Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη τα σπίτια θα έπρεπε να οικοδομούνται έτσι, όπως θα τα οικοδομούσε και η ίδια η φύση. Από το συγκεκριμένο αξίωμα προκύπτει μια σειρά βασικών ερωτημάτων σχετικά με το πώς θα ήθελε η ανθρωπότητα και ειδικότερα η νέα γενιά να διαμορφώσει με βιώσιμο τρόπο το μελλοντικό της περιβάλλον.

Το πρόγραμμα ΦΥΣΙΣ έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός διεθνούς διαλόγου μεταξύ πολιτών ή/και καλλιτεχνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με κεντρικό θέμα τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, οι συμμετέχοντες έρχονται αντιμέτωποι με θέματα ιστορίας, φιλοσοφίας αλλά και πολιτισμού, έχοντας πάντα στραμμένο το βλέμμα τους στην Ευρώπη του αύριο. Μέσα από διαδικασίες που ενισχύουν τη διαθεματικότητα και την προσωπική δημιουργία αναπτύσσονται ιδέες υπέρ μιας καινούριας οικολογικής και κοινωνικοαισθητικής αντίληψης του αστικού περιβάλλοντος. Ποια είναι η θέση της σημερινής τέχνης στη ραγδαία παγκοσμιοποίηση και τις ολοένα αυξανόμενες κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές της προκλήσεις;

Το ΦΥΣΙΣ υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβρη του 2012 με μεγάλη επιτυχία στην Ιταλία. Φέτος πραγματοποιήθηκε από τις 19 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου στην περιοχή της Βέροιας (Παναγία Σουμελά, Καστανιά). Στο φετινό πρόγραμμα συμμετείχαν 74 σπουδαστές ελληνικών και γερμανικών πανεπιστημίων από τους χώρους των εικαστικών τεχνών (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, νωπογραφία, ψηφιδωτό, κατασκευές, φωτογραφία, βίντεο κ.λπ.), της μουσικής και της μόδας. Οι νέοι σπουδαστές πέρασαν τρεις εβδομάδες μαζί, ζώντας σε στενή επαφή με τη φύση εργάστηκαν εμπνεόμενοι από το πλούσιο ιστορικό και μυθολογικό υπόβαθρο της περιοχής. Τα έργα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των τριών αυτών εβδομάδων θα παρουσιαστούν σε διάφορους εκθεσιακούς χώρους στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γερμανία.