Οι Kalfayan Galleries (Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα) παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της εικαστικού Ράνιας Μπέλλου με τίτλο "Forty Floating Moon".

Στην τρίτη ατομική της έκθεση στην Kalfayan Galleries η εικαστικός ενδύεται ξανά το ρόλο του 'πολιτισμικού αρχαιολόγου'. Αυτή τη φορά ωστόσο δεν επικεντρώνεται σε συγκρίσεις/παραλληλισμούς μεταξύ ποικίλλων πολιτισμών και εθνοτήτων, όπως έκανε στη σειρά έργων με τον τίτλο ''Ghost of My Shadow'', τα οποία παρουσίασε πρόσφατα στην έκθεση ''Εκ νέου. Μια γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών'' στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας, αλλά στο ιδιόμορφο παρόν που δημιουργεί η υποκειμενικότητα της μνήμης.

Η έκθεση ''Forty Floating Moons'' καταγράφει με λυρισμό και ευαισθησία την ερωτική αλληλογραφία ενός νεαρού ζευγαριού στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1950, μέσα από μια σειρά από σχέδια με επάλληλα επίπεδα χαρτιού που φέρνουν στο μυαλό παλίμψηστα ή τις καταγραφές αναμνήσεων στο "Μαγικό Σημειωματάριο" του S. Freud. Ταυτόχρονα η οπτικοακουστική εγκατάσταση που παρουσιάζεται στην έκθεση βασίζεται στην αποσπασματική εγγραφή ή αναφορά στο χώρο και το χρόνο σε μία προσπάθεια προσδιορισμού της ταυτότητας του συγγραφέα των γραμμάτων σαν

τον 'άγνωστο Άλλο'.

Τα αραχνοΰφαντα σχέδια, μέσα από πολλαπλά επίπεδα διερευνήσεων και ερμηνειών, εκφράζουν την αγωνιώδη προσπάθεια της εικαστικού να αποτυπώσει με όρους ζωγραφικούς το σενάριο μιας στιγμιαίας εκμηδένισης της απόστασης της πραγματικότητας όπως αυτή αποτυπώνεται σε μια φωτογραφία και της ικανότητας του ατόμου να αποκρυπτογραφεί την διευθέτηση του χρόνου.

Αυτή η πράξη της απόλυτης αναγνώρισης, απομακρύνει όλες τις εικόνες από την ροή του χρόνου για να τις τοποθετήσει προσωρινά σε ίση απόσταση προς αυτόν, εξίσου διαθέσιμες στη συνείδησή μας. Μια αναπροσαρμογή του χρόνου όπου η χρονολογία αναστρέφεται και το παρελθόν φαίνεται πιο κοντά από το παρόν.