Η Ισιδώρα Ντάνκαν, εμβληματική χορεύτρια των αρχών του 20ού αιώνα, πρωτοπόρος του σύγχρονου χορού, ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και δημιούργησε έργα πάνω στην αρχαιοελληνική μουσική, το χορό και την ποίηση/δράμα. Οι εμπνευσμένες χορογραφίες της στα έργα του Κ.Β. Γκλουκ Ορφέας και Ευρυδίκη, Ιφιγένεια εν Αυλίδι και Ιφιγένεια εν Ταύροις ενσωμάτωναν αρχαιοελληνικούς μύθους και την αδιάκοπη αποτύπωσή τους στη σύγχρονη εποχή, με όχημα το χορό των αρχών του 20ού αιώνα.

 

Επιλεγμένες χορογραφίες της ίδιας της Ισιδώρας Ντάνκαν αλλά και της Λίζας Ντάνκαν (υιοθετημένης κόρης της Ντάνκαν) καθώς και της Μπάρμπαρα Κέιν ιδρύτριας της ομάδας Isadora Duncan Dance Company, παρουσιάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στο πλαίσιο της έκθεσης «Μυθικοί χοροί της Μεσσηνίας».

 

Μέσα από την ομορφιά και τη ρευστότητα του χορού της Ισιδώρας Ντάνκαν το δρώμενο της ομάδας, που περιλαμβάνει σόλο, ντουέτο και τρίο, αποπειράται να συνδεθεί με την έκθεση δίνοντας νέα ζωή και έκφραση στα εκθέματά της όπου ξεναγούνται οι θεατές.