Την πρώτη ατομική έκθεση του Anton Vidokle στην Ελλάδα, με τίτλο "Αθανασία για όλους: Μια τριλογία ταινιών για τον Ρωσικό Κοσμισμό" παρουσιάζει ο νέος χώρος της γκαλερί State of Concept, State Affairs. Η έκθεση έρχεται στην Αθήνα μετά την παρουσίαση της στο Haus der Kulturen der Welt (HKW) του Βερολίνου, τον Σεπτέμβριο του 2017 και την Tate Modern τον Οκτώβριο του 2017.


Σήμερα η ρωσσική φιλοσοφία γνωστή ως κοσμισμός, έχει κατά ένα μεγάλο μέρος ξεχαστεί. Το ουτοπικό της δόγμα, -που συνδύαζε τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό με την Ανατολική φιλοσοφία, τις Ρωσικές Ορθόδοξες παραδόσεις με τον Μαρξισμό - ενέπνευσε πολλούς σημαντικούς Ρώσους στοχαστές μέχρι που έπεσαν θύματα του Σταλινικού καθεστώτος. Σε αυτή την τριλογία ταινιών, ο εικαστικός Anton Vidokle, ανιχνεύει την επιρροή του Κοσμισμού στον εικοστό αιώνα και παρουσιάζει την συνάφεια του με την σημερινή πραγματικότητα. Στο πρώτο μέρος επιστρέφει στα θεμέλια της Κοσμικής σκέψης (This is Cosmos, 2014). Το δεύτερο μέρος εξερευνεί τις συνάψεις μεταξύ κοσμολογίας και πολιτικής (The Communist Revolution was caused by the Sun, 2015) και το τρίτο μέρος επαναφέρει το μουσείο ως χώρο ανάστασης της κεντρικής Κοσμικής ιδέας (Immortality and Ressurection for All!, 2017). 

Συνδυάζοντας την αφήγηση, το ντοκιμαντέρ και την περφόρμανς, ο Vidokle χρησιμοποιεί τα γραπτά του ιδρυτή του Κοσμισμού Nikolai Fedorov αλλά και άλλων φιλοσόφων και ποιητών. Η περιφερόμενη του κάμερα ψάχνει τα απομεινάρια της τέχνης, της αρχιτεκτονικής και της μηχανικής της Σοβιετικής εποχής,  μετακινούμενη από τις στέπες του Καζακστάν στα μουσεία της Μόσχας. Μουσική από τους John Cale και Eliane Radigue συνοδεύει αυτές τις καταπληκτικές εικόνες, προκαλώντας την λαχτάρα για συνοχή, κοινωνική ισότητα, υλική μεταμόρφωση και αθανασία που αποτελούν τα βασικά στοιχεία της Κοσμικής σκέψης.

 

Ο Anton Vidokle, γεννήθηκε στη Μόσχα και ζει μεταξύ Νέας Υόρκης και Βερολίνου. Τα έργα του έχουν εκτεθεί στην Documenta 13, στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας, αλλά και στο Bergen Assembly, στην Μπιενάλε της Σανγκάης, στις 65η και 66η Μπερλινάλε του Βερολίνου, στην Μπιενάλε της Γκουαντζού, στο Center Pompidou του Παρισιού, στην Tate Modern, στο μουσείο Garage της Μόσχας, στην Μπιενάλε της Κωσταντινούπολης και αλλού. O Vidokle είναι συντάκτης του e-flux journal.