Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη γέννηση του Νίκου Δήμου, το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει μια έκθεση που αναδεικνύει την πολυσχιδή προσωπικότητά του. Η έκθεση διαιρείται σε θεματικές ενότητες, ξεκινώντας από την παρουσία του Νίκου Δήμου στο χώρο του βιβλίου και της δημοσιογραφίας, έντυπης και μη. Σε αυτή την ενότηταπαρουσιάζονται τα βιβλία του Νίκου Δήμου, οι κριτικές τους, καθώς και στοιχεία για την κυκλοφορία και τη διάδοσή τους. Πρόκειται για 66 τίτλους ποίησης, πεζογραφίας, δοκιμίου και σάτιρας, σε πολλαπλές εκδόσεις που μόνο στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν σε πάνφ από μισό εκατομμύριο αντίτυπα.

Ιδιαίτερα προβάλλονται οι ξένες μεταφράσεις που διαδόθηκαν σε όλο τον πλανήτη και κέρδισαν σημαντικές διακρίσεις.
Παράλληλα παρουσιάζονται αποσπάσματα ή δείγματα στηλών που διατηρούσε και διατηρεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Τμήμα αυτής της ενότητας αποτελούν και οι διαδικτυακές του δημοσιεύσεις στο doncat, lifo, protagon,κ.α. Καλύπτεται, έτσι, μία συνεχής παρουσία 36 ετών στα έντυπα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

 

Η δεύτερη ενότητα επικεντρώνεται στην παρουσία του Νίκου Δήμου στα ηλεκτρονικά μέσα. Εκπομπές στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο με προβολή αποσπασμάτων και δυνατότητα ακρόασης επιλεγμένων ραδιοφωνικών εκπομπών.

 

Ο Νίκος Δήμου ως φωτογράφος είναι μια ακόμη θεματική ενότητα στην οποία προβάλλονται γνωστές και άγνωστες φωτογραφίες του. Το φωτογραφικό λεύκωμα Το Φως των Ελλήνων, το Βιβλίο των Γάτων, θεματικές ενότητες όπως το «Λούνα Παρκ» (πρώτη έκθεση το 1992), πορτραίτα σημαντικών Ελλήνων, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, αλλά και άλλες φωτογραφίες πλαισιώνουν αυτή την ενότητα. Σημαντικό χώρο καταλαμβάνουν οι φωτογραφικές συνεργασίες του σε περιοδικά, καθώς και σε δικτυακούς τόπους.

 

Η επαγγελματική σταδιοδρομία του Νίκου Δήμου στο χώρο της διαφήμισης παρουσιάζεται μέσα από επιλεγμένες διαφημιστικές καταχωρήσεις προϊόντων, συνθήματα, αλλά και «κοινωνικές διαφημίσεις» που συνδέθηκαν με σημαντικά γεγονότα της εποχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σύνθημα «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.
Τέλος, μέσω του προσωπικού αρχείου του Νίκου Δήμου, τις επιστολές, τις συνεντεύξεις και τα χειρόγραφά του σκιαγραφείται η προσωπικότητα του ίδιου του δημιουργού. Δίνεται έμφαση στη δημόσια παρουσία του μια και υπήρξε ένας από τους πιο δραστήριους «δημόσιους διανοούμενους» της χώρας.