Το Ίδρυμα Fluxum/Flux Laboratory, ιδιωτικό ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 2002 στη Γενεύη από την Ελληνίδα Σύνθια Οντιέ, συνεχίζει και φέτος τη δράση του στην Ελλάδα υπό την αιγίδας της Πρεσβείας της Ελβετίας.

 

Το 2016 το Ίδρυμα Fluxum/Flux Laboratory πραγματοποίησε το πρώτο του δρώμενο στην Αθήνα με τίτλο «Make today to build tomorrow». Με αυτό τον τρόπο συστήθηκε στο αθηναϊκό κοινό, με μια αναδρομική έκθεση και την παρουσίαση της ταινίας της σκηνοθέτιδας Δάφνης Μπενγκόα, σε συνεργασία με το Metamatic:taf.

 

Άλλες δράσεις, όπως η περφορμάνς «Lagune» του Ελβετού καλλιτέχνη Denis Savary σε χορογραφία της Μαρκέλλας Μανωλιάδη που παρουσιάστηκε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης την ίδια χρονιά, εγκαινίασαν τη σειρά πρόδρομων εκδηλώσεων του μουσείου.

 

Το έργο αυτό συνιστά μια αντίδραση κατά των προκαταλήψεων, για μια αλλαγή της αντίληψης όσον αφορά τους πρόσφυγες και για να συνεισφέρει στη διαδικασία της ενσωμάτωσής τους.

 

Το 2017, σε συνεργία με το παριζιάνικο μουσείο Palais de Tokyo, το ίδρυμα κάλεσε 8 χορευτές και τον χορογράφο Αντώνη Φωνιαδάκη να συνεργαστούν με εικαστικούς καλλιτέχνες.

 

Φέτος, η χρονιά άρχισε με μια δυνατή σύμπραξη με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής, το μπαλέτο La Création du Monde που συγκέντρωσε 27 απόφοιτους χορευτές της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης.

 

Παράλληλα, το Ίδρυμα Fluxum/Flux Laboratory παραδίδει μαθήματα κλασικού χορού σε προσφυγόπουλα και συνεργάζεται τακτικά με το υπουργείο Πολιτισμού σε δράσεις που σχετίζονται με την κοινωνική ευαισθητοποίηση.

 

Στις 20 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το Ίδρυμα Fluxum/Flux Laboratory, με τη στήριξη της Πρεσβεία της Ελβετίας, συνεργάζεται με το υπουργείο Πολιτισμού και το Κοινοβούλιο, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον φωτογράφο Mark Henley.

 

Ο Mark Henley, στον οποίο έχει απονεμηθεί δύο φορές ο τίτλος του Ελβετού Φωτορεπόρτερ της Χρονιάς, εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας. Θα παρουσιάσει τη σειρά φωτογραφιών με τίτλο «Facing Prejudice» (Aντιμετωπίζοντας την προκατάληψη) στο Κοινοβούλιο στις 20 Ιουνίου και θα ακολουθήσει η έκθεσή τους στο Κουκάκι ως τις 27 Ιουνίου.

 

Ο φωτογράφος σχολιάζει σχετικά: «Το έργο αυτό συνιστά μια αντίδραση κατά των προκαταλήψεων, για μια αλλαγή της αντίληψης όσον αφορά τους πρόσφυγες και για να συνεισφέρει στη διαδικασία της ενσωμάτωσής τους».

 

Φωτο: Mark Henley
Φωτο: Mark Henley
Φωτο: Mark Henley
Φωτο: Mark Henley

 

 

 

Info

Facing Prejudice

Έκθεση στο Garage

Φαλήρου 97, Κουκάκι

20-27/6

Καθημερινά: 14:00-20:00

www.markhenleyphotos.com

www.fluxumfoundation.org

www.fluxlaboratory.com