Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012 το νέο έργο της καταξιωμένης διεθνούς Τουρκάλας καλλιτέχνιδας Γκιουλσούν Καραμουσταφά με τίτλο The Apartment Building (Η πολυκατοικία).

Το έργο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς ΕΜΣΤ Νέες Παραγωγές 2012, με παραγγελίες του Μουσείου για το Project Room, με την ευγενική υποστήριξη του Bombay Sapphire gin.

«Μετακομίσαμε στην Οδό Τζιχάνγκιρ Νo:28 στην πολυκατοικία του Βασλαματζή το 1991» αναφέρει η καλλιτέχνις περιγράφοντας το νέο της έργο στο ΕΜΣΤ, μία επιβλητική αρχιτεκτονική μακέτα ύψους 2 μ. ενός αρχοντικού πολυόροφου κτιρίου που ανήκε σε μία από τις πλέον εύπορες οικογένειες της ελληνικής μειονότητας της Πόλης. Η οικογένεια Βασλαματζή είχε ένα από τα πρώτα εργοστάσια γκαζόζας στην Κωνσταντινούπολη, το διάσημο μάλιστα και πολύ αγαπητό ποτό στη δεκαετία του '40 και του '50 "Olimpos Gazozu" είχε πάρει το όνομά του από την αγαπημένη κόρη του ιδρυτή του, Ολυμπία.

Το κτίριο αυτό εγκαταλείφθηκε από την οικογένεια Βασλαματζή με προορισμό την Ελλάδα μετά τα δραματικά γεγονότα και τις βιαιοπραγίες που ξέσπασαν στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου του 1955 προς την ελληνική μειονότητα της Πόλης.

Ως νέα ιδιοκτήτρια και κάτοικος ενός από τα διαμερίσματα του κτιρίου αυτού, η Γκιουλσούν Καραμουσταφά εμπνέεται από την ιστορία του και ανασύρει από τη λήθη τραυματικές μνήμες και εμπειρίες της σύγχρονης τουρκικής ιστορίας στο πλαίσιο της πολυεθνικής κοινωνίας της Κωνσταντινούπολης του περασμένου αιώνα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ίδια «πρόθεσή μου είναι να αποκαταστήσω στους ιδιοκτήτες της μια πραγματική περιουσία που εγκατέλειψαν με άσχημες μνήμες, τουλάχιστον με τη μορφή ενός έργου τέχνης».

Στο έργο αυτό ενσωματώνονται με σιωπηλό και αφανή τρόπο παρελθόν και παρόν, αναμιγνύονται ανθρώπινες ιστορίες και καταστάσεις, καθιστώντας έτσι δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ τέχνης και ζωής.  Εκτός από την αρχιτεκτονική μακέτα, η εγκατάσταση περιλαμβάνει φωτογραφίες και κείμενα στον τοίχο.