Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός εγκαινιάζει το νέο πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης που ξεκινά επίσημα την Τρίτη 10 Ιουνίου. Το Contemporary Intervention Program είναι ένα νέο εικαστικό πρόγραμμα του μουσείου που στοχεύει στην ενίσχυση της σύγχρονης Ελληνικής τέχνης μέσω του δημιουργικού διαλόγου μεταξύ του έργου του Αλέκου Φασιανού και των έργων σύγχρονων καλλιτεχνών.
Η έκθεση που εγκαινιάζει το πρόγραμμα είναι του εικαστικού Πάνου Προφήτη με τίτλο «Το Φτερούγισμα της γραμμής, Διάλογος με τον Αλέκο Φασιανό» που θα εγκαινιάσει την Τρίτη 10 Ιουνίου, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Το πρόγραμμα καλεί δύο φορές το χρόνο έναν/ μια σύγχρονο/-η καλλιτέχνη να πραγματοποιήσει μία εικαστική παρέμβαση στο χώρο του Μουσείου, αναπτύσσοντας διάλογο με το κτίριο, τα ζωγραφικά έργα, τα κεραμικά και το design του Αλέκου Φασιανού. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες καλούνται να τοποθετήσουν έργα τους – installations, γλυπτά ή άλλες μορφές τέχνης – στους χώρους του Μουσείου, ενισχύοντας την αλληλεπίδραση με την ολιστική καλλιτεχνική δημιουργία του Φασιανού.
Βασικό στόχο του προγράμματος αποτελεί η ανάδειξη της σύγχρονης Ελληνικής τέχνης και η ενίσχυση του διαγενεακού διαλόγου μεταξύ καλλιτεχνών, ενώ παράλληλα, επιδιώκει να προσφέρει στο κοινό νέους τρόπους ανάγνωσης της τέχνης. Μέσα από την εκάστοτε έκθεση, το Μουσείο επιθυμεί να ανοίξει νέες συζητήσεις σε ακαδημαϊκό, φιλοσοφικό και κοινωνικό επίπεδο.
«Όταν επισκέφτηκα το μουσείο για να δω τους χώρους και τα έργα ενόψει της επερχόμενης έκθεσης, διέκρινα σημεία επαφής – σαν σταυροδρόμια που στο κέντρο τους ενώνονταν. Αυτή η συγκυριακή ταύτιση με εντυπωσίασε, καθώς με καθοδήγησε στην επιλογή των έργων που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν στην έκθεση. Έτσι εντόπισα αναφορές συγγενικές με την πρακτική μου, όπως έργα που περιέχουν την επανάληψη της μορφής (τη μαζοποίηση του ατόμου σε έναν ομογενοποιημένο όχλο), έργα με έντονο πολιτικό σχολιασμό μέσω χιουμοριστικών υπαινιγμών, αλλά και τη συνύπαρξη του μυθολογικού με το καθημερινό σε έναν ενιαίο χώρο», γράφει τμήμα του επιμελητικού κειμένου του Πάνου Προφήτη.
Βιογραφικό σημείωμα του Πάνου Προφήτη
Ο Πάνος Προφήτης (γενν. 1988) ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ο Προφήτης είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος εικαστικών τεχνών (2016) από την Royal Academy of Arts της Αμβέρσας με ειδικότητα «site specific arts/installation art» και είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας (2013). Για το Master του έλαβε υποτροφία από τον οργανισμό NEON (2015-2016). Για την πτυχιακή εργασία τού απονεμήθηκε το 2016 το βραβείο Hugo Roelandt από την Royal Academy of Arts, το Hugo Roelandt Estate και τo Objectif Antwerp.
Το 2013 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών στην Ανκόνα της Ιταλίας. Το 2017 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στη γκαλερί Annie Gentils στην Αμβέρσα (Βέλγιο) και συμμετείχε με την γκαλερί σε διεθνείς εκθέσεις (Art Rotterdam, YIA Maastricht, Art Brussels). Τον Οκτώβριο 2018 συμμετείχε στο πρόγραμμα Initiator Artist in Residency στην Ελευσίνα (Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023). Το 2019 ήταν ο πρώτος συμμετέχων στο Kantharos Gatherings της Ελένης Τρανούλη στις Dexamenes Sea-side Hotel, ενώ το 2020 συμμετείχε στο Hydra School Project σε επιμέλεια Δημήτριου Αντωνίτση στην Ύδρα. Πιο πρόσφατα συμμετείχε με έργα στις εκθέσεις: “Epistemologies of the Sun” σε επιμέλεια Μαρίνας Φωκίδη στην γκαλερί Rebbeca Camhi (Αθήνα, 2022) “MYTHOLOGIES | NEW TERRAINS” στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Αθήνα, 2022), “Artifice” (Ripped)” σε επιμέλεια του Tarzan Kingofthejungle στο The Bomb Factory Art Foundation (Λονδίνο 2023)
Το Φθινόπωρο του 2025, το Contemporary Intervention Program θα εγκαινιάσει την δεύτερη έκθεσή του, με την παρέμβαση, της εικαστικού, Ευγενίας Βερελή, σε διάλογο με το έργο του Αλέκου Φασιανού
ΤΡΙΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ 18.00-21.00
Πάνος Προφήτης: Το Φτερούγισμα της Γραμμής: Διάλογος με τον Αλέκο Φασιανό
Διάρκεια έκθεσης: Τρίτη 10 Ιουνίου - Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2025
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0