Το Ινστιτούτο Γκαίτε γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Bauhaus με μια σειρά εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους, με τη συμμετοχή όλων των τμημάτων του Ινστιτούτου, του Γλωσσικού, του Πολιτιστικού και της Βιβλιοθήκης&Πληροφόρησης, από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2019.

 

Μαζί με συνεργαζόμενους φορείς, ειδικούς και ενδιαφερόμενους επισκέπτες, θα αναζητήσει τα ίχνη του Bauhaus και θα διερευνήσει την ιστορία της επίδρασης του κινήματος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – αναζητώντας την κληρονομιά του Bauhaus στην αρχιτεκτονική, το ντιζάιν, την εικαστική τέχνη, τον χορό, το φιλμ την παιδαγωγική και τη μουσική.

 

Με την κρατική Σχολή Bauhaus ιδρύθηκε το 1919 στη Βαϊμάρη μία από τις πιο πρώιμες και πιο σημαντικές ανώτατες σχολές τέχνης και ντιζάιν. Κανένα σχεδόν άλλο κίνημα δεν επηρέασε τη σύγχρονη τέχνη και αρχιτεκτονική τόσο όσο το Bauhaus. Κι όμως, το Bauhaus δεν προέκυψε από μια ουνιβερσαλιστική αισθητική θεωρία, αλλά πολύ συγκεκριμένα από τη σοσιαλδημοκρατική πολιτική της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

 

100 χρόνια από την ίδρυση του κινήματος Bauhaus που επηρέασε καθοριστικά τη σύγχρονη τέχνη και αρχιτεκτονική

 

Η Σχολή ιδρύθηκε υπό τη διεύθυνση του αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους και η εκπαίδευση σε αυτήν θα συνένωνε σε μια ενότητα την τέχνη και την τεχνική κατάρτιση. Στόχος της Σχολής ήταν η κατάρτιση ενός νέου τύπου καλλιτέχνη, ο οποίος θα σχεδίαζε στο χώρο του ντιζάιν και της αρχιτεκτονικής προϊόντα εξατομικευμένα μεν αλλά κατάλληλα για τη μαζική παραγωγή.

 

Το ένα και μοναδικό Bauhaus δεν υπήρξε και δεν υπάρχει. Η Σχολή δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα αποκλειστικά γερμανικό φαινόμενο. Η ίδια και το δίκτυό της μπορούν να ιδωθούν πιο πολύ ως σημεία κορύφωσης διαφόρων πρωτοποριακών ρευμάτων.

 

Στη Σχολή Bauhaus δίδασκαν και διδάσκονταν αρχιτέκτονες, εικαστικοί καλλιτέχνες, χειροτέχνες, επιστήμονες, παιδαγωγοί και χορευτές από όλο τον κόσμο. Εξίσου ετερογενή ήταν τα εκάστοτε κίνητρά τους και οι απόψεις τους για τις καλλιτεχνικές παραγωγές.

 

Στους θεματικά διαμορφωμένους χώρους του Ινστιτούτου, με βίντεο, φωτογραφίες, κείμενα, εκδόσεις, φιλμ, εγκαταστάσεις φωτισμού, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για το «Bauhaus» από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2019.

 

Η διαμόρφωση έγινε με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών όπως του καλλιτεχνικού ντούο Barking Dogs United (Νίκος Αρβανίτης & Naomi Tereza Salmon), του φωτογράφου Hans Engels, της σχεδιάστριας φωτισμού Στέλλας Κάλτσου.

 

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων «Bauhaus 19 – Bauhaus Open House» ξεκινά την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου με μια «Γιορτή Bauhaus». Καθ΄ όλο το διάστημα του αφιερώματος θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για τις οποίες θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση.

 

100 χρόνια από την ίδρυση του κινήματος Bauhaus που επηρέασε καθοριστικά τη σύγχρονη τέχνη και αρχιτεκτονική

 

Το πρόγραμμα της «Γιορτής Bauhaus»

 

19:00 – Προβολή του ντοκιμαντέρ «Bauhaus – Μοντέλο και Μύθος»

(D 2010, 104´)

Σκηνοθεσία: Niels Bolbrinker & Kerstin Sutterheim

Αγγλικά/Γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους

 

To Bauhaus θεωρείται μέχρι και τις μέρες μας βασικός πυρήνας της μοντέρνας αρχιτεκτονικής και του μοντέρνου design. Όμως το «Bauhaus» δεν είναι μόνον το «κυβιστικό» λευκό σπίτι με την επίπεδη στέγη ή η καρέκλα με σκελετό από ατσάλινους σωλήνες ή η διάσημη λάμπα Bauhaus.

 

To Bauhaus ήταν και εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο θεωρείται ακόμα και σήμερα πρότυπο σχολής. Εκεί δίδαξαν παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες όπως π.χ. οι Johannes Itten, Wassily Kandinsky, Lyonel Feininger, Paul Klee, Oskar Schlemmer, Walter Gropius, Mies van der Rohe.

 

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια σφαιρική κριτική παρουσίαση των καλλιτεχνικών και πολιτικών στόχων του Bauhaus από την επαναστατική του ίδρυση μετά τον Α' παγκόσμιο πόλεμο και τη διάλυσή του στη ναζιστική εποχή μέχρι την κατασκευαστική δραστηριότητα στο νεοσύστατο Ισραήλ και τη γένεση του μύθου «Bauhaus» στις ΗΠΑ.

 

Πρώην φοιτητές του Bauhaus ξετυλίγουν αναμνήσεις ενώ οι δάσκαλοι παίρνουν το λόγο μέσω αρχειακού υλικού.

 

21:00 – Ρεσιτάλ Πιάνου της Λενιώς Λιάτσου

 

Josef Matthias Hauer - Seven little Pieces for Piano, Op.3 (1913)

Νίκος Σκαλκώτας: 15 Little Piano Variations (1927)

Eriκ Satie: Gymnopédie No.2 (1888)

Stefan Wolpe: Stehende Musik (1925)

Erik Satie: Gymnopédie No.1 (1888)

Arnold Schönberg: Sechs kleine Klavierstücke, Op. 19 (1913)

Arnold Schönberg: Drei Klavierstücke , Op. 11 (1909)

 

Η Λενιώ Λιάτσου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και είναι πιανίστα και περφόρμερ με διεθνή καριέρα. Έχει εμφανιστεί σε αίθουσες όπως το Carnegie Hall, Purcell Room, Blackheath Concert Hall, Mέγαρο Mουσικής Aθηνών και Θεσσαλονίκης, St.Martin in the Fields και σε Φεστιβάλ όπως τα Salzburg Biennale, Kunstfestspiele Hannover, Klang Copenhagen, Βath Music Festival, Φεστιβάλ Αθηνών, κ.ά.

 

Έχει συμπράξει ως σολίστ με σημαντικές ορχήστρες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ οι ερμηνείες της έχουν λάβει θερμότατες κριτικές από τον διεθνή τύπo (New York Times, The Guardian κ.ά). Στα έτη 2003- 2013 δίδαξε στο Tμήμα Mουσικών Σπουδών του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου ενώ από το 2017 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

 

22:00 – DJ DET από τον Γιώργο Μωραΐτη

 

Ο Γιώργος Μωραΐτης δραστηριοποιείται στο πεδίο των ηχητικών εγκαταστάσεων και της γλυπτικής. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Το ενδιαφέρον του για τον ήχο εστιάζεται στην εμπλοκή του με θέματα ακουστικής και ψυχοακουστικής όπως και θεματικές που σχετίζονται με το σώμα, τη γλυπτική, το βίντεο, καθώς και ένα σύνολο άλλων θεματικών που συνδέονται με τις σύγχρονες τάσεις της επιστήμης, και που αναπτύσσουν έναν σύγχρονο διάλογο στις εικαστικές τέχνες.

 

100 χρόνια από την ίδρυση του κινήματος Bauhaus που επηρέασε καθοριστικά τη σύγχρονη τέχνη και αρχιτεκτονική

 

 

Info

Γιορτή Bauhaus

Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16, 210 3661000)

 

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018, 19:00

Είσοδος ελεύθερη

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός