«Οι άνθρωποι αρέσκονται να “συμπρωταγωνιστούν” στην δυστυχία των άλλων»

«Οι άνθρωποι αρέσκονται να “συμπρωταγωνιστούν” στην δυστυχία των άλλων» Facebook Twitter
0

Η Κατερίνα Τζίτζιρα είναι ζωγράφος. Ήρθε για πρώτη φορά σ' επαφή με τη ζωγραφική σε ηλικία τεσσάρων ετών και έκτοτε δεν σταμάτησε να ζωγραφίζει. Καλεσμένη της τελευταίας συζήτησης που διοργάνωσε ο ελληνικός καφέ Bravo στο χώρο τέχνης και δράσης Βρυσάκι, μιλάει στη LiFO για τη σχέση της με τη ζωγραφική, το πρότζεκτ με το οποίο συμμετείχε στο Athens Fringe Live και τους ανθρώπους που την έχουν απογοητεύσει.


Θυμάστε την πρώτη σας επαφή με τη ζωγραφική; Πότε ήταν που αποφασίσατε να αφοσιωθείτε στις καλές τέχνες;

Η πρώτη μου επαφή ήταν σε ηλικία τεσσάρων χρονών με τον Έκτορα Δούκα, ως μοντέλο και μαθήτρια του. Αυτή η πολύτιμη «σχέση» κράτησε μέχρι την ενηλικίωσή μου. Διδαχθηκα και πήρα πολλά από εκείνον και την τεχνοτροπία του. Η απόφαση μου ν' ασχοληθώ με την Τέχνη δεν ήρθε μετά από κάποια σκέψη ή κάτι τέτοιο. Δεν χρειάστηκε να πάρω μία τέτοια απόφαση γιατί πολύ απλά δεν τέθηκε ποτέ το δίλημμα να ασχοληθώ με κάτι άλλο. Για εμένα το ότι θα συνεχίσω ήταν κάτι αυτονόητο.

Στο Athens Fringe Live συμμετείχατε με το project Βαρκάκι στο Αιγαίο. Μιλήστε μας λίγο γι' αυτό.

Είμαι υποστηρίκτρια της διαχρονικότητας γι’ αυτό και πιστεύω ότι η Ελλάδα και ο πολιτισμός μας όπως άντεξε στο πέρασμα τόσων χιλιάδων χρόνων έτσι θα αντέξει και τώρα. Τα χρώματα του έργου είναι το γαλάζιο του ελληνικού ουρανού και το μπλε της θάλασσάς μας. Χρώματα που δεν τα βρίσκεις πουθενά στον κόσμο. Το βαρκάκι συμβολίζει την ίδια την Ελλάδα και το αέναο ταξίδι της.

Είπατε κάποια στιγμή στη συζήτηση πως έχετε απογοητευτεί από τους ανθρώπους. Μπορείτε να μας εξηγήσετε το γιατί;

Οι άνθρωποι αρέσκονται να «συμπρωταγωνιστούν» στην δυστυχία και την κακοτυχία των άλλων. Το απογοητευτικό είναι ότι δεν αρέσκονται να «συμπρωταγωνιστούν» στην ευτυχία και την επιτυχία τους.

Ο ελληνικός καφές Bravo βοηθάει στην έμπνευση σας;

Λένε πως ο καφές, και ειδικά ο ελληνικός, θέλει την τέχνη του. Αλλά αν δεν έχεις το χαρμάνι και τα αρώματα του BRAVO ακόμα κι εμείς που είμαστε άνθρωποι της τέχνης, όση τέχνη και να βάλουμε, δεν γίνεται να δημιουργήσουμε έναν καφέ που ν' απολαμβάνεις, να σε ταξιδεύει και να εμπνέεσαι. Γι’ αυτό και έχω προσθέσει στην καθημερινότητά μου τον καφέ BRAVO.

Τι θα κρατήσετε από τη συζήτηση στο Βρυσάκι που διοργανώθηκε με την υποστήριξη του ελληνικού καφέ Bravo;

Χάρηκα ιδιαίτερα με την συζήτηση στο Βρυσάκι γιατί είδα ανθρώπους, και ιδιαίτερα νέους, που δεν το βάζουν κάτω και παρά τις αντίξοες συνθήκες κυνηγούν το όνειρό τους και το κάνουν πραγματικότητα. Κρατάω λοιπόν την ωραία παρέα εννοώντας τα ποιοτικά παιδιά που την αποτελούσαν. Γιατί ας μην ξεχνάμε η παρέα γράφει ιστορία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ