείμενο & Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

Εταιρεία Θεάτρου SFORARIS

Πρωταγωνιστούν: Διαμαντής Αδαμαντίδης, Γιώργος Γλάστρας, Φιλαρέτη Κομνηνού, Αλεξία Μπεζίκη, Στέφη Πουλοπούλου, Έφη Σταμούλη

Κεντρική Σκηνή

3.10.2018 - 9.12.2018

 

Το Θέατρο Νέου Κόσμου ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του για τη σεζόν 2018-2019
Φωτο: Ελίνα Γιουνανλή

 

Χοηφόροι

Σε κλειστό χώρο, στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, η ομάδα Terre de Semis έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με ένα αρχαίο κείμενο. Έχοντας ήδη ασχοληθεί σε βάθος, σε προηγούμενες παραστάσεις της, με τις τεχνικές της αφήγησης και την αναπαράσταση σε μορφή χορικών, αυτή τη φορά έρχεται αντιμέτωπη με τον πυρήνα και την αφετηρία του Θεάτρου και της έννοιας του Χορού. Ο τελευταίος εκπροσωπείται από το σύνολο των ηθοποιών/αφηγητών που θα καλούνται σε διάφορους αριθμητικούς συνδυασμούς να μας αφηγηθούν την ιστορία (μονοφωνικά ή πολυφωνικά) σε μια μορφή τελετουργίας, που προετοιμάζει το θεατή για το μεγάλο συμβάν.

Αισχύλος / Σκηνοθεσία: Ειρήνη Φαναριώτη

Ομάδα Terre de Semis

Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Άρης Λάσκος, Δήμητρα Μητροπούλου, Ειρήνη Φαναριώτη

Δώμα

3.10.2018 – 2.12.2018

 

Το Θέατρο Νέου Κόσμου ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του για τη σεζόν 2018-2019
Φωτο: Δομνίκη Μητροπούλου

 

Η Νύχτα των Δολοφόνων

Κλεισμένα στο υπόγειο του σπιτιού τους, τρία αδέλφια, στην προσπάθειά τους να υπερνικήσουν την πατρική εξουσία, σχεδιάζουν τη δολοφονία των γονιών τους. Επιδίδονται σε ένα ενστικτώδες παιχνίδι ενηλικίωσης δίχως τέλος. Ένα κουβανέζικο έργο, που τα γεγονότα του Μάη του '68 ανέδειξαν σε κατεξοχήν έργο σύγκρουσης των γενεών.

Χοσέ Τριάνα / Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Μάνος Βαβαδάκης

Πρωταγωνιστούν: Άννα Καλαϊτζίδου, Γρηγόρης Μπαλλάς, Μαρία Παρασύρη

Κάτω Χώρος

5.10.2018 – 6.1.2019

 

Το Θέατρο Νέου Κόσμου ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του για τη σεζόν 2018-2019
Φωτο: Δομνίκη Μητροπούλου

 

Αρίστος

Το βραβευμένο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη με κεντρικό θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου», μεταφέρθηκε στη σκηνή, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου, και λόγω μεγάλης επιτυχίας συνεχίζεται τον Οκτώβριο στην Κεντρική Σκηνή. Εννέα χαρακτήρες που συνδέονται με τον Αριστείδη Παγκρατίδη, μέσα από τις χειμαρρώδεις, υποβλητικές εξομολογήσεις τους, μιλώντας διαφορετικές γλώσσες, ανάλογα με τα βιώματα, τον χαρακτήρα και τον ρόλο τους, συνθέτουν το προφίλ του «Αρίστου».

Παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου» / Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου

GOO Theatre Company

Πρωταγωνιστούν: Ελένη Ουζουνίδου, Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Χριστοδούλου

Κεντρική Σκηνή

8.10.2018 – 8.1.2019

 

Το Θέατρο Νέου Κόσμου ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του για τη σεζόν 2018-2019
Φωτο: Δομνίκη Μητροπούλου

 

Η Αφροδίτη με τη Γούνα

Σ' ένα αριστοκρατικό περιβάλλον χλιδής, αισθησιασμού και ηδυπάθειας, εκτυλίσσεται μια ασυνήθιστη ερωτική ιστορία. Πρωταγωνιστές, ο Σεβερίν Φον Κουζίμσκι –το alter ego του συγγραφέα Μαζόχ– και η Βάντα Φον Ντουνάγιεφ, η γυναίκα που ο Σεβερίν λάτρεψε με πάθος και που της εκχώρησε τα πάντα, την ψυχή του, την ελευθερία του, την ίδια του την ύπαρξη. Βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας του 19ου αιώνα το έργο του Μαζόχ, όπου οι απόψεις του για την ηδονή και τη σεξουαλικότητα συγκρούονται μετωπικά με τον πουριτανισμό και τη χριστιανική ηθική του.

Λέοπολντ Φον Ζάχερ-Μαζόχ / Σκηνοθεσία: Σπύρος Κυριαζόπουλος

Εταιρεία Dum spiro spero

Πρωταγωνιστούν: Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Σπύρος Κυριαζόπουλος

Κάτω Χώρος

8.10.2018 – 15.1.2019

 

Το Θέατρο Νέου Κόσμου ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του για τη σεζόν 2018-2019
Φωτο: Δομνίκη Μητροπούλου

 

Οι Δούλες

Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις σκηνοθετεί τις Δούλες του Ζενέ, επιλέγοντας για τους ρόλους τρεις άνδρες ηθοποιούς. Τρεις άνδρες παίζουν τρεις γυναίκες θανάσιμα δεμένες μεταξύ τους. Ο ναρκισσισμός, η ζήλεια και η απεγνωσμένη αναζήτηση του έρωτα τις συνδέουν ακατάλυτα. Τρεις έμπειροι ηθοποιοί-δούλοι του κοινού παίζουν τις Δούλες σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσουν την επιθυμία της μεσαίας τάξης για μελό: να το βλέπει, να το βιώνει, να το απολαμβάνει...

Ζαν Ζενέ / Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις

Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Ήμελλος, Κώστας Μπερικόπουλος, Αργύρης Ξάφης

Κεντρική Σκηνή

11.10.2018 - 13.1.2019

 

Το Θέατρο Νέου Κόσμου ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του για τη σεζόν 2018-2019
Φωτο: Δομνίκη Μητροπούλου

 

Μόλλυ Σουήνη

Η Μόλλυ, που είναι τυφλή από τους πρώτους μήνες της ζωής της, πείθεται από τον άντρα της να υποστεί μια χειρουργική επέμβαση με σκοπό να μπορέσει ξανά να δει. Τελικά, μετά την σχετική επιτυχία της επέμβασης, βρίσκεται «εξόριστη» σε έναν κόσμο όπου αδυνατεί να υπάρξει, αφού όλη η προηγούμενη ζωή της, απ’ όταν θυμάται τον εαυτό της, έχει φτιαχτεί πάνω στην τυφλότητα. Μετά την περσινή επιτυχία, η παράσταση επαναλαμβάνεται για 2η χρονιά.

Μπράιαν Φρίελ / Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη

Ομάδα ΠΥΡ 

Πρωταγωνιστούν: Δέσποινα Κούρτη, Αργύρης Ξάφης, Δημήτρης Γεωργιάδης

Δώμα

15.10.2018 – 15.1.2019

 

Το Θέατρο Νέου Κόσμου ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του για τη σεζόν 2018-2019
Φωτο: Κική Παπαδοπούλου

 

Βινύλιο

Βινύλιο. Μια ερωτική ιστορία. Σε εκείνον αρέσει να συλλέγει παλιά βινύλια και σε εκείνη να διαβάζει μεταχειρισμένα βιβλία. Εκείνος κι εκείνη έμαθαν την αγάπη διαφορετικά. Ένα πρωί θα συναντηθούν σε ένα παλαιοπωλείο κι έτσι θα αρχίσει η ερωτική τους ιστορία. 

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Άννα Μιχελή

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Παπανδρέου, Κατερίνα Σπύρου, Πέλλα Μακροδημήτρη

Δώμα

8.12.2018 - 3.2.2019

 

Το Θέατρο Νέου Κόσμου ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του για τη σεζόν 2018-2019
Φωτο: Δομνίκη Μητροπούλου

 

Σωτηρία με λένε

Μετά τη μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη, το θεατρικό έργο της Σοφίας Αδαμίδου, την οποία η ίδια η Μπέλλου είχε εξουσιοδοτήσει να γράψει τη βιογραφία της, έρχεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, για λίγες παραστάσεις. Λίγες ώρες πριν από τη σοβαρή επέμβαση που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη φωνή της, η μεγάλη λαϊκή ερμηνεύτρια δεν σταματά να μιλά για την πολυτάραχη ζωή της: τα πρώτα χρόνια στη Χαλκίδα, η αναχώρηση για την Αθήνα μια μέρα μετά το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου, η συνεργασία με τον Τσιτσάνη…

Σοφία Αδαμίδου / Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία - Μουσική επιμέλεια: Χριστίνα Χατζηβασιλείου

Σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ

Πρωταγωνιστούν: Έφη Σταμούλη, Έλλη Χατζεϊπίδου

Κεντρική Σκηνή

14.12.2018 – 20.1.2019

 

Το Θέατρο Νέου Κόσμου ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του για τη σεζόν 2018-2019
Φωτο: Τάσος Θώμογλου

 

Τα Μάτια

Ένα «μελόδραμα γέλιου» που ακροβατεί ανάμεσα στο αστικό δράμα, το μελό και τη φάρσα. Οι ήρωές του είναι διαταραγμένοι και ακραίοι, αλλά εντέλει απολύτως οικείοι στον θεατή, αφού φέρουν τους δικούς του προβληματισμούς, τα απωθημένα, τα κόμπλεξ, τις πληγές και τις ήττες του.

Πάμπλο Μεσίες / Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης

Πρωταγωνιστούν: Άννα Καλαϊτζίδου, Μαρία Μοσχούρη, Ελένη Ουζουνίδου, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος

Κεντρική Σκηνή

17.1.2019 – 21.4.2019

 

Το Θέατρο Νέου Κόσμου ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του για τη σεζόν 2018-2019
Φωτο: Δομνίκη Μητροπούλου

 

Ο Αγνός Εραστής

«Ο αγνός εραστής» είναι μια ελεγεία του Αμερικανού συγγραφέα Ντέιβιντ Πλαντ για τον επί σαράντα χρόνια σύντροφό του, τον Έλληνα ποιητή και εκδότη Νίκο Στάνγκο, την κοινή τους ζωή και το τραγικό τέλος της. Μια μακρά σε διάρκεια ερωτική αφιέρωση, μια σχεδόν σωματική και συγκινητική σπουδή πάνω στο θέμα της απώλειας και του πένθους, της μνήμης και της φαντασίωσης γίνεται μια παράσταση-αφήγηση όπου, σε αντίθεση με την πραγματική ιστορία, τέσσερις ηθοποιοί, δύο γυναίκες και δύο άνδρες, σχηματίζοντας 4 ζευγάρια (δύο ετερόφυλα και δύο ομόφυλα) εναλλάσσονται διαρκώς επί σκηνής και μιλούν για την αληθινή, ουσιαστική αγάπη, ανεξαρτήτως φύλων, ανεξαρτήτως ηλικίας, ανεξαρτήτως καταγωγής.

Ντέιβιντ Πλαντ / Σκηνοθεσία: Άρης Λάσκος

Πρωταγωνιστούν: Μάνος Βαβαδάκης, Κατερίνα Πατσιάνη, Θάνος Τσακαλίδης, Ειρήνη Φαναριώτη

Δώμα

21.1.2019 - 23.4.2019

 

Το Θέατρο Νέου Κόσμου ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του για τη σεζόν 2018-2019
Φωτο: Δομνίκη Μητροπούλου

 

Τα Δάση στα Γόνατα

Η bijoux de kant σε μια διαρκή αναμέτρηση με το ερώτημα «τι είναι νεοελληνικό έργο σήμερα» συναντά για δεύτερη φορά τον Άκη Δήμου, μετά το Όσα η Καρδιά μου στην Καταιγίδα στο Θέατρο Τέχνης το 2016, με το νέο έργο Τα Δάση στα Γόνατα. Με αφετηρία ένα επεισόδιο από το μυθιστόρημα «Ο Παλαιός των Ημερών» του Παύλου Μάτεσι, ο Άκης Δήμου ιστορεί τη ζωή στην ορεινή Αρκαδία των τελευταίων χρόνων του 19ου αιώνα.

Άκης Δήμου / Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης

bijoux de kant

Πρωταγωνιστούν: Αλέκος Συσσοβίτης, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γιώργος Κοψιδάς, Πάρις Αγγελίδης

Κάτω Χώρος

21.1.2019 – 23.4.2019

 

Το Θέατρο Νέου Κόσμου ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του για τη σεζόν 2018-2019
Φωτο: Δομνίκη Μητροπούλου

 

Χρωματιστές Γυναίκες

Μια σκηνική ελεγεία για τη χαμένη ελευθερία και την απελπισία της ανθρώπινης ύπαρξης. Η Έλλη και η Άννα είναι δύο αδελφές εγκλωβισμένες στο πατρικό τους σπίτι, αλλά και σε κάτι μεγαλύτερο. Σε αυτό που αποκαλούν παρελθόν.

Βασίλης Ζιώγας / Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης

Ομάδα a dream & the gun

Πρωταγωνιστούν: Μυρτώ Γκόνη, Βιργινία Ταμπαροπούλου

Κάτω Χώρος

23.1.2019 – 21.4.2019

 

Το Θέατρο Νέου Κόσμου ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του για τη σεζόν 2018-2019
Φωτο: Δομνίκη Μητροπούλου

 

Κουμκουάτ

Ο Γιάννης Καλαβριανός σκηνοθετεί για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια μία κωμωδία, υπογράφοντας και το κείμενο μαζί με τη Μαρία Κοσκινά. Εν μέσω της δικτατορίας, ένα ζευγάρι, μην αντέχοντας να περάσει ακόμη ένα Πάσχα με τους συγγενείς του, λέει ένα ψέμα... και καταλήγει να περάσει τη χειρότερη μέρα της ζωής του.

Γιάννης Καλαβριανός και Μαρία Κοσκινά / Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

Εταιρεία Θεάτρου SFORARIS

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Γλάστρας, Μαρία Κοσκινά

Κεντρική Σκηνή

25.1.2019 – 21.4.2019

 

Το Θέατρο Νέου Κόσμου ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του για τη σεζόν 2018-2019
Φωτο: Δομνίκη Μητροπούλου

 

Μυγοφαές

Τέσσερις φίλοι γύρω στα 35, προσπαθούν να οργανωθούν και να αντιδράσουν στην επικείμενη απόλυσή τους από την εταιρεία στην οποία εργάζονται... Η πρώτη σκέψη, φυσικά, είναι να αγωνιστούν για να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας τους. Πώς όμως; Κι έπειτα, αξίζει στ' αλήθεια να αγωνιστούν για αυτή τη δουλειά που έχουν; Δεν θα ήταν καλύτερα να την αφήσουν και να πραγματοποιήσουν εκείνο το όνειρο που είχαν πριν από μερικά χρόνια;

Ζουάν Γιάγκο / Σκηνοθεσία: Ομάδα AbOvo

(Αρχική ιδέα: Θίασος La Calórica)

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Αγγελόπουλος, Βάσω Καβαλιεράτου, Γιάννης Σαρακατσάνης, Σωσώ Χατζημανώλη

Κεντρική Σκηνή

28.1.2019 – 23.4.2019

 

Το Θέατρο Νέου Κόσμου ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του για τη σεζόν 2018-2019
Φωτο: Δομνίκη Μητροπούλου

 

Μύρτος

Το 1939, σε μια ελληνική κωμόπολη, ο Μύρτος, οκτώ χρονών, κοιμάται εκ γενετής. Απέναντί του, η ευυπόληπτη οικογένεια Γαβριήλ. Μια οικογένεια με μια κόρη φυλακισμένη λόγω αναπηρίας, μια μάνα που θεωρεί την ασχήμια αμάρτημα, έναν πατέρα επιρρεπή στη μοιχεία, μια υπηρέτρια που της σκοτώνουν το νόθο παιδί της, έναν ευνούχο, θρησκόληπτο υποτακτικό που παλεύει να καλύψει τις «βρωμιές» τους, πριν γίνουν εφιάλτης.

Παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι / Σκηνοθεσία: Θανάσης Ζερίτης

Ομάδα 4Frontal

Πρωταγωνιστούν: Σταύρος Γιαννουλάδης, Κλήμης Εμπέογλου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Χάρης Κρεμμύδας, Νεφέλη Μαϊστράλη

Δώμα

8.2.2019 - 21.4.2019

 

Το Θέατρο Νέου Κόσμου ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του για τη σεζόν 2018-2019
Φωτο: Δομνίκη Μητροπούλου
 

 

Η Τραγική Ιστορία του Άμλετ, ενός Πρίγκιπα της Δανίας

Υπάρχει, ας πούμε, μέσα μας ένας εαυτός που συλλογίζεται, αφηγείται και καθοδηγεί, ψάχνοντας να βρει (ή να επινοήσει) ένα νόημα, και ένας εαυτός που δρα και βιώνει. Επάνω σ' αυτή τη σύγκρουση θα χτιστεί η διασκευή και η παράσταση, με βασικό εργαλείο το παιχνίδι που παίζεται ανάμεσα στον σκηνοθέτη και τον ηθοποιό. Σκηνοθέτης είναι το φάντασμα του Πατέρα που προσπαθεί να συντονίσει τον Άμλετ στην ιστορία της εκδίκησης, σκηνοθέτες ο Πολώνιος και ο Κλαύδιος που στήνουν τις παγίδες τους, σκηνοθέτης κι ο ίδιος ο Άμλετ που στήνει την ιστορία της τρέλας του. Και πάνω απ' όλους, σκηνοθέτης είναι ο ίδιος ο συγγραφέας που στήνει τον πελώριο δαίδαλο –το ίδιο το έργο.

Ουίλιαμ Σαίξπηρ / Διασκευή - Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος

Ομάδα GRASSHOPPER

Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Έκτορας Λυγίζος, Άρης Μπαλής, Ηρώ Μπέζου, Γιάννης Νιάρρος, Αινείας Τσαμάτης

Κεντρική Σκηνή

3.5.2019 - 2.6.2019

 

Το Θέατρο Νέου Κόσμου ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του για τη σεζόν 2018-2019

 

Γελώντας Άγρια

Σ' έναν χώρο ακαθόριστο, δύο άνθρωποι καθορισμένοι, αναπνέουν. Το θέμα της συζήτησης, η πραγματικότητα, η ζωή τους τώρα. Ποια είναι αυτά που λέγονται και ποια είναι αυτά που κρύβονται; Ψαχουλεύουν το παρόν, «γελώντας άγρια εν τω μέσω αδυσώπητης θλίψης, εις τον αιώνα των αιώνων, αμήν».

Κρίστοφερ Ντουράνγκ / Σκηνοθετούν και Πρωταγωνιστούν: Νάνσυ Μπούκλη, Πάνος Παπαδόπουλος

Κάτω Χώρος

6.5.2019 - 4.6.2019

 

Το Θέατρο Νέου Κόσμου ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του για τη σεζόν 2018-2019
Φωτο: Δομνίκη Μητροπούλου

 

Το Ξύπνημα της Άνοιξης

Ο Βέντεκιντ στο Ξύπνημα της άνοιξης συνθέτει ένα ρέκβιεμ για το στραγγαλισμό της αθωότητας και των πρώτων παρορμήσεων και καταγγέλλει μια συντηρητική κοινωνία εστιασμένη στην αποτελεσματικότητα που καταστέλλει το ένστικτο και την επαφή με το σώμα. Μέσα από σύντομες, αποσπασματικές εικόνες, παρακολουθούμε μια γενιά εφήβων να έρχεται αντιμέτωπη με τη διερεύνηση της σεξουαλικότητας, τη φιλία, το ρομαντισμό, τη βία, την αυτοκτονία, τον έρωτα και να ωθείται εντέλει στον αφανισμό μέσα από την πάλη της να αναπνεύσει σε μια ασφυκτική κοινωνία που προτείνει τη στέρηση της ανθρώπινης ιδιότητας.

Φρανκ Βέντεκιντ / Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Παίζουν οι ηθοποιοί: Βαγγέλης Αμπατζής, Ασημίνα Αναστασοπούλου, Γιώργος Δικαίος, Γιάννης Κλίνης, Αναστάσης Λαουλάκος, Μάνος Πετράκης, Νάνσυ Σιδέρη, Μαρία Σκουλά κ.ά.

Κεντρική Σκηνή

8.5.2019 - 5.6.2019

 

Το Θέατρο Νέου Κόσμου ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του για τη σεζόν 2018-2019
Φωτο: Δομνίκη Μητροπούλου

 

Εφηβικό θέατρο εντός των τειχών

Ελένη

Η παράσταση εμπνέεται από το έργο Ελένη και την καινοτομία του Ευριπίδη να φτιάξει ένα υβρίδιο μεταξύ τραγωδίας και κωμωδίας, υποθέτοντας ότι η Ελένη δεν πήγε ποτέ στην Τροία και κατέληξε στην Αίγυπτο. Βασισμένοι λοιπόν σε αυτό το υποθετικό «Αν», τοποθετούμε την Ελένη και τον Μενέλαο σε ρόλους παικτών ενός παιχνιδιού διαφυγής.

Ευριπίδης / Διασκευή - Σκηνοθεσία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Πρωταγωνιστούν: Αγγελικη Γρηγοροπούλου, Αλέξανδρος Σιάτρας, Νατάσα Σφενδυλάκη, Βασίλης Ψυλλάς

Κεντρική Σκηνή

14.10.2018 – 21.4.2019

 

Το Θέατρο Νέου Κόσμου ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του για τη σεζόν 2018-2019
Φωτο: Δομνίκη Μητροπούλου

 

Θέατρο αλληλεγγύης για παιδιά

Πινόκιο

Για 17η χρονιά το Θέατρο Νέου Κόσμου συνεχίζει τη δράση «Θέατρο Αλληλεγγύης για παιδιά», με την κινητή μονάδα θεάτρου που δίνει δωρεάν παραστάσεις σε νοσοκομεία, ιδρύματα, προσφυγικούς καταυλισμούς, ειδικά σχολεία και όπου μπορεί να βρίσκονται ευαίσθητες ομάδες παιδιών. Φέτος έχει επιλεγεί ο Πινόκιο, το παραμύθι του Κάλο Κολόντι, για τις αξίες που πρεσβεύει, την ειλικρίνεια, την αγάπη, την ανιδιοτέλεια, το θάρρος, την όρεξη για ζωή και περιπέτεια.

Παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Κάρλο Κολόντι / Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Μακρής, Παύλος Παυλίδης, Ηλέκτρα Σαρρή

Φουαγιέ

Κυριακή 4, 11, 18 & 25 Νοεμβρίου

 

Θέατρο Τζένη Καρέζη

Στέλλα Κοιμήσου

Μετά από 2 πολύ πετυχημένες θεατρικές περιόδους στο Εθνικό Θέατρο, η παράσταση που έγινε το talk of the town και κέρδισε κοινό και κριτικούς, προστίθεται στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και παρουσιάζεται τη σεζόν 2018 – 2019 στο Θέατρο Τζένη Καρέζη. Για την ερμηνεία τους στην παράσταση τιμήθηκαν η Ιωάννα Κολλιοπούλου με το βραβείο Μελίνα Μερκούρη και ο Γιάννης Νιάρρος με το βραβείο Δημήτρης Χορν.

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης

Πρωταγωνιστούν: Αντώνης Ιορδάνου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Μάγια Κώνστα, Γιάννης Μυλωνάς, Καλλιρρόη Μυριαγκού, Γιάννης Νιάρρος, Στάθης Σταμουλακάτος, Έλλη Τρίγγου

Από 1η Οκτωβρίου 2018, για 20 παραστάσεις

 

Το Θέατρο Νέου Κόσμου ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του για τη σεζόν 2018-2019
Φωτο: Γιώργος Καλφαμανώλης

 

Ποιος Σκότωσε τον Σκύλο τα Μεσάνυχτα

Ο διάσημος θεατρικός συγγραφέας Σάιμον Στήβενς, που έργα του έχουν ανεβεί άλλες δυο φορές από το Θέατρο του Νέου Κόσμου, υπογράφει τη θεατρική διασκευή του πολυβραβευμένου μυθιστορήματος του Μαρκ Χάντον Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα, που κέρδισε 7 βραβεία Ολίβιε, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου το 2013. Μια γλυκόπικρη ιστορία για τον αυτισμό, την εφηβεία, τις διαλυμένες οικογένειες, τα μαθηματικά και τα χρώματα.

Σάιμον Στήβενς / Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Παίζουν: Γιάννης Νιάρρος, Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Γιώργος Χρυσοστόμου, Μαρία Κατσανδρή, Θύμιος Κούκιος, Γιώργος Γιαννακάκος, Βάσια Χρήστου, Σπύρος Κυριαζόπουλος

Πρεμιέρα: 3 Νοεμβρίου 2018

 

Το Θέατρο Νέου Κόσμου ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του για τη σεζόν 2018-2019
Φωτο: Δομνίκη Μητροπούλου

 

Θέατρο για παιδιά

Ταξιδιώτες στον Χρόνο

Η παγκόσμια Ιστορία ξεδιπλώνεται μπροστά σε μικρούς και μεγάλους με μουσική, τραγούδια και χορό, με διάδραση, εντυπωσιακές βιντεοπροβολές και, πάνω απ' όλα, με πάρα πολύ χιούμορ. Θυμόμαστε τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα, τα αντικρίζουμε όμως με μια νέα ματιά.

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Γιάννης Σαρακατσάνης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Αλεξάνδρα Ούστα, Γιάννης Σαρακατσάνης, Κίμων Φιορέτος, Σωσώ Χατζημανώλη

Από 30 Σεπτεμβρίου 2018, στο Θέατρο Τζένη Καρέζη

 

Το Θέατρο Νέου Κόσμου ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του για τη σεζόν 2018-2019
Φωτο: Δομνίκη Μητροπούλου

 

Συμπαραγωγές με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

Παλιοί καιροί

Το πιο αινιγματικό, πολυσήμαντο -και γι αυτό ίσως και το πιο συναρπαστικό- έργο του Χάρολντ Πίντερ ανεβάζει ο Γιάννης Χουβαρδάς στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, στην πρώτη συνεργασία του ως σκηνοθέτη με το θέατρο που ίδρυσε ο Κάρολος Κουν, έχοντας κοντά του τους σταθερούς συνεργάτες του, με τους οποίους έχει συνυπογράψει σημαντικές παραστάσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά και άλλους με τους οποίους επανενώνεται μετά από καιρό.

Χάρολντ Πίντερ / Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Κεχαγιόγλου, Χρήστος Λούλης, Μαρία Σκουλά

Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν - Υπόγειο

Από 29.11.2018 έως 10.2.2019

 

Το Θέατρο Νέου Κόσμου ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του για τη σεζόν 2018-2019
Φωτο: Μυρτώ Αποστολίδου

 

Βρικόλακες

Στους Βρικόλακες, ο Ίψεν –με μια δομή που θυμίζει αρχαία τραγωδία– προσπαθεί να διερευνήσει το δικαίωμα του ανθρώπινου όντος στην ευτυχία. Σε μια κοινωνία υποταγμένη σε απαρχαιωμένες ιδέες και ηθικές, η Έλεν Άλβινγκ προσπαθεί να ορθώσει το ανάστημά της και να απαλλαγεί από οτιδήποτε στοιχειώνει τη ζωή της, προτείνοντας έναν εντελώς ριζοσπαστικό τρόπο ζωής απαλλαγμένο από ιδιότητες. Σ' αυτή της την απόπειρα θα έρθει σε σύγκρουση με τις αδιάλλακτες και τιμωρητικές θεωρίες του Πάστορα Μάντερς και με την ίδια της τη ζωή και τις ενοχές της μέσα από την αντιμετώπιση της ασθένειας του γιου της Όσβαλντ.

Χένρικ Ίψεν / Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Παίζουν: Ρένη Πιττακή, Ακύλλας Καραζήσης, Μιχάλης Σαράντης, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Κώστας Μπερικόπουλος

Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν - Φρυνίχου

Από 22.2.2019 έως 21.4.2019

 

Το Θέατρο Νέου Κόσμου ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του για τη σεζόν 2018-2019
Φωτο: Ορφέας Ερμιζάς

 

Info

Προσφορά Early Bird:

11 έως 21 Σεπτεμβρίου 2018

Τιμή εισιτηρίου 7€, για όλες τις παραστάσεις, για οποιαδήποτε ημερομηνία.

Οδηγός Θεάτρου