Τις «Περιπέτειες του ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική Ελλάδα» συζητούν ακαδημαϊκοί και επιστήμονες σε ένα διήμερο συνέδριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημερινή αλληλοδιείσδυση δημόσιου και ιδιωτικού, την ορμητική έξοδο του ιδιωτικού στη δημόσια σφαίρα, την εκρηκτική εισβολή του δημόσιου στον ιδιωτικό χώρο; Με ποιους μηχανισμούς λαμβάνει χώρα, με ποιες συνέπειες, πώς νοηματοδοτείται και πώς θεσμοποιείται; Και πώς αναπροσδιορίζει τις σχέσεις του ατόμου με τη θρησκεία, την πολιτική ή την οικογένεια; Παρά το γεγονός ότι η μεταπολιτευτική Ελλάδα συμμετέχει στην πρωτοφανή σύγκλιση δημόσιου και ιδιωτικού που λαμβάνει χώρα στις κοινωνίες της ύστερης νεωτερικότητας, οι ελληνικές κοινωνικές επιστήμες εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να επικεντρώνονται σε πρόσωπα, πρακτικές, θεσμούς και φορείς που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τη δημόσια ζωή. Παραβλέπουν έτσι τι συμβαίνει στον ένα πόλο, την ιδιωτική σφαίρα, και υπεραξιοδοτούν τον άλλο, τη δημόσια σφαίρα, με αποτέλεσμα ζητήματα που άπτονται της ιδιωτικής σφαίρας και των ανατρεπτικών μεταβολών που υφίσταται, να παραμένουν σε σημαντικό βαθμό ανεξιχνίαστα.

 

Στόχος του συμποσίου είναι να αναπτυχθούν προβληματισμοί γύρω από τη σχέση δημόσιου και ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική κοινωνία και στις αναπαραστατικές της τέχνες μέσα από την οπτική της κοινωνιολογίας, της νομικής, της ψυχανάλυσης, της ανθρωπολογίας, των πολιτισμικών σπουδών, της μελέτης της επικοινωνίας κ.ά.

 

Ομιλητές: Βασίλης Βαμβακάς, Γιάννης Βούλγαρης, Χαράλαμπος Βέντης. Γιάννης Δημητρακάκης, Βασίλης Δημόπουλος, Νίκος Ζήσιμος, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Δηώ Καγγελάρη, Κώστας Καραβίδας, Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη, Ελισάβετ Κοτζιά, Αλέξανδρος-Ανδρέας Κύρτσης, Λίλιαν Μήτρου, Γιώργος Μπράμος, Παναγής Παναγιωτόπουλος, Γρηγόρης Πασχαλίδης, Νικόλας Σεβαστακης, Νίκος Σουλιώτης, Κωστής Σταφυλάκης, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Λίζα Τσαλίκη, Κώστας Τσιαμπάος, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Θανάσης Χατζόπουλος