Στο Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης 11 Αθηναίες βουτούν στο σύμπαν του Σοφοκλή

Στο πλαίσιο του Onassis Fast Forward Festival 5, με τις οδηγίες του Σουηδού σκηνοθέτη και εικαστικού Markus Öhrn. παρουσιάζουν έξι διαφορετικές περφόρμανς και video installations

Από 6 έως 16 Μαΐου, στο πλαίσιο του Onassis Fast Forward Festival 5 – Athens, έντεκα Αθηναίες, υπό την καθοδήγηση του Σουηδού σκηνοθέτη και εικαστικού Μάρκους Ερν, σχηματίζουν μια μπάντα και βουτούν στο έργο του Σοφοκλή, παρουσιάζοντάς το μέσα από μια σειρά σκοτεινών και ατμοσφαιρικών θεατρικών installations, με τίτλο «All that may bleed», στο Αναγνωστήριο του Βαλλιάνειου κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

 

Φέρνοντας στο επίκεντρο της σκηνής αυτό που συνήθως κρύβεται, το μακάβριο και το γκροτέσκο των τραγωδιών, πλησιάζουν τα έργα με άξονα το σώμα των ηρώων: Το σώμα που βιώνει την ιστορία και ισοπεδώνεται από αυτήν, πεδίο ακραίας βίας. Το σώμα του άρχοντα και του αδύνατου. Το σώμα του στρατιώτη. Τα σώμα του φιλόσοφου και του επαναστάτη.

 

Στο Βαλλιάνειο κτίριο, μέρος της Νεοκλασικής Τριλογίας της πόλεως των Αθηνών που αποτελείται από την Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο και την Εθνική Βιβλιοθήκη, σχεδιάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλος Χάνσεν και ανεγέρθη υπό την επίβλεψη του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, το Aναγνωστήριο μετατρέπεται σε μια αλλόκοτη αρένα για έξι διαφορετικές περφόρμανς και video installations.

 

Οι θεατές στέκουν περιμετρικά, ανάμεσα στους επιβλητικούς ιωνικούς κίονες, κάτω από τη γυάλινη οροφή και ένας γυναικείος Χορός δίνει υπόσταση στις οριακές στιγμές των τραγικών ηρώων του Σοφοκλή: του Αίαντα, της Αντιγόνης, της Ηλέκτρας, του Ηρακλή, του Οιδίποδα, του Φιλοκτήτη.

 

Απροσδόκητες επιλογές σε σχέση με το έργο του Σοφοκλή μάς κάνουν να αναρωτηθούμε για τη σχέση μας με την τραγωδία σήμερα. Τι είναι και τι δεν είναι αποδεκτό σε ό,τι αφορά την παρουσίαση του αρχαίου δράματος; Πώς μπορούν έντεκα γυναίκες, μη επαγγελματίες ηθοποιοί, να αφεθούν σε μια ακραία εκφραστικότητα με όχημα αυτές τις ιστορίες; Τι σώζεται μέσα σε αυτά τα έργα από την ωμή, αιματοβαμμένη διάσταση του λαϊκού μύθου;

 

Ο Μάρκους Ερν παρουσίασε για πρώτη φορά δουλειά του στην Ελλάδα το 2015, στο πλαίσιο του 2ου Fast Forward Festival της Στέγης, και πιο συγκεκριμένα στο εκτός Στέγης πρότζεκτ «X Apartments», σε καλλιτεχνική επιμέλεια των Κάτια Αρφαρά & Anna Mülter.

 

Οι έντεκα γυναίκες που συμμετέχουν στο «All that may bleed» επελέγησαν μέσα από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια για ενήλικες άνω των 65 ετών που πραγματοποιούνται για έκτη συνεχή χρονιά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

 

Με σήμα κατατεθέν τον στίχο του Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι «δεν έχω ούτε μία άσπρη τρίχα στην καρδιά μου», έμπειροι εκπαιδευτές μυούν τους συμμετέχοντες σε πρωτότυπες εικαστικές αλλά και χορογραφικές/κινησιολογικές δραστηριότητες.

 

Παράλληλη Δράση

Δευτέρα 7 Μαΐου | 19:00 | Στα αγγλικά, με διερμηνεία στα ελληνικά

Συζήτηση του κοινού με τους: MarkusÖhrn, Σκηνοθέτη, Γκέλυ Καλαμπάκα, Βοηθό σκηνοθέτη, Γιάννη Λεοντάρη, Σκηνοθέτη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τις έντεκα συμμετέχουσες ερασιτέχνες ηθοποιούς
Συντονισμός: Ευθύμης Θέου, Ηθοποιός/Δραματουργός

 

Info:

All that may bleed | Έξι σκηνές από τις τραγωδίες του Σοφοκλή 

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος - Αναγνωστήριο Βαλλιάνειου κτιρίου (Πανεπιστημίου 32)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 6 – 16 Μαΐου 2018, 21:30

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.

Δυνατότητα προκράτησης θέσεων στο [email protected]

Τα δελτία εισόδου θα διανέμονται 1 ώρα πριν την έναρξη στον χώρο της εκδήλωσης.

Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων και των video installations οι θεατές θα στέκονται όρθιοι. Η διάρκεια είναι περίπου 45 λεπτά.

Κατάλληλο για θεατές 18+

 

Παραστάσεις:

Κυριακή 6 Μαΐου: Ηλέκτρα

Τρίτη 8 Μαΐου: Φιλοκτήτης

Πέμπτη 10 Μαΐου: Αίας

Σάββατο 12 Μαΐου: Τραχίνιες

Δευτέρα 14 Μαΐου: Οιδίπους Τύραννος

Τετάρτη 16 Μαΐου: Αντιγόνη

 

Video Installations:

Δευτέρα 7 Μαΐου: Ηλέκτρα

Τετάρτη 9 Μαΐου: Φιλοκτήτης

Παρασκευή 11 Μαΐου: Αίας

Κυριακή 13 Μαΐου: Τραχίνιες

Τρίτη 15 Μαΐου: Οιδίπους Τύραννος

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός