«Ο μεγάλος 20ος» είναι η 18η διοργάνωση της Άνοιξης των ποιητών που θα διαρκέσει από τις 5 έως τις 20 Μαρτίου και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Γιορτής της Γαλλοφωνίας. Αυτόν τον αιώνα σημειώνεται ο πλούτος της ποίησης που γράφτηκε στη γαλλική γλώσσα, μια ποίηση που έχει καταφέρει να συνδυάσει την επινόηση της φόρμας και τη δύναμη των ερωτημάτων γύρω από το νόημα της ζωής.

 

Το Γαλλικό Ινστιτούτο στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό μια ομιλία για την ποίηση και μια απαγγελία από έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές της γαλλικής γλώσσας, τον Salah Stétié.

 

Ο Salah Stétié γεννήθηκε στη Βηρυτό το 1929. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Παρίσι, στη Σορβόννη, αναπτύσσει φιλίες με μεγάλους συγγραφείς και ποιητές της εποχής, όπως, μεταξύ άλλων ο Pierre-Jean Jouve, ο André-Pierre de Mandiargues και ο André du Bouchet. Επιστρέφει στη συνέχεια στο Λίβανο και ξεκινά μια λαμπρή διπλωματική καριέρα που τον οδηγεί στην ανάληψη σημαντικών θέσεων, όπως αυτή του Πρέσβη του Λιβάνου στις Κάτω Χώρες ή το Μαρόκο. Το αυτοβιογραφικό του βιβλίο L'Extravagance, που απέσπασε το 2015 το βραβείο Saint-Simon, εξιστορεί τα ουσιαστικά σημεία της καριέρας του και της πορείας της ζωής του.

 

Ο Salah Stétié είναι ο δημιουργός ενός σημαντικού ποιητικού έργου που ξεδιπλώνει σε μια πυκνή και βαθιά γλώσσα την αντίληψή του για τον κόσμο που -όπως είπε ο Saint-John Perse στον λόγο του κατά την απονομή του βραβείου Νόμπελ το 1960- «μας βγάζει από τον εθισμό».

 

Παρουσίαση: Ιουλίτα Ηλιοπούλου
Ανάγνωση: Μαρία Αποστολακέα
Μουσική: Alekos Vretos Trio
Με τη συμμετοχή του Θανάση Χατζόπουλου

Είσοδος ελεύθερη – Ταυτόχρονη μετάφραση

 

1/3

19.30

Auditorium Theo Angelopoulos - IFG