Τι θα διαβάσουμε φέτος το φθινόπωρο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο;

4 νέες κυκλοφορίες που περιμένουμε με ενδιαφέρον.

The LiFO team, 18.9.2019 | 15:51

David Wallace-Wells, Ακατοίκητη Γη

(Πρωτότυπος τίτλος: The Uninhabitable Earth - A Story of the Future)
Μετάφραση: Κωστής Πανσέληνος
Κυκλοφορία: 7/11/2019

 

Πώς θα είναι η ζωή σε έναν τσακισμένο πλανήτη; Πώς θα επηρεαστεί η πολιτική, η οικονομία μας, η κουλτούρα μας, η ιστορική μας αντίληψη; Και πώς εξηγείται το γεγονός ότι ελάχιστα έχουμε προσπαθήσει να σταματήσουμε αυτή τη διαδικασία; Δεν πρόκειται για αφηρημένα ερωτήματα αλλά για άμεσα και πιεστικά ανθρώπινα δράματα, διλήμματα και εφιάλτες. Στο βιβλίο του, ο David Wallace-Wells, με έναν νέο τρόπο αφήγησης και ένα νέο είδος κοινωνικής επιστήμης καταπιάνεται με την εξερεύνηση της περιόδου της ανθρώπινης ιστορίας που μόλις ξεκίνησε.

 

Ο David Wallace-Wells είναι συντάκτης στο περιοδικό New York. Γράφει συχνά για θέματα επιστημονικά και πολιτιστικά. Πριν εργαστεί στο New York ήταν συντάκτης στο Paris Review. Έχει σπουδάσει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Brown University.

 

Ηλίας Μαγκλίνης, Είμαι όσα έχω ξεχάσει

Κυκλοφορία: 3/10/2019


Η μνήμη είναι μερικές σκόρπιες νησίδες μέσα σε μιαν απέραντη θάλασσα λήθης. Επισκεπτόμαστε αυτά τα νησιά -ή μάλλον τα νησιά έρχονται σε εμάς- αλλά αυτό που μας χαρακτηρίζει, εκεί όπου πλέουμε ολόκληροι, είναι σε αυτή τη θάλασσα, το πέλαγος, τον ωκεανό της λήθης. Είμαστε όλα όσα έχουμε ξεχάσει δηλαδή.

 

Έτσι και ο αφηγητής αυτής της αληθινής ιστορίας δέχεται επισκέψεις από νησιά μνήμης και αποπειράται να ανακαλύψει άλλα, χαμένα ή που μόλις αναδύθηκαν μέσα από τη θάλασσα, σκαλίζοντας άλλοτε σαν αρχαιολόγος και άλλοτε σαν αστρονόμος που παρατηρεί το παρελθόν του σύμπαντος, τον άνθρωπο που ήταν ο πατέρας του προτού γίνει πατέρας του, η χώρα του προτού γίνει χώρα του. Τι βρίσκει; Οικογενειακά θαμμένα μυστικά, τραύματα που ταξιδεύουν μέσα στον χρόνο αλλά και ερωτικά απωθημένα και κωμικά περιστατικά, εικόνες και λέξεις που στοιχειοθετούν μια ανώμαλη διαδρομή και την ίδια στιγμή μια απόπειρα να δοκιμάσει το πιο δύσκολο απ' όλα για κάθε άνθρωπο: να προσπαθήσει να γυρίσει σπίτι του. Ή, αλλιώς, να βρει τις χαμένες συνδέσεις.


Αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα για το πώς ένα συναισθηματικό τραύμα, τόσο προσωπικό όσο και συλλογικό, μεταδίδεται από τη μια γενιά στην άλλη και πώς η ιστορία εισβάλλει στις προσωπικές μας ζωές και στις οικογένειές μας αλλάζοντάς τες για πάντα. Στον πυρήνα αυτού του βιβλίου βρίσκεται η σχέση του συγγραφέα με τον πατέρα του καθώς και τα ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος: Στην ηλικία των 15 ο πατέρας του είδε να φέρνουν στο σπίτι τον δικό του πατέρα (τον παππού του συγγραφέα) νεκρό πάνω σε μια πόρτα, ήταν θύμα του Εμφυλίου. Ενώ άλλο συγγενικό πρόσωπο του πατέρα του συνελήφθη και εκτελέστηκε από τους Ναζί μαζί με 116 ακόμα ανθρώπους.

 

André Aciman, Έλα να με βρεις

Μετάφραση: Νίκος Α. Μάντης
Κυκλοφορία: 21/11/2019

 

Το σίκουελ του πολυαγαπημένου και πολυμεταφρασμένου «Να με φωνάζεις με τ' όνομά σου». Σε αυτή την καθηλωτική εξερεύνηση του έρωτα στις διάφορες εκδοχές του, ο συγγραφέας του παγκόσμιου μπεστ σέλερ «Να με φωνάζεις με τ' όνομά σου» επανέρχεται στους σύνθετους και σαγηνευτικούς χαρακτήρες του δεκαετίες μετά την πρώτη τους συνάντηση.


Το πρώτο βιβλίο σημείωσε εμπορική επιτυχία και έγινε μια πολυαγαπημένη και βραβευμένη με Όσκαρ ταινία με πρωταγωνιστές τον Timothée Chalamet στον ρόλο του νεαρού Έλιο και τον Armie Hammer στον ρόλο του Όλιβερ, του διδακτορικού φοιτητή τον οποίο ερωτεύεται. Στο Έλα να με βρεις, ο Aciman παρακολουθεί τον (διαζευγμένο πλέον) πατέρα του Έλιο, τον Σάμουελ, καθώς ταξιδεύει από τη Φλωρεντία στη Ρώμη για να επισκεφτεί τον Έλιο, που πλέον είναι προικισμένος κλασικός πιανίστας. Μια τυχαία συνάντηση στο τρένο με μια όμορφη νεαρή γυναίκα ανατρέπει τα σχέδια του Σάμι και αλλάζει τη ζωή του για πάντα.


Λίγο αργότερα, ο Έλιο μετακομίζει στο Παρίσι, όπου κάνει κι αυτός μια σημαντική σχέση, ενώ ο Όλιβερ, που τώρα είναι καθηγητής σε κολέγιο της Νέας Αγγλίας και έχει οικογένεια, πιάνει ξαφνικά τον εαυτό του να σκέφτεται να ξαναδιασχίσει τον Ατλαντικό.

 

Bill Bryson, Το σώμα

Μετάφραση: Γιώργος Μαραγκός
Κυκλοφορία: 21/11/2019

 

Ένα αξέχαστο ταξίδι στο ανθρώπινο σώμα και την περιπέτειά του, από την κορυφή μέχρι τα νύχια, με ιδανικό ξεναγό: έναν από τους πλέον ενδιαφέροντες, διασκεδαστικούς και συναρπαστικούς συγγραφείς του καιρού μας.


«Περνάμε όλη μας τη ζωή σε ένα σώμα κι ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς ουσιαστικά δεν έχουμε ιδέα πώς λειτουργεί και τι συμβαίνει μέσα του. Η ιδέα του βιβλίου είναι, με απλά λόγια, να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τον εξαιρετικό μηχανισμό που είναι ο εαυτός μας». Στο βραβευμένο μπεστ σέλερ «Μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν)», ο Bill Bryson κατόρθωσε το φαινομενικά ακατόρθωτο, κάνοντας την επιστήμη του κόσμου μας τόσο κατανοητή, όσο και διασκεδαστική, για εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.


Τώρα στρέφει την προσοχή του προς τα μέσα, για να εξερευνήσει το ανθρώπινο σώμα, τη λειτουργία του και την εξαιρετική ικανότητά του να θεραπεύεται. Γεμάτο από εντυπωσιακά δεδομένα και συναρπαστικές ιστορίες, το βιβλίο είναι μια εξαιρετική, συχνά πολύ αστεία απόπειρα να καταλάβουμε το θαύμα της σωματικής και νευρολογικής μας σύστασης.

 

Οδηγός Βιβλίου