Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων η Atopos cvc και το νεο-καταστασιακό δίδυμο ΦΥΤΑ θα παρουσιάσουν μια διαδραστική εγκατάσταση για το «κουήρ», υπό τον τίτλο “Queer::Unqueer”. Στην πρώτη φάση της εκδήλωσης το κοινό θα κληθεί να αποφανθεί για την «κουηροσύνη» διαφόρων εννοιών που θα παρουσιαστούν πάνω σε ένα μεγάλο επιτοίχιο ταμπλό, μια διαδικασία που θα οργανωθεί / διεξαχθεί από τα ΦΥΤΑ. Μέσα από μια διασκεδαστική και άκρως "επιστημονική" διαδικασία ψηφοφορίας θα φτάσουν σε μια συμφωνία γύρω από τα περιεχόμενα που έχει πάρει η έννοια του Queer στο ελληνικό συγκείμενο, και θα διερευνήσουν τα αναλυτικά του όρια και τα νέα δυνητικά πεδία που ανοίγονται για χάρη του.

 

Στη δεύτερη φάση της βραδιάς θα διεξαχθεί μία στρογγυλή τράπεζα με καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, ακτιβιστές όπου θα συζητηθεί η έννοια του Queer στο ελληνικό συγκείμενο μέσα από εξιστόρηση εμπειριών και ξεδίπλωμα θεωρητικών αναστοχασμών. Στόχος είναι να αναπτυχθεί ένας διάλογος σχετικά με το τι ακριβώς φέρνει στην συζήτηση το «κουήρ» στην Eλλάδα του 2017, πως η έννοια αυτή μπαίνει στον λόγο, τι πραγματικότητες κατασκευάζει, πως σχετίζεται με δομές και θεσμούς. Τα ΦΥΤΑ καλούν τους συμμετέχοντες να κάνουν σύντομες τοποθετήσεις των 10 λεπτών πάνω σ' αυτές τις προβληματικές και να πάρουν μέρος στην συζήτηση που θα ακολουθήσει.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Ζηδιανάκης

 

Σχετικά με τα ΦΥΤΑ

Το έργο των ΦΥΤΩΝ επικεντρώνεται στην έννοια της πολιτικής ταυτότητας, σε θέματα πρωτοποριακής τέχνης σε περιόδους κρίσης και στις δυνατότητες πολιτικού ακτιβισμού μέσω δημιουργικών μέσων. Το έργο τους έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία και στην Ελβετία. Αυτή την περίοδο τα ΦΥΤΑ εργάζονται ως επιμελητές της επόμενης φάσης της Μπιενάλε της Αθήνας που θα λάβει χώρα το 2018.