«Συναισθηματική Γεωμετρία»: Έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Αλεξίου στην Πάτμο

22 έργα θα εκτεθούν στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Χώρας Πάτμου από τις 12 έως τις 21 Αυγούστου.

The LiFO team, 2.8.2023 | 17:53

Ο Γιάννης Αλεξίου, καλλιτέχνης με καταγωγή από την Κω, ο οποίος σήμερα μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας, παρουσιάζει την έκθεσή του με τίτλο «Συναισθηματική Γεωμετρία».

 

22 έργα από μελάνι και παστέλ σε χαρτί, όπου συνδυάζονται γεωμετρικές φόρμες και αφηρημένα σχέδια, θα εκτεθούν στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Χώρας Πάτμου από τις 12 έως τις 21 Αυγούστου.

 

Οι αισθητικές επιλογές του Γιάννη Αλεξίου αντλούν έμπνευση από την ανατροφή του σε ένα μικρό ελληνικό νησί, την εμπλοκή του με τις καλές τέχνες και την απελευθέρωση άγνωστων συναισθημάτων από το υποσυνείδητο. Τα έργα του λειτουργούν ως εκφραστική διέξοδος, εμπλέκονται σε μια θεραπευτική διαδικασία που επιφέρει τη λύτρωση, προκαλώντας τελικά την αισθητική απόλαυση.

 

Ο καλλιτέχνης λέει σχετικά: «Η βαθιά εσωτερική αναζήτησή ανεβάζει και απελευθερώνει στην επιφάνεια του χαρτιού τις μορφές των συναισθημάτων. Νοσταλγία που μορφοποιείται όταν έρχεται σε επαφή με το χαρτί, το μελάνι, τα παστέλ, το τώρα. Ένα πνευματικό ταξίδι άλλες φορές με όχημα τη συγχώρεση και άλλες μέσω μιας χωροπλαστικής λειτουργίας. Μια δημιουργική εκστατική προσέγγιση με "το μαγικό της ψυχής", που σκοπό έχει να δημιουργεί στον θεατή μια συνεχή ένταση και χαλάρωση ταυτόχρονα».

 

Η εναρκτήρια έκθεση του Γιάννη Αλεξίου «Συναισθηματική Γεωμετρία» στο νησί της Πάτμου τον Αύγουστο.

 

Βιογραφία

Ο Γιάννης Αλεξίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί της Κω. Ξεκίνησε την καριέρα του στον τομέα της υγείας ως εργοθεραπευτής μετά την ολοκλήρωση του πρώτου πτυχίου του στην Αθήνα. Ωστόσο, πολύ σύντομα ανακάλυψε το αληθινό πάθος του για τις τέχνες και ξεκίνησε το ταξίδι του στην υποκριτική και τη δημιουργία ταινιών. Ξεκινώντας μαθήματα υποκριτικής για κινηματογράφο στο MET Film School του Λονδίνου, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές του στο Royal Central School of Speech and Drama το 2009, όπου και του απονεμήθηκε η διάκριση "Outstanding Short Course Student 2010". Συνέχισε με μαθήματα υποκριτικής στη Σχολή Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας (MXAT).

 

Έχει συμμετάσχει σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους καθώς και σε θεατρικές παραστάσεις. Στον χώρο του κινηματογράφου έχει δώσει επίσης δείγματα δουλειάς ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Οι ταινίες του "Poised" (2018) και "Kalimera" (2020) έχουν συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου έχοντας λάβει τιμητικές διακρίσεις.

 

Ο Γιάννης Αλεξίου είναι αυτοδίδακτος. Χρησιμοποιεί ως επί το πλείστων μελάνι και παστέλ σε χαρτί ως μια διαδικασία διαλογισμού και τα έργα τέχνης του λειτουργούν ως αντανάκλαση της προσωπικότητας, της θεραπευτικής του ιδιότητας και του εσωτερικού ψυχισμού του.

Η έκθεση «Συναισθηματική Γεωμετρία» θα πραγματοποιηθεί στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Χώρας Πάτμου από 12 με 21 Αυγούστου του 2023.

 

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός