#RevoltingBodies: 6 Οκτωβρίου – 26 Νοεμβρίου 2021 στο ATOPOS

Το εγχείρημα στο σύνολό του επιχειρεί να εντάξει την Ελληνική επανάσταση στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου για το επαναστατικό φαινόμενο που διέπει το νεωτερικό κόσμο.

The LiFO team, 4.10.2021 | 14:22

Στο πλαίσιο του προγράμματος #OccupyAtopos και με αφορμή την επέτειο των 200 ετών της Ελληνικής επανάστασης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ATOPOS cvc, Βασίλης Ζηδιανάκης προσκαλεί τον εικαστικό, ιστορικό και ερευνητή Αλέξη Φιδετζή να επιμεληθεί το υβριδικό εν εξελίξει πρότζεκτ #RevoltingBodies.


Το εγχείρημα στο σύνολό του επιχειρεί να εντάξει την Ελληνική επανάσταση στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου για το επαναστατικό φαινόμενο που διέπει το νεωτερικό κόσμο, εντρυφώντας στις ιστορίες των σωμάτων πάνω στα οποία εγγράφεται η επαναστατική δράση καθώς και η μυθοπλασία γύρω από αυτή.

 

Ο Φιδετζής μετατρέπει το νεοκλασικό κτήριο της οδού Σαλαμίνος 72 σε Επαναστατικό Αρχηγείο Λόγου και Εικόνας (Ε.Α.Λ.Ε).Τα έργα που παρουσιάζονται αποτελούν σημειολογικές αναφορές σε επαναστατικές στιγμές και αφηγήσεις. Δεν είναι τόσο μια απόπειρα εικαστικής αποτύπωσης της ιστορίας του επαναστατικού φαινομένου, όσο μια σκιαγράφηση των μεθόδων με τις οποίες οι σύγχρονες κοινωνίες μεταβολίζουν το επαναστατικό φαντασιακό. Μία σειρά από σχέδια με μολύβι συνδιαλέγονται μεγάλης κλίμακας εκτυπώσεις διαμορφώνοντας επιτοίχιες εγκαταστάσεις. Τα έργα αυτά διαπραγματεύονται τη φυλετική και έμφυλη ταυτότητα των επαναστατημένων σωμάτων ενώ παράλληλα προβληματοποιούν τη λαγνεία της ηρωοποίησης από τις μετεπαναστατικές κοινωνίες. Στην εσωτερική́ αυλή́ του «Επαναστατικού́ Αρχηγείου» κυριαρχεί́ το άγαλμα ενός αποκεφαλισμένου Ιακωβίνου, αναφορά́ στη βία που επιβάλλεται από́ και προς τα επαναστατημένα σώματα. Ενώ η βιβλιοθήκη του κτιρίου έχει καταληφθεί από μία βιντεο-εγκατάσταση που βομβαρδίζει το θεατή με αναπαραστάσεις, θεσμικές και μη, επαναστατικών δράσεων.


Η ετερόκλητη εικονογραφία συνδέεται αισθητικά́ μέσα από ένα ιδιαίτερο χρωματικό φίλτρο, μια συγκεκριμένη πράσινη απόχρωση που κάνει την εμφάνισή της σε υποδόριες εκφάνσεις της ιστορίας των επαναστάσεων: Από́ την αναφορά́ στον Ροβεσπιέρο ως πνεύμα καθαρό́ σαν το πράσινο της θάλασσας, μέχρι τα τυρκουάζ αυγά́ Φαμπερζέ́ της περιουσίας των Ρομανώφ που ο Στάλιν πούλησε κρυφά́ σε μεγιστάνες της Δύσης.

 

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου του 2021, παρουσιάζονται στο (Ε.Α.Λ.Ε) σειρά δράσεων από καλεσμένους εικαστικούς, και οργανώνεται σειρά από podcasts τα οποία διαπραγματεύονται τις διαφορετικές εννοιολογήσεις της επαναστατικής ρητορικής.

 

Το πρώτο μέρος της φυσικής έκθεσης (EXHIBITION I) θα είναι επισκέψιμο στις εγκαταστάσεις του ATOPOS cvc από τις 6 Οκτωβρίου έως και τις 26 Νοεμβρίου 2021 ενώ το δεύτερο μέρος (EXHIBITION II) θα διεξαχθεί από τον Δεκέμβριο 2021 έως τον Φεβρουάριο 2022.
 

Ο Αλέξης Φιδετζής γεννήθηκε στην Αθήνα όπου σήμερα ζει και εργάζεται. Έχει κάνει σπουδές ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) της Αθήνας και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου και έχει κάνει μεταπτυχιακό στο Ινστιτούτο Pratt της Νέας Υόρκης και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ είναι υποψήφιος διδάκτορας της ΑΣΚΤ. Ο Φιδετζής χρησιμοποιεί την ιστορική έρευνα ως πεδίο δημιουργίας εικαστικού λόγου μέσα από τον οποίο μπορούν να διαγνωστούν σύγχρονα πολιτισμικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Τον ενδιαφέρει η θεσμική διαχείριση του συλλογικού κοινωνικού τραύματος αλλά και οι μέθοδοι διαμόρφωσης του κοινού μας παρελθόντος από τις δομές εξουσίας.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη, με απαραίτητη την κράτηση θέσης καθώς η έκθεση είναι επισκέψιμη σε περιορισμένο αριθμό επισκεπτών (5 άτομα ανά 1 ώρα)

 

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τετάρτη: 16:00 – 20:00, Πέμπτη & Παρασκευή
12:00 – 18:00 και επιλεγμένα Σάββατα

 

*καθ’ όλη διάρκεια του προγράμματος, ο φυσικός χώρος του ATOPOS στην οδό Σαλαμίνος 72 στο Μεταξουργείο θα λειτουργεί σύμφωνα με τα μέτρα που θα ανακοινώνονται για την αντιμετώπιση του COVID-19.

 

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός