Η S.G. Art Gallery (Κλεομένους 2, Κολωνάκι, St.George Lycabettus Hotel) εγκαινιάζει την Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015, στις 8μμ, την ομαδική έκθεση «Μορφών Δημιουργία. Η ανθρώπινη μορφή στο έργο 30 Ελλήνων καλλιτεχνών», σε επιμέλεια της κριτικού και ιστορικού τέχνης Ήρας Παπαποστόλου.

 

Η έκθεση παρουσιάζει τις διαφορετικές προσεγγίσεις 30 Ελλήνων καλλιτεχνών στο θέμα της ανθρώπινης μορφής, με στόχο την ανάδειξη της πολλαπλότητας των εικαστικών γραφών, των δημιουργικών ανταλλαγών, των αντιπαραθέσεων και των εξελίξεων που συντελέστηκαν μέσα στον τελευταίο αιώνα.

 

Η ελληνική τέχνη, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, διακρίνεται από έναν έντονο ανθρωποκεντρισμό, όσον αφορά στη θεματολογία της. Η ανθρώπινη φιγούρα προσφέρεται ως το ιδανικό θέμα για παρατήρηση, μελέτη και πειραματισμό, αναδεικνύοντας τη διαφορετικότητα στην προσέγγιση και την απόδοσή της. Κατά συνέπεια, παρατηρείται μια εξαιρετική ποικιλομορφία στον τρόπο με τον οποίο αποδίδεται στα έργα το εικονιζόμενο πρόσωπο: ως αλληγορική μορφή ή ως το πιστό του ομοίωμα, άλλοτε με διάθεση εξιδανίκευσης και άλλοτε μέσα από μια πιο διεισδυτική ματιά εν είδη ψυχογραφήματος.