Έκθεση της Τζίνας Αρμακόλα στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου

Σε αντίθεση με τα αγαλματικά έργα της αρχαιότητας που εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα οποία υμνούν την τελειότητα του σώματος και την πραότητα του πνεύματος, οι μορφές της Αρμακόλα μοιάζουν να υποφέρουν από το βάρος της ύπαρξής του.

The LiFO team, 17.1.2022 | 11:24

Έκθεση  ζωγραφικής με τίτλο «Ανθρώπων έργα» της Τζωρτζίνας Αρμακόλα, φιλοξενείται στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Πατησίων 44). Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 19 Δεκεμβρίου και θα είναι ανοιχτή Τετάρτη έως Δευτέρα από τις 8:00 έως τις 15:00 και Τρίτη από την 13:00 έως τις 19:00, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2022.

 

Η έκθεση περιλαμβάνει κυρίως πορτραίτα καθημερινών ανθρώπων σε στάση περισυλλογής.

 

Η Τζωρτζίνα Αρμακόλα χρησιμοποιεί  την τεχνική του παστέλ. Όπως δηλώνει η ίδια για τα έργα της «Οι μορφές ξεδιπλώνονται η μια μετά την άλλη, αιφνιδιάζοντάς τες, αποτυπώνονται σε μια σχεδόν αμήχανη στάση, αποκαλύπτοντας τις πιο μύχιες σκέψεις».

 

Με την παρούσα έκθεση επιδιώκει να παρουσιάσει ελεύθερες αναπαραστάσεις της ανθρώπινης μορφής από μνήμης.

 

Η Επιμελήτρια της έκθεσης, αρχαιολόγος Μαρία Γιαννοπούλου έγραψε:

«Η ζωγραφική της Τζωρτζίνας Αρμακόλα είναι, όπως δηλώνει και ο τίτλος της έκθεσης, βαθιά ανθρωποκεντρική, όχι απλώς εξαιτίας της θεματολογίας της ‒η οποία άλλωστε αποτελεί κοινό τόπο της παγκόσμιας τέχνης, πορτραίτα και συμπλέγματα‒ αλλά επειδή διεισδύει στη μοναδικότητα του ανθρώπινου ψυχισμού και μας καλεί τελικά να αποδεχθούμε την αδυναμία της ανθρώπινης οντότητας.

 

Σε αντίθεση με τα αγαλματικά έργα της αρχαιότητας που εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα οποία υμνούν την τελειότητα του σώματος και την πραότητα του πνεύματος, οι μορφές της Αρμακόλα μοιάζουν να υποφέρουν από το βάρος της ύπαρξής τους»

 

Η υπεύθυνη του εκθεσιακού χώρου Αιμιλία Κουγιά αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα έργα της Τζωρτζίνας Αρμακόλα είναι σε απόλυτη αρμονία με τον χώρο.

 

Ο εικαστικός Αλέκος Κυραρίνης έχει γράψει  «Στο μπαλκόνι ένας σπουργίτης βουτά σ’ ένα καρπούζι το κεφάλι του. Σ΄ ένα μικρό σταχτοδοχείο η ίδια χτυπά το τσιγαράκι της, πότε κοιτά το έργο της , πότε καπνίζει πότε μειδιά με το σπουργίτι. Όλα αυτά συμβαίνουν στο atelier της, παρουσία ενός μεγάλου καραμελί σκύλου που χουζουρεύει σαν γάτα. Openoeuvre η ζωή και το έργο της, έχουν συγκλίνει , αυτοδιδάσκεται την οργάνωση της ζωγραφικής και κάθε κοντινό σημάδι ζωής, σαν ανοιχτό καλειδοσκόπιο μπορεί να την επηρεάσει».

 

Η εικαστικός γεννήθηκε στην Αθήνα, με καταγωγή από την Τήνο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και την Μύκονο.

 

Έχει κάνει ελεύθερες σπουδές στη Φλωρεντία, στο Κέιμπριτζ, στη Βιέννη, στο Παρίσι, στη Βαρκελώνη και στην Κολωνία.

 

Είναι απόφοιτος του Προπαρασκευαστικού & Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου της Τήνου (1999-2002).  Εργάστηκε με τον ζωγράφο Ιωσήφ Χατζηπαυλή. Από το 2017 έως το 2021 δέχεται συμβουλευτική διδασκαλία από τον εικαστικό Αλέκο Κυραρίνη.