Η Mary Conroy ήρθε στη χώρα μας πριν από έναν μήνα περίπου. Πρόκειται για μια Ιρλανδή εικαστικό που ασχολείται με τη μελέτη της άγριας ζωής στις πόλεις. Κατά τη διάρκεια του residency της στον χώρο της Villa Exarchia η καλλιτέχνις διερεύνησε την έννοια της υλικότητας, όπως την αντιλήφθηκε μέσα από την αθηναϊκή κουλτούρα, καθώς και τον βιοφιλικό χώρο σύνδεσης μεταξύ ανθρώπων και ζώων ως κατοίκων της πόλης.

 

«Η πρακτική μου στην τέχνη βασίζεται στην υπόθεση της "Βιοφιλίας" που δείχνει ότι εμείς οι άνθρωποι έχουμε μια έμφυτη σύνδεση και συγγένεια με άλλους ζωντανούς οργανισμούς. Η "Βιοφιλία" εξηγεί γιατί είμαστε τόσο χαρούμενοι όταν βρισκόμαστε κοντά στο πράσινο, στην ύπαιθρο και ακόμα και γιατί είμαστε τόσο χαρούμενοι να διατηρούμε κατοικίδια ζώα συντροφιάς. Εργάζομαι ως επί το πλείστον σε πόλεις, σε έναν κόσμο όπου πάνω από οι μισοί από εμάς ζούμε σε πόλεις και πάντα αναρωτιέμαι: είναι δυνατόν να βιώσουμε την έννοια της βιοφιλίας στους σύγχρονους αστικούς χώρους;» λέει η εικαστικός, μια μέρα πριν από τα εγκαίνια της ατομικής της έκθεσης της Street Doves στην γκαλερί Phoenix Athens στα Εξάρχεια.

 

Με την επίσκεψή της στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η Conroy έδωσε την προσοχή της στις αναπαραστάσεις του περιστεριού. Το περιστέρι απεικονίζεται στην αρχαία Ελλάδα και Μέση Ανατολή για χιλιετίες και αναγνωρίζεται ως σύμβολο αγάπης, χαράς, ειρήνης, ομορφιάς και αναπαραγωγής.

 

«Όταν έφτασα στη Αθήνα και συγκεκριμένα στα Εξάρχεια η πρώτη μου εντύπωση ήταν αυτή μιας ζωντανής και νεανικής πόλης. Σίγουρα δεν περίμενα να δω τόσο έντονο street art, τόσο μεγάλη ποικιλία και ελευθερία έκφρασης στους δρόμους της Αθήνας» λέει η Conroy.

 

Οι πιο ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις που έκανε είχαν να κάνουν με τους πράσινους χώρους στη πόλη. «Διαπίστωσα ότι σε αντίθεση με την πατρίδα μου, την Ιρλανδία, υπάρχουν πολύ λιγότερα είδη πτηνών και ζώων. Φυσικά, η εστίασή μου περιορίστηκε στο κέντρο της πόλης καθώς χρησιμοποιούσα το περπάτημα ως μεθοδολογία για να εξερευνήσω την περιοχή. Παρατήρησα πολλές γάτες, σκύλους και φυσικά το οικείο και πανταχού παρόν περιστέρι!».

 

Με την επίσκεψή της στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η Conroy έδωσε την προσοχή της στις αναπαραστάσεις του περιστεριού. Το περιστέρι απεικονίζεται στην αρχαία Ελλάδα και στη Μέση Ανατολή για χιλιετίες και αναγνωρίζεται ως σύμβολο αγάπης, χαράς, ειρήνης, ομορφιάς και αναπαραγωγής. Αυτό το ίδιο πτηνό είναι ένα γνωστός "συγκάτοικος" των ανθρώπων σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

 

Μια Ιρλανδή καλλιτέχνις εμπνέεται από την αστική άγρια φύση της Αθήνας

 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της, η Conroy εμπνεύστηκε από την επαναστατική ιστορία που έχουν τα Εξάρχεια, την ποικιλομορφία της αστικής οικολογίας και τη χαριτωμένη και ανθεκτική φύση του περιστεριού. Χρησιμοποιώντας τις ψυχογεωγραφικές μεθοδολογίες, χαρτογράφησε και κατέγραψε το τοπικό της περιβάλλον για να αναδημιουργήσει την ιστορία αυτού του εμβληματικού συμβόλου, χρησιμοποιώντας τεχνικές εμπνευσμένες από αρχαίους και σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες. Αυτό περιελάμβανε σχέδιο, φωτογραφία, γραφή και γλυπτική.

 

Με την εστίασή της στην οικολογία και τη χρήση των φυσικών και των βρεθούμενων υλικών ως αφετηρία, η καλλιτέχνις έφτιαξε μια αργυρόχρωμη βαφή ως αναφορά στην ελληνική αγγειοπλαστική, την οποία εφάρμοσε στα υλικά που σύλλεξε από τον δρόμο. Οι «καμβάδες» της είναι διακοσμημένοι χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική όπως αυτή που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι αγγειοπλάστες, ενώνοντας το παρόν και το παρελθόν μέσω της διαδικασίας.

 

Μια Ιρλανδή καλλιτέχνις εμπνέεται από την αστική άγρια φύση της Αθήνας
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της, η Conroy εμπνεύστηκε από την επαναστατική ιστορία που έχουν τα Εξάρχεια, την ποικιλομορφία της αστικής οικολογίας και τη χαριτωμένη και ανθεκτική φύση του περιστεριού. Φωτο: Φίλιππος Λεμονής/LIFO

 

Η πρόθεση της Conroy μέσα από το residency πρόγραμμα και την τελική έκθεση ήταν να συνδυάσει τη συνεχή μελέτη της αστικής άγριας ζωής και φύσης με τον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία και τον σύγχρονο τρόπο ζωής και να εκφράσει την εκτίμηση της για την άγρια ζωή της πόλης.

 

«Πόσο ευαισθητοποιημένους βρήκατε του Αθηναίους σχετικά με την συμβίωση με τα άγρια ζώα μέσα στη πόλη» τη ρωτάω. «Βρήκα τους Αθηναίους να είναι όχι απαραίτητα ευαίσθητοι, αλλά περισσότερο ανοιχτοί για να μοιραστούν τον χώρους τους μαζί τους. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι αφήνουν έξω τροφή και νερό για αδέσποτες γάτες και ταΐζουν τους αδέσποτους σκύλους από τα τραπέζια τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι νοιάζονται και συντηρούν τα πουλιά στους δρόμους, τις γάτες σε εστιατόρια κ.λπ. Νομίζω ότι υπάρχει σίγουρα μια αποδοχή και ανοχή για την άγρια φύση που αποτελεί μέρος της καθημερινής εμπειρίας εδώ».


«Η Αθήνα είναι μια πολύ μοναδική και πολύπλοκη πόλη. Υπάρχουν τόσα πολλά που σου προσφέρει να δεις και να κάνεις, τόσα πολλά πολιτιστικά στρώματα που είναι αδύνατο για μένα να τα περιγράψω σε οποιοδήποτε επίπεδο. Μαθαίνω καθημερινά για την ιστορία της πόλης, τη γεωγραφία των γειτονιών και τη καλλιτεχνική σκηνή της δημιουργικής και ποικίλης τέχνης εδώ. Νομίζω ότι η Αθήνα έχει μια θέση για όλους, αλλά νομίζω ότι πρέπει να περάσω περισσότερο χρόνο εδώ για να αρχίσω να το περιγράφω με κάθε λεπτομέρεια».

 

Μια Ιρλανδή καλλιτέχνις εμπνέεται από την αστική άγρια φύση της Αθήνας
Προσπάθησε να αναδημιουργήσει την ιστορία αυτού του εμβληματικού συμβόλου, χρησιμοποιώντας τεχνικές εμπνευσμένες από αρχαίους και σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες. Φωτο: Φίλιππος Λεμονής/LIFO

 

 

Info:

H έκθεση Street Doves εγκαινιάζεται στις 4 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου στην γκαλερί Phoenix Athens (Ασκληπιού 87, Εξάρχεια). 

 

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός