Χριστούγεννα σημαίνουν ξεκούραση, καλό φαγητό, διασκέδαση και δώρα που θα κάνουμε και θα μας κάνουν. Οι επιλογές πολλές, και ανάμεσά τους μερικές κλασικές και αγαπημένες. Το βιβλίο είναι μία από αυτές και οι εκδόσεις Μεταίχμιο, όπως κάθε χρόνο, φροντίζουν να μας διευκολύνουν προτείνοντας πέντε ενδιαφέροντες ελληνικούς και ξένους τίτλους που θα εμπλουτίσουν τη δική μας βιβλιοθήκη αλλά και των φίλων μας.

 

Τι θα διαβάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα

 

Το Σήκω από πάνω μου είναι η πρώτη εμφάνιση στην πεζογραφία της Λίνας Βαρότση, που ως τώρα έχει ασχοληθεί με τη λογοτεχνία θεωρητικά, εκδίδοντας μια μονογραφία με θέμα τη δημιουργία του μυθοπλαστικού χαρακτήρα. Σε αυτό το μυθιστόρημα κάνει τη θεωρία πράξη και παρουσιάζει τη Νίνα, μέλος μιας εξαμελούς οικογένειας, εμμονικά αφοσιωμένη στον δίδυμο αδελφό της, Χρίστο, και ασυμβίβαστη, που αξιοποιεί την ευκαιρία να ζήσει στη Νέα Υόρκη, και από κει που αλώνιζε στην Άνω Πόλη, χάνεται στις λεωφόρους αυτής της μητρόπολης, αλλά και στο χάος μέσα της. Όταν ερωτεύεται, βρίσκει ανέλπιστα την προσοχή και την αποδοχή που της έλειπαν, έναν τρόπο να ξεπεράσει τον πόνο της απώλειας, ώσπου παγιδεύεται σε μια κακοποιητική κατάσταση. Μια ιστορία για το τι συμβαίνει όταν οι αυτοκαταστροφικές προσωπικές επιλογές φωνάζουν: «Σήκω από πάνω μου».

 

Τι θα διαβάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα

 

Οι ανθρώπινες σχέσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της καινούργιας νουβέλας της Claire Keegan Πολύ αργά πια (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), που δημοσιεύτηκε στο «New Yorker» το 2022. H βραβευμένη συγγραφέας των βιβλίων Μικρά πράγματα σαν κι αυτά και Τα τρία φώτα εδώ αφηγείται την ιστορία του Κάχαλ, που ένα βράδυ, επιστρέφοντας σπίτι του από το γραφείο του στο Δουβλίνο, σκέφτεται τη γυναίκα με την οποία θα μπορούσε να είναι αν της είχε φερθεί διαφορετικά. Με την οξεία παρατηρητικότητα και την οικονομία του λόγου που τη διακρίνουν, η Keegan μιλά για τον τρόπο που η έλλειψη γενναιοδωρίας απομακρύνει τους ανθρώπους. Το γεγονός ότι με ελάχιστα υλικά γράφει και υπονοεί κόσμους ολόκληρους και, όπως έχει επισημάνει και ο συμπατριώτης της Colm Tóibín, «κάνει και την παραμικρή στιγμή πραγματική – και μετά την κάνει να έχει σημασία» είναι από τις βασικές αρετές της.

 

Τι θα διαβάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα

 

Στην Ιρλανδία διαδραματίζεται και το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα της Tana French Ο ερευνητής (μτφρ. Δέσποινα Δρακάκη), όπου καταφεύγει ο Καλ Χούπερ μετά από είκοσι πέντε χρόνια υπηρεσίας στην αστυνομία του Σικάγο, με σκοπό να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή. Το απομονωμένο χωριό που επέλεξε, όμως, παύει να είναι ο ειδυλλιακός τόπος που πίστευε, όταν ένα παιδί τού ζητά να το βοηθήσει να βρει τον εξαφανισμένο δεκαεννιάχρονο αδελφό του, που δεν ψάχνει κανένας. Καλά κρυμμένα μυστικά αποκαλύπτονται, όπως και το αληθινό πρόσωπο κάποιων ανθρώπων, σε έναν κόσμο όπου τίποτα δεν είναι απλό. Μια συναρπαστική ιστορία μυστηρίου και αγωνίας που οι «Times» συνέκριναν με τη Μυστική ιστορία της Donna Tartt.

 

Τι θα διαβάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα

 

Στο Κολοράντο της δεκαετίας του 1940 μας μεταφέρει η συγκινητική ιστορία που αφηγείται η Shelley Read στο Θα γίνω ποτάμι (μτφρ. Ιλάειρα Διονυσοπούλου), στο οικογενειακό κτήμα των Νας. Η δεκαεπτάχρονη Βικτόρια κρατάει το νοικοκυριό, μέχρι που συναντά τον Γουίλσον Μουν, έναν περιπλανώμενο νεαρό εκτοπισμένο από τη φυλή του, και οι ζωές τους αλλάζουν. Τα πράγματα όμως δεν εξελίσσονται όπως τα περίμεναν και η Βικτόρια απομονώνεται στην άγρια φύση, όπου ξαναβρίσκει τη δύναμη για να φτιάξει από την αρχή όλα όσα έχασε. Και θα το κάνει, ακόμα κι όταν ο ποταμός Γκάνισον απειλήσει να πνίξει τον τόπο της. Η κριτική μίλησε για ένα μυθιστόρημα λυρικό, με «πειστικούς και αυθεντικούς χαρακτήρες», για μια «ιστορία γυναικείας δύναμης που διαδραματίζεται σε μια εκθαμβωτική όψη του φυσικού μας κόσμου». Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης που δείχνει τη σημασία του να προχωράς, παρά τα εμπόδια.

 

Τι θα διαβάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα

 

Στις Χαμένες μας καρδιές (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου) της Celeste Ng πρωταγωνιστεί ο δωδεκάχρονος Μπερντ, που ζει με τον πατέρα του σε μια κοινωνία όπου κυριαρχούν ο φόβος και η ανασφάλεια που άφησαν πίσω τους τα χρόνια της Κρίσης. Το ποιητικό έργο της μητέρας του, που τον εγκατέλειψε όταν ήταν εννιά χρονών, απαγορεύεται ως ανατρεπτικό και ο ίδιος έχει μεγαλώσει αποκηρύσσοντάς την. Όταν όμως λαμβάνει ένα μυστηριώδες γράμμα, ρίχνεται σε μια περιπέτεια για να την ξαναβρεί. Το ταξίδι του θα τον οδηγήσει στις σελίδες αμέτρητων παραμυθιών που του αφηγούνταν, στις τάξεις ενός παράνομου δικτύου βιβλιοθηκών, στις ιστορίες παιδιών που τα έχουν απομακρύνει από την οικογένειά τους, και, τέλος, στη Νέα Υόρκη. Ένα συγκινητικό οικογενειακό δράμα, μια παραβολή για την κυριαρχία του φόβου και ένας ήρωας που ο Stephen King επαίνεσε ως «θαρραλέο και πειστικό».

 

Οδηγός Βιβλίου