ADVERTORIAL

 

Όλοι γνωρίζουμε τη ΔΕΗ ως κορυφαία εταιρία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα που εδώ και δεκαετίες βρίσκεται στο πλευρό μας. Πρόσφατα όμως η εταιρεία θέλησε να δείξει και μια άλλη της πλευρά, που έχει ξεδιπλώσει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ανά τα χρόνια, αυτή στην οποία ανοίγει έναν διάλογο με την τέχνη.

 

Έτσι η ΔΕΗ μέσα στο 2021 έκανε ένα ανοικτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες όλων των ειδών να δημιουργήσουν ο καθένας τους ένα έργο που αντλεί έμπνευση από την πολιτισμική παρακαταθήκη της ΔΕΗ -είτε πρόκειται για την ίδια την πρώτη ύλη της, είτε για άυλα στοιχεία της όπως η ιστορία και η βαρύτητά της στον σύγχρονο τρόπο ζωής των Ελλήνων.

 

«Η ΔΕΗ συναντά την Τέχνη»: Μια ματιά στα 5 βραβευμένα έργα της έκθεσης

 

Οι συμμετοχές στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό ήταν εκατοντάδες, όμως 32 ήταν τα έργα που ξεχώρισαν από την Κριτική Επιτροπή (που απαρτίζουν οι Πάνος Κοκκινιάς, Κατερίνα Κοσκινά, Μαρία Μαυροειδή, Τάσος Μπουλμέτης, Νίκος Ναυρίδης, Ηλίας Παπαηλιάκης και Γιάννης Χαραλαμπόπουλος) και αποτελούν τη μεγάλη έκθεση σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Κατερίνας Κοσκινά, «Η ΔΕΗ συναντά την Τέχνη» που έκανε πρόσφατα εγκαίνια στο ιστορικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο. Έναν χώρο που κουβαλά με τη σειρά του μεγάλη ιστορία, μιας και υπήρξε το πρώτο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και λειτούργησε από το 1903 μέχρι το 1972.

 

Στο διατηρητέο πλέον χώρο, που επανανοηματοδοτείται τώρα μέσα από την τέχνη, έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου στα οποία παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας και της Διοίκησης της ΔΕΗ δόθηκαν και τα βραβεία των 5 νικητών που ξεχώρισαν ανάμεσα στους 32 συμμετέχοντες καλλιτέχνες, με συνολικό έπαθλο της τάξεως των 20.000 ευρώ.

 

 

Το πρώτο βραβείο απέσπασε το έργο «Περιστροφές» της Βασιλικής Λεγάκη. Πρόκειται για μια ηχητική εγκατάσταση για την οποία έχουν τοποθετηθεί 14 ηχεία στον χώρο και η οποία θέλει να διερευνήσει τις σχέσεις του ήχου και του χώρου. Επηρεασμένο από τα συστήματα στροβίλων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρισμού το έργο δημιουργεί μια ηχητική συνθήκη που μετατρέπεται σε συνομιλία μεταξύ του ήχου και του χώρου.

 

 

Δεύτερος βραβευμένος ήταν ο Παναγιώτης Βορριάς για το έργο του «Μην πατήσεις τη γραμμή» που καλωσορίζει τον επισκέπτη της έκθεσης, μιας και βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου. Ο καλλιτέχνης δημιούργησε μια εγκατάσταση με neon φως που είναι αφιερωμένη στις περδιαβάσεις μας στην πόλη τη νύχτα. Και προσεγγίζει τελικά το αστικό τοπίο μέσα από μια συναισθηματική, ακόμα και ψυχεδελική σκοπιά.

 

«Η ΔΕΗ συναντά την Τέχνη»: Μια ματιά στα 5 βραβευμένα έργα της έκθεσης

 

Ανάμεσα στα μεγάλα σιδερένια μηχανήματα του βιομηχανικού χώρου βρίσκεται το τρίτο έργο που ξεχώρισε στην έκθεση, το «Μουσική ενός φλεγόμενου αστέρα» της Έφης Σπύρου. Γι’ αυτό η δημιουργός του έφτιαξε ένα μεγάλων διαστάσεων υφαντό από αντανακλαστικές ταινίες και μαύρο ύφασμα. Θέλησε έτσι να υπογραμμίσει την ανάγκη να συνυπάρξουν αρμονικά το φυσικό με το τεχνητό στοιχείο αλλά και το πώς ο άνθρωπος μπορεί να ακτινοβολεί με την ύπαρξή του ακόμα και στο σκοτάδι.

 

«Η ΔΕΗ συναντά την Τέχνη»: Μια ματιά στα 5 βραβευμένα έργα της έκθεσης

 

Για το «Expressing Electricity», ο Απόστολος Μητρόπουλος στράφηκε στο ρούχο που είναι «ο πρώτος οίκος του σώματος», σύμφωνα με τον Mercie Eliades. Στην εγκατάσταση που απέσπασε λοιπόν το τέταρτο βραβείο, ο καλλιτέχνης έχει τοποθετήσει ένα πουκάμισο με το σήμα της ΔΕΗ πίσω από μια φωτεινή μπάρα. Με αυτό τον τρόπο θέλει να αναδείξει το ρούχο ως σύμβολο και εργαλείο που έδωσε πνοή στο ρεύμα το οποίο με τη σειρά του τώρα το φωτίζει.

 

 

Τέλος, με το πέμπτο βραβείο τιμήθηκε ο «Αστερισμός του κεραυνού» του Δημήτρη Τράγκα για το οποίο ο εικαστικός κοίταξε πέρα από τα γήινα όρια κι έφτασε στον γαλαξία. Όχι κυριολεκτικά αλλά μέσα από το ουρανογραφικό σύστημα αναφοράς και ένωσε έτσι τα σημεία που «δείχνουν» στον γήινο παρατηρητή τον αστερισμό του Κεραυνού.

 

Κι αυτοί είναι μόνο κάποιοι από τους ευφάνταστους τρόπους με τους οποίους οι καλλιτέχνες «είδαν» τη ΔΕΗ αλλά και τον ίδιο τον ηλεκτρισμό. Αυτά αλλά και τα υπόλοιπα έργα της έκθεσης σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο έως τις 27 Φεβρουαρίου.

 

«Η ΔΕΗ Συναντά την Τέχνη»

Διάρκεια Έκθεσης: Έως και την Κυριακή 27.2.2022.
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 16:00 -20:00 - Σάββατο-Κυριακή: 12:00 – 20:00
Διεύθυνση:  ΑΗΣ ΦΑΛΗΡΟΥ - Σολωμού 1 & Δημητρίου Φαληρέως , Νέο Φάληρο

Η είσοδος στον χώρο της έκθεσης επιτρέπεται μόνο σε όσους επισκέπτες διαθέτουν και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης Covid 19.

Περισσότερες πληροφορίες στο art.dei.gr

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός