Ο ΙΑΝΟS και οι εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ παρουσιάζουν το βιβλίο του Στάμου Κυρζόπουλου, "Πολιτών Υπέρβαση", Μονόδρομοι & Αδιέξοδα.

Ομιλητές : Σταύρος Λυγερός, δημοσιογράφος  αναλυτής, Καθημερινή Επίκαιρα, Σοφία Κατσαρέλη, δημοσιογράφος συντάκτρια του ειδησεoγραφικού ιστότοπου news 247, Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών .

Το βιβλίο αυτό δεν γράφθηκε με τη φιλοδοξία να εκδοθεί. Δεν έχει καν τη δομή, τη συγκρότηση και την εσωτερική συνοχή ενός πονήματος που φιλοδοξεί να ερμηνεύσει ή έστω να εξιστορήσει την κρίση. Μοιάζει περισσότερο με ημερολόγιο καταστρώματος εν μέσω θυέλλης. Καταγράφει την εξέλιξη των σκέψεων, των προβληματισμών, της αγωνίας, της επίμονης αμφιθυμίας του γράφοντος, καθώς η κρίση εισβάλει στις ζωές των νεοελλήνων παρασέρνοντας βεβαιότητες, ευκολίες, ερμηνευτικά σχήματα, ιδεολογικές αγκυλώσεις, μεταβάλλοντας τις υλικές ορίζουσες του βίου, ξεθεμελιώνοντας τις όποιες σταθερές της κοινωνικής συγκρότησης. Τα θέματα που θίγονται εναλλάσσονται, η εκάστοτε επικαιρότητα είναι παρούσα, αλλά όχι πάντα σε πρώτο πλάνο, ο χρόνος  ως διάσταση  διαμορφώνει την οπτική και σμιλεύει τις απόψεις. Οι αμφιβολίες είναι συχνά περισσότερες από τις θέσεις, τα ερωτήματα που τίθενται περισσότερα από τις υποτιθέμενες απαντήσεις. Πρόκειται για μια έγγραφη απολογία του σχετικισμού και της αβεβαιότητας. Πρόκειται ίσως για μια προσπάθεια κατανόησης δια...της συγγραφής.

Ο Στάμος Κυρζόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1970. Μεγάλωσε στην Αθήνα και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. το 1994. Υπήρξε συνιδρυτής της ανεξάρτητης ομάδας φοιτητών Ο.Φ.Ι.Σ. (ομάδα φοιτητών ιατρικής σχολής) και μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου φοιτητών ιατρικής του Α.Π.Θ. ο "Ιπποκράτης", για ένα χρόνο. Εκπαιδεύθηκε στην καρδιολογία στο Ωνάσειο (Ω.Κ.Κ.), όπου και εργάζεται ως καρδιολόγος και μετεκπαιδεύθηκε στο Ρόντερνταμ της Ολλανδίας. Φιλοδοξεί να δρα ως ενεργός πολίτης. Το βιβλίο "Μονόδρομοι και αδιέξοδα: Πολιτών υπέρβαση" είναι η πρώτη συγγραφική του προσπάθεια.