Ο Ισραηλινός κιθαρίστας της τζαζ Γκιλάντ Χέκσελμαν την Πέμπτη στην Αθήνα

Στο πλαίσιο του 16ου ΑthensJazzFestival

LIFOTEAM 24.5.2016 | 12:56

 

Στο πλαίσιο του 16ου ΑthensJazzFestival που διοργανώνεται στην Τεχνόπολη (25-29 Μαΐου), συμμετέχει ο Ισραηλινός κιθαρίστας της τζαζ Γκιλάντ Χέκσελμαν (Gilad Hekselman) την Πέμπτη 26 Μαΐου, ώρα 20:00. Μαζί του εμφανίζεται και ο Πέτρος Κλαμπάνης.

 

Ο Γκιλάντ Χέκσελμαν γεννήθηκε το 1983, στην πόλη Κφαρ Σάμπα του Ισραήλ. Σπούδασε με υποτροφία στο The New School for Jazz and Contemporary Music της Νέας Υόρκης. Έχει συμπράξει με διάσημους μουσικούς της τζαζ από όλο τον κόσμο, όπως η Anat Cohen, ο Mark Turner, η Dayna Stephens, ο Πέτρος Κλαμπάνης, ο Aaron Parks, ο Jeff Ballard, ο John Scofield, ο Ari Hoenig, ο Chris Potter, κ.α.

 

Έχει παίξει στα σημαντικότερα τζαζ κλαμπ της Νέας Υόρκης και έχει συμμετάσχει σε μεγάλα φεστιβάλ τζαζ, μεταξύ των οποίων του Μοντρέ, της Βόρειας Θάλασσας, του Μόντρεαλ και του Σαν Φρανσίσκο.  Το 2005, κέρδισε τον διαγωνισμό Gibson Montreux International Guitar Competition.

 

Μέχρι σήμερα, έχει κυκλοφορήσει 5 άλμπουμ: Splitlife (2006), WordsUnspoken (2008), HeartsWideOpen (2011), ThisJustIn (2013) και Homes (2015).

 

Ο Γκιλάντ Χέκσελμαν έχει χτίσει τη φήμη του ως ένας από τους πλέον υποσχόμενους καλλιτέχνες στη Νέα Υόρκη, από την άφιξή του στις ΗΠΑ. το 2004. Το πέμπτο άλμπουμ του Homes (2015), αποτελεί έναν αναστοχασμό της σύνθετης ταυτότητάς του σε ένα παγκοσμιοποιημένο πλαίσιο. Αντικατοπτρίζει τη σχέση του με τα διάφορα «σπίτια», εφαλτήρια του, πραγματικά, γεωγραφικά, μουσικά, πνευματικά. Το Homes είναι μια εκ βαθέων χαρτογράφηση ενός νέου μουσικού στο κατώφλι του καλλιτεχνικού του ζενίθ, ενός μουσικού που αγαπά τη ζωή και την αγάπη όσο τη μουσική και την κιθάρα του. Αυτή η φανταστική «γεωγραφία της αγάπης» μας μεταφέρει από τα τζαζ κλαμπ της Νέας Υόρκης, στο Παρίσι, τη Βερόνα, έως την Αφρική και τη Βραζιλία. Μαζί του στη σκηνή, ο μπασίστας και συνθέτης Πέτρος Κλαμπάνης που διαπρέπει στη σκηνή της Νέας Υόρκης.