Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου: Το καλοκαίρι της «Ελευθερίας»

Tο καλοκαίρι του εορτασμού των διακοσίων χρόνων για την Επανάσταση του 1821, ήταν για το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, το καλοκαίρι της «Ελευθερίας».

The LiFO team, 15.10.2021 | 16:18

Tο καλοκαίρι του εορτασμού των διακοσίων χρόνων για την Επανάσταση του 1821, ήταν για το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, το καλοκαίρι της «Ελευθερίας». Της θεματικής που έδωσε την ευκαιρία στις καλλιτεχνικές διευθύντριες και στους διεθνώς αναγνωρισμένους μουσικούς που συμμετείχαν, να παρουσιάσουν το ταλέντο και τη δεξιοτεχνία τους, να καταρτίσουν αλλά και να ερμηνεύσουν ένα πρόγραμμα υψηλής ψυχαγωγίας και συγκίνησης.

 

Και καθώς το ΔιΦεΜΜ έχει πια στα 7 χρόνια παρουσίας του καθιερωθεί ως ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ κλασικής μουσικής στην Ευρώπη, κατόρθωσε και φέτος να επαναλάβει αυτή την ξεχωριστή συνθήκη που γεννιέται κάθε καλοκαίρι στο Μόλυβο, οργανώνοντας μία πραγματική γιορτή, κατά την οποία οι νέοι, σπουδαίοι σολίστες που συμμετέχουν δημιουργούν μία μεθυστική ενέργεια που τους παρασύρει όλους. Τόσο τους ίδιους όσο και τους θεατές που έρχονται επαναληπτικά και τους κατοίκους, που χρόνο με τον χρόνο παρακολουθούν ένα γεγονός να ριζώνει όλο και πιο βαθιά στο νησί τους.

 

ΦΕΣΤ ΜΟΛΥΒΟΥ

 

Τις ημέρες που διήρκησε, οι εναρκτήριες συναυλίες με ελεύθερη είσοδο στον αύλειο χώρο του Δημοτικού σχολείου Αγίας Παρασκευής και στα «Ροδαφνίδια» στο Λισβόρι, στην αρχαιότερη θέση κατοίκησης του Αιγαίου, συνδυάστηκαν με ξενάγηση στην K-Gold Temporary Gallery αλλά και στον αρχαιολογικό χώρο. Στις «Μουσικές Στιγμές», μελωδίες κλασικής μουσικής αντηχούσαν από διάφορα σημεία του χωριού και οι πρωινοί περιπατητές του Μολύβου βρισκόντουσαν ενώπιον σύντομων μεν, άρτιων καλλιτεχνικά δε, συναυλιών μουσικών – αστέρων της κλασικής μουσικής.

 

Παρουσιάστηκε η παγκόσμια πρώτη εκτέλεση της ανάθεσής του Φεστιβάλ στην κα Κωνσταντία  Γουρζή, η οποία μελοποίησε μέρος των ποιημάτων του κύκλου "Lieder der Griechen" ("Τραγούδια των Ελλήνων"), του Γερμανού φιλέλληνα ποιητή Wilhelm Müller, που ερμήνευσε ο σπουδαίος τενόρος Julian Pregardien. Ενώ δε θα ξεχάσουμε ποτέ τη παρουσίαση στη Μεσημεριανή συναυλία της 18ης Αυγούστου, του έργου του Νικολάου Αστρινίδη «Επανάσταση» από τη «Συμφωνία 1821», που ο Ελληνορουμάνος συνθέτης, έγραψε για τα 150 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

 

Η ερμηνεία του έργου από τον Julian Pregardien και τους εξαιρετικούς μουσικούς που ολοκληρώνεται με τον Εθνικό μας Ύμνο, βρήκε τους θεατές με δάκρια στα μάτια, όρθιους να χειροκροτούν παρατεταμένα. Όπως θα μείνει αλησμόνητη και η εκτέλεση του έργου του G. Enescu: String Octet in C major op. 7, που λόγω της εξαιρετικής τεχνικής του πολυπλοκότητας σπάνια το ακούμε σε συναυλίες.

 

ΦΕΣΤ ΜΟΛΥΒΟΥ

 

«Παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε και φέτος να προσφέρουμε στους διεθνείς προσκεκλημένους μας μουσικούς και στο ακροατήριο τις κατάλληλες συνθήκες για απολύτως επιτυχείς συναυλίες που έκαναν εν μέσω μιας ακόμη εθνικής δοκιμασίας το όνομα της ακριτικής Λέσβου να ακουστεί με θαυμασμό σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Φεστιβάλ κα Λητώ Ντάκου.

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός