200 Χρόνια Πνεύμα Γαλάζιο και Λευκό: Έκθεση στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας έως τις 19 Ιουνίου 2021

Τα έργα πραγματεύονται την πορεία του Ελληνικού Έθνους από το 1821 έως και σήμερα, αποδίδοντας εικαστικά με ποικίλες αισθητικές τεχνοτροπίες τα σημαντικά γεγονότα της ιστορικής διαδρομής που διανύουμε.

The LiFO team, 7.6.2021 | 13:53

Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου και το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες του Πολιτιστικού Ομίλου «Κέντρο Τέχνης – Marble Art Museum» διοργανώνουν την περιοδεύουσα εικαστική έκθεση με τίτλο: 200 Χρόνια Πνεύμα Γαλάζιο και Λευκό η οποία θα παρουσιαστεί στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας από 9 έως 19 Ιουνίου 2021.

 

Υπενθυμίζουμε πως η έκθεση ξεκίνησε την περιοδεία της από την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου στις 24 Μαΐου 2021 και θα ολοκληρωθεί στις 5 Ιουνίου 2021. Επίσης πρόκειται να επισκεφθεί και άλλες πόλεις οι οποίες έχουν διαδραματίσει ιστορικό ρόλο κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.*

 

Τα έργα πραγματεύονται την πορεία του Ελληνικού Έθνους από το 1821 έως και σήμερα, αποδίδοντας εικαστικά με ποικίλες αισθητικές τεχνοτροπίες τα σημαντικά γεγονότα της ιστορικής διαδρομής που διανύουμε.

 

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της όλης πρωτοβουλίας αποτελεί η ανάδειξη της σπουδαιότητας του ρόλου της γυναίκας Ελληνίδας που έχει διαπρέψει κατά την περίοδο των 200 χρόνων.

 

Πρόκειται για εκδήλωση που απευθύνεται σε μικρούς, νέους και μεγάλους, οι οποίοι διακατέχονται από το αίσθημα της αγάπης για την Πατρίδα αλλά και τις τέχνες. Παράλληλα καλλιεργείται μια θετική δυναμική στα μέλη της σύγχρονης κοινωνίας, διότι επισημαίνεται η αποτελεσματικότητα του ηρωικού αγώνα εναντίον της βαρβαρότητας που κατέστησε την Ελλάδα εφαλτήριο και παράδειγμα προς μίμηση για την αντιμετώπιση αντίστοιχων απειλών και προβλημάτων του σήμερα.

 

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
 

Κίμων  Αξαόπουλος, Μαρία Ασλανίδου, Γιώργος Βούρος, Νινέτα Βρετού, Δανάη Γεμενάκη, Γιώργος Γκιζάρης, Βούλα Δασκαλοπούλου, Μαρεύη Δεναξά, Σταυριέλενα Δημητρακοπούλου, Ροδόκλεια Δημουλιά, Σωτήρης Ηλιάδης, Αστέρη Θεοχάρη, Φωτεινή Καβαλάρη, Άντα Κάζαγλη, Γιώργος Καρποντίνης, Αλέξανδρος Κατηγούδης (al3X!), Μαριάννα Κοντόε, Μπέτυ Λυρίτη, Αχιλλέας Μανταίος, Κυριάκος Μαριόλης, Μαριλένα Μέλη, Μανταλένα Μελισσουργάκη Βόζνιακ, Ελένη Ντίνια Μπούνταλη, Ιουλία Μπουτ, Αναστασία Νικολάου, Paul Debebe, Δέσποινα Πανταζή (Παπαδημητρίου), Ανδριάνη Παπαλέκα, Χρήστος Πρόντης, Μιχάλης  Ρούγκας (Mike Vira), Βασιλική Σαγκιώτη, Βασίλης Στάμου, Κατερίνα Σταμπολίτη, Γκαμπριέλα – Χριστίνα Τρίτου, Βασίλειος Τσιτσιμπάγκος, Ρένα Φλώρου, Δημήτρης Ψωμοδότης, Evi Baloo, Michael-Dolphin

 

Διεθνείς Συμμετοχές
 

Στην έκθεση συμμετέχουν καλλιτέχνες από τη Λατινική Αμερική, των οποίων οι πατρίδες ανεξαρτητοποιήθηκαν από τον κατακτητή τους την ίδια χρονική περίοδο με την Ελλάδα, και φιλοτέχνησαν έργα αποκλειστικά για την έκθεση.

 

Με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Αργεντινής συμμετέχουν: Hernán Benedetti, Maria Finocchietti & Juana Page

 

Επίσης οι: Jorge Luis Chavarria Aleman (Guatemala), Mariana Motoko (Mexico), Alvaro Sánchez (Guatemala)

 

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση, πραγματεύονται το θέμα πέρα από ρομαντισμούς και άγονες προσκολλήσεις στο ένδοξο κατά τα άλλα παρελθόν. Εκφράζουν αρμονικά την επανάσταση –τις μάχες, τη λύτρωση, την λευτεριά, τη χαρά και τον πόνο – μέσω του καλλιτεχνικού τους έργου.

 

Πηγή έμπνευσης αποτελούν οι μνήμες των ιστορικών γεγονότων αλλά και οι προσωπικές εμπειρίες τουςαναφορικά με το σπινθηροβόλο ελληνικό πνεύμα στην διαχρονική του πορεία, διαχειριζόμενοι το θέμα με την αισθητική του χρώματος και της μορφής. Έτσι αποδίδουν εικαστικά ο καθένας ξεχωριστά, με την τεχνοτροπία που τον διακρίνει δημιουργώντας το προσωπικό ή συλλογικό έργο.

 

Με αυτά τα δεδομένα ο εικαστικός πλούτος των έργων παραδίδεται προς θέαση και προβληματισμό στο φιλότεχνο κοινό.

 

Το 2021 λοιπόν αποτελεί μια ευκαιρία για αναγέννηση και ενδυνάμωση του προσωπικού έργου και της στάσης ζωής ευρύτερα. Όχι μόνο ατομικά αλλά και συλλογικά ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

 

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις.

 

Επιμέλεια διοργάνωσης: ΜΑ Ιάννης Πανταζίδης


Επιμέλεια έκθεσης: Παύλος Ντεμπέμπε

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός