Ο Πειραιάς είναι η τιμώμενη πόλη της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015.  Στο πλαίσιο αυτό η δημοτική αρχή κάλεσε όλους τους φορείς της πόλης να οργανώσουν επετειακές εκδηλώσεις που θα καταστήσουν τον Πειραιά θελκτικό προορισμό για Έλληνες και ξένους.

 

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας με σύνολο πολιτιστικών δράσεων που έχουν ως στόχο να προβάλλουν την ιστορικότητα του Πειραιά, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι είναι ένα δραστήριο λιμάνι εδώ και 2.500 χιλιάδες χρόνια, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη, εξέλιξη και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού σχεδίασε και πραγματοποιεί με τη συνεργασία ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και φορέων πολλές και διαφορετικές δράσεις που είναι δωρεάν για το κοινό, επεκτείνοντας παράλληλα και το ωράριο λειτουργίας του κατά το διήμερο του εορτασμού: Σάββατο 30 Μαΐου 2015 & Κυριακή 31 Μαΐου 2015 10π.μ.-6μ.μ.

 

Στην έκθεση "Πειραιάς: Το λιμάνι των τριήρων" μέσα από φωτογραφίες, σχέδια, κείμενα και καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις ζωνταντεύει για τους επισκέπτες η ιστορία και λειτουργία των νεωρίων του αρχαίου Πειραιά, τα οποία στέγαζαν τον στόλο των περίφημων τριήρων την εποχή της ακμής της ναυτικής δύναμης. Η έκθεση διοργανώνεται με την συνεργασία και την επιμέλεια του Δρ. Bjørn Loven, ο οποίος είναι ο επικεφαλή της ομάδας των αρχαιολόγων, που πραγματοποίησε την δεκαετία 2002-2012 έρευνα στην ξηρά και στον υποθαλάσσιο χώρο της περιοχής των λιμανιών του Πειραιά, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα και υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η έρευνα είχε τον γενικό τίτλο Zea Harbour Project.

 

Η έκθεση έχει 8 ενότητες που αφορούν την ιστορία του Πειραιά, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και την καθοριστική σημασία της για δημιουργία της ναυτικής δύναμης της αθηναϊκής δημοκρατίας του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ., την ιστορία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της αθηναϊκής τριήρους και φυσικά την οργάνωση, τα κτίρια και την οχύρωση των πολεμικών λιμανιών της αρχαίας πόλης. Εκτεταμένη αναφορά επίσης γίνεται στις αρχαιολογικές έρευνες που έχουν γίνει στον Πειραιά από την εποχή της ίδρυσης του νέου ελληνικού κράτους τον 19ο αιώνα.

 

Παράλληλα με την έκθεση θα προβληθεί ταινία δεκάλεπτης διάρκειας, η παραγωγή της οποίας έγινε από το Zea Harbour Project με τη συνεργασία του τμήματος πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Κοπενχάγης της Δανίας, ΙΤ MEDIA. Οι καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις είναι σχεδιασμένες από τον αρχαιολόγο και μέλος της ομάδας του Zea Harbour Project, κύριο Γιάννη Νάκα.

 

Το Σαββατοκύριακο 30 & 31 Μαΐου 2015 θα πραγματοποιηθούν συνολικά 4 ξεναγήσεις σε ομάδες των 35 ατόμων στην περιοδική και μόνιμη έκθεση του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, διάρκειας μιάμισης ώρας. Τις ίδιες ημέρες θα πραγματοποιηθούν επίσης 4 ξεναγήσεις σε ομάδες των 30 ατόμων στα αρχαιολογικά ευρήματα του λιμανιού της Ζέας, διάρκειας 45 λεπτών από τον αρχαιολόγο κο Παναγιώτη Αθανασόπουλο, στέλεχος της ερευνητικής ομάδας του Zea Harbour Project.

Για συμμετοχή στις ξεναγήσεις απαραίτητη είναι η προηγούμενη τηλεφωνική κράτηση, από Τρίτη 19 Μαΐου 2015 μέχρι Παρασκευή 29 Μαΐου 2015 , και ώρες 9π.μ.-2μ.μ., στα τηλ. 210 4516264, 210 4516822 εκτός Κυριακής και Δευτέρας.